ключови думи с различни обеми на търсене

3 SEO стратегии за насочване на ключови думи с различни обеми на търсене

Ще ви представим три SEO стратегии, които можете да използвате, за да повишите ефективността на вашите вътрешни кампании за изграждане на линкове, за да можете да изпълните конкретни цели, свързани с SEO.

Повечето собственици на фирми разбират важността на външните връзки. Те са ключов фактор за класиране и признание за качеството на сайта ви от други висококачествени уебсайтове.

Това, което изиграва лоша шега на много фирми, е използването на вътрешни връзки, за да насочват стойността на връзката към място, където ще има най-голямо въздействие. Вътрешните връзки не печелят стойност, както външните връзки, но са необходими, за да насочат трафика към страници, които принципно привличат по-малко връзки или се нуждаят от така необходимия стимул в SERP.

В тази статия ще разгледаме структурата на вътрешните връзки, защо се нуждаете от тях и ще ви представим три различни стратегии, които можете да използвате за насочване на ключови думи с различни нива на конкуренция и обеми на търсене.

Как да създадете добра структура на вътрешните връзки?

Как изглежда вътрешната ви структура на връзката ще варира в зависимост от основните ви цели, но няколко елемента винаги трябва да са еднакви:

 • Поддържайте ниска дълбочина на кликване. По време на срещата в Google Webmaster Central в средата на 2018 г., Джон Мюлер потвърди, че колкото по-малко кликвания е необходимо, за да стигнеш до определена страница от началната ви страница, толкова по-добре. Препоръчваме да се опитвате да поддържате структурата на сайта си възможно най-плитка - ако е възможно, поддържайте всяка страница достъпна в рамките на две-три кликвания от началната страница или използвайте следи, облаци с етикети и вътрешно търсене, за да улеснявате използването на по-сложни уебсайтове.
 • Включете връзки в основното съдържание на страниците си. Има два вида вътрешни връзки: навигационни и контекстни. Навигационните връзки включват връзки в заглавната и долната част и лентите за навигация, за да помогнат на потребителите да намерят други страници в същия домейн, докато търсачките обхождат уебсайта ви. Контекстните връзки, за които говорим в тази статия, се показват в съдържанието на страниците ви и имат по-висока SEO стойност.
 • Включете „закотвени“ ключови думи. Повечето оптимизатори биха посъветвали да не се използват ключови думи с точно съвпадение във вътрешния текст на връзката, но по-добрият съвет е да се гарантира, че всички закотвени текстове информират читателите какво да очакват от свързаното съдържание. Включването на „закотвени“ ключови думи в  текста не би трябвало да е проблем, ако вече създавате високо оптимизирано съдържание. Също така не забравяйте да придавате атрибути на алтернативни връзки към изображения, които включват ключови думи (те действат като закотвен текст за текстови връзки).
 • Поддържайте разумен брой връзки на всяка страница. Google Указания за уеб администратори препоръчват ограничаване на броя на връзките до разумен брой. Това спомага за по-добрата читаемост на потребителя и ви помага да избегнете маркирането на съдържанието ви като спам. Не забравяйте също така, че ако посочите един и същи URL няколко пъти на една и съща страница, приоритет се дава на първия „закотвен“ текст, а последващите са относително незначителни.
 • Уверете се, че всяка важна страница е свързана. Търсачките често могат да намират осиротели страници - страници, които не са свързани с друга страница, докато потребителите не могат. В зависимост от естеството на тези страници можете да ги изтриете, да ги свържете или да ги блокирате от индексацията.

Защо ви е необходима стратегия за вътрешни връзки

81% от B2B компаниите вярват, че стратегията обединява екипа им „около общата мисия / цели и улеснява определянето на това кои видове съдържание да се развиват”.

Същото се отнася и за вътрешните стратегии за свързване. Колкото по-добре разбирате какво искате да направите за вашия бизнес, толкова по-добре ще можете да използвате вътрешна структура за свързване, за да постигнете целите си. Подходящо използваните вътрешни връзки могат да бъдат мощен инструмент за оптимизация.

Създаването на чиста, последователна вътрешна структура на връзката е невероятен начин да:

 • Осигурете допълнителна и полезна информация за посетителите си.
 • Помогнете на Google и други търсачки по-бързо да обхождат уебсайта ви.
 • Увеличете трафика към страници с висока степен на конверсия, но с малък трафик, като страници с продукти
 • Популяризирайте страници, които са останали на страница 2 от SERP
 • Подобрете класирането за ключови думи с висок, среден или нисък обем за търсене.

Най-добрите стратегии за вътрешни връзки двойно влияят на показателите за ангажираност на потребителите (например, прегледи на страници на сесия, време, прекарано на сайта, процент на реализациите и т.н.) и влияят на класирането ви в SERPs за ключови думи с висок приоритет. Можете да улесните това, като разгледате пътуването на клиента из сайта ви, докато планирате коя стратегия за вътрешни връзки е подходяща за вас.

Сега нека се потопим в трите стратегии, които можете да използвате конкретно за насочване на ключови думи, базирани на oбема на търсене и конкурентност.

Стратегии за вътрешни връзки въз основа на обема на търсене

 1. Използвайте вътрешни връзки, за да увеличите релевантността на главната страница за ключови думи с голям обем на търсене.

