Как да използване Google Search Console – подробно ръководството за функционалностите му

Всеки  SEO специалист или собственик на сайт, който иска да има пълен поглед над сайта си и да следи какво се случва и как Гугъл го чете, трябва до го добави към Search Console на Гугъл. Този инструмент позволява на SEO специалистите, уеб разработчиците и дигиталните маркетолози да наблюдават индексирането на уебсайтовете, както и да оптимизират видимостта им.

Какво представлява Google Search Console (GSC) и с какво е полезен за SEO оптимизацията?

Това е безплатен инструмент предоставен от Google, който ви позволява да проверявате ефективността на трафика и да изменяте функционалностите на уебсайтовете спрямо търсачката. Конзолата представлява набор от отчети и инструменти, които ви дават възможност да отстранявате различни проблеми, свързани с изискванията на Гугъл, както и да прилагате най-добрите оптимизационни практики.

В настоящето ръководство ще се запознаете с основните познания за GSC. Те ще ви помогнат да разберете повече как да:

 • Добавяте на уебсайт в конзолата
 • Добавяте филтри
 • Създавате собственици и потребители и задавате необходимите права за управление
 • Добавяте карта на уебсайта (sitemap)
 • Научавате повече за измерванията и показателите
 • Как да приложите наученото и да работите с него

Какви са стъпките за добавяне на уеКак да използване Google search console – подробно ръководството за функционалностите мубсайт в Google Search Console?

 1. Влезте в акаунта, който сте създали в Google.
 2. Посетете следния уеб адрес: https://search.google.com/
 3. Натиснете върху бутон “Добавяне на собствеността”, намиращ се в левия ъгъл на екрана
 4. Въведете домейна на уебсайта
 5. Натиснете върху бутон “Напред”
 6. Удостоверете собствеността върху домейна – има няколко начина да го направите:
 • GA tracking code: от акаунта в Google Analytics, асоцииращ се домейна ви се взема тракинг кода (при този метод се изисква достъп до правата за редактиране в Google Analytics).
 • Google Tag Manager container snippet: вземете snippet кода от Google Tag Manager на уебсайта.
 • HTML маркер: в HTML кода на началната страница на уебсайта се добавя meta маркер.
 • Upload: HTML файл се качва в специално обособено за целта местоположение в уебсайта.
 • Домейн доставчик: прибавя се DNS TXT или CNAME запис в регистъра ви (bg, neolo.com, icdsoft.com…).

Това е задължително изискване от Google Search Console, тъй като с добавянето на сайта вие получавате конфиденциална информация, пряко свързана с уебсайта, както и осъществяване на контрол над обхождането от Google.

Създаване на собственици и потребители и задаване на необходимите права за управление

Google Search Console се управлява от две основни фигури: собственик и потребител

 1. Собственик: собственикът има пълни права над функционалностите в конзолата. Той има възможност да създава и изтрива потребители, осъществява достъпа до всички инструменти и изменя настройките. Съществуват два типа собственици – верифициран и делегиран. Верифицираният е лицето, което е извършил удостоверяването на собствеността в Google Search Console, а делигирания е добавен на следващия етап от верифицирания собственик.
 2. Потребител: той достъпва информацията, която е събрана от GSC, има ограничен достъп до някои функции и няма право да създава нови потребители. Съществуват два типа потребители – full user и restricted user. Първият тип има достъп до по-голямата част от отчетите и до някои функции, а втория има прави само да наблюдава по-голямата част от събраната информация.

Как е правилно да се запише – домейн с WWW или без WWW?

test.bg и www.test.bg, с един и същ домейн ли са?

В случай, че тези домейни не са настроени правилно, те ще представляват различни сайтове, макар да изглеждат почти еднакви, технически погледнато, те са два съвсем различни домейна. При въвеждане на URL адрес-а „www.test.bg“ в търсачката, ще се зареди варианта без www, тъй като той