 

ключови думи с голям обем на търсене
Главната страница включва ключови думи с голям обем на търсене

Когато целта ви е да се класирате по няколко конкретни ключови думи с висок обем и висока конкуренция, ще трябва да разполагате с основна страница с множество подробности, за да използвате тази стратегия, като начална страница в стил „целева страница“, предназначена да привлича, убеждава и конвертира нови клиенти.

Как да структурирате вътрешните си връзки:

Въпреки че навигационните ви връзки ще помогнат на потребителите да намерят съдържанието ви и да открият нови страници на уебсайта Ви, повечето контекстни връзки трябва да се свържат с началната ви страница чрез съответния привързан текст (напр. Целеви ключови думи и близки синоними).

Структурно това ще означава, че ще имате повече връзки, сочещи към началната ви страница, отколкото към която и да е друга страница. Това означава, че посетителите на други висококачествени спомагателни страници на сайта ви трябва бързо да се озоват отново на началната страница, която е богата на информация.

Както бе споменато по-горе, обаче, ако посочите един и същи URL няколко пъти на една и съща страница, приоритет се дава на първия текст. Имайки предвид това, някои уебмастъри прибягват до ограничаване на достъпа до навигационни връзки за ботове за търсещи машини в горната част на страницата, за да се даде по-голямо значение на контекстните връзки.

Какво означава това:

Единствената цел на тази стратегия е да подобрите рейтинга на началната ви страница. Ще използвате всяка възможност и ще използвате всяко ново съдържание, за да изпратите повече посетители на началната ви страница.

Само имайте предвид, че всички вторични страници и съдържателни активи (макар че те все още трябва да бъдат полезни и подходящи за привличане на външни връзки) няма да бъдат проектирани да се класират високо за ключови думи - всичко това е предназначено за началната ви страница.

 

 1. Използвайте вътрешни връзки, за да насочвате ключови думи със среден обем за търсене и да насочвате трафика към ключовите целеви страници.
SEO ключови думи със среден обем за търсене
Ключовите думи със среден обем за търсене са насочени към целеви страници

Кога да използваме тази стратегия:

Когато искате да се фокусирате върху ключови страници в средния обем на търсене, като страници с продуктови категории в уебсайт за електронна търговия или категории в блог с новинарски стил. Това най-добре работи със стабилни страници от категории, които включват много подробности и сравнение по отношение на продуктите, публикациите в блогове и т.н.

Как да структурирате вътрешните си връзки:

С този подход ще използвате ключови ключови думи, за да насочите хората към страниците с ключови категории. В тази стратегия задачата на началната ви страница е да насочва хората към най-подходящата страница от дадена категория. Допълнителните статии и продуктовите страници трябва също така да сочат към тези страници, използвайки средно дълъг текст, за да водят колкото е възможно повече трафик към страниците на категориите ви.

Какво означава това:

Тази стратегия превръща всяка страница от категорията в информационен център, който потребителите могат да посетят, когато имат нужда да научат нова информация.

Например, уебсайт, който продава употребявани автомобили, може да има страница за категория за камиони Ford. Всеки път, когато публикуват нови статии, преглеждащи нов модел или сравнявайки Ford с други модели, те могат да се свържат към страницата на своята категория, като използват целеви ключови думи (напр. "купете камиони Ford", "използвани камиони Ford", "най-добрите оферти за камиони Ford", и т.н.).

 1. Използвайте вътрешни връзки, за да насочвате ключови думи с малък обем за търсене на страниците от долното ниво.

 

SEO думи с малък обем за търсене
Ключовите думи с малък обем за търсене насочват трафика към страниците от долното ниво

Кога да използваме тази стратегия:

Когато работите в тясна сфера и искате да задвижвате висококвалифицирани потребители към конкретни долни страници, като конкретни публикации в блогове или списъци с продукти.

Как да структурирате вътрешните си връзки:

Страниците от долното ниво в тази стратегия трябва да бъдат доста подробни, така че да можете да включите копия и изображения, които могат да бъдат органично свързани с други страници от долното ниво.

Какво означава това:

Целта на тази стратегия е да накара потребителите да видят „голямата картина”, която се разгръща, когато купуват множество продукти или консумират множество частици. Например, може да имате серия от блокове от няколко части, която естествено се поддава на вътрешни връзки. Или може да имате продуктови страници за електроинструменти, които свързват сравнения на продукти и проекти за домашни работи, които можете да изградите с тези инструменти.

Колкото по-малко имате конкуренцията за ключовите си думи, толкова по-вероятно е страниците ви да се класират и конвертират. Просто се уверете, че търсените ключови думи всъщност се търсят.

Как да приложим стратегия за вътрешна връзка

След като установите стратегия за връзка, която ще ви помогне да постигнете целите си, е време да оцените техните вътрешни връзки и закотвен текст. За тази стъпка силно препоръчвам да използвате инструмент, способен да измерва дълбочината на кликванията, връзките към страницата, връзките от страницата и показателите, които оценяват важността на уеб страниците (алтернативи на PageRank).

За щастие, много инструменти като WebSite Auditor, DeepCrawl или Sitebulb помагат на уебмастърите да разберат, с един поглед, кои страници имат най-голяма връзка за споделяне, как изглежда текущата ви вътрешна структура на връзката, и кои страници в момента привличат най-голям трафик. Използвайки инструментите за SEO одит от този тип, трябва да можете да филтрирате вашите URL адреси чрез подстроки и да се уверите, че всяка страница е достатъчно подробна и включва правилния „закотвен“ текст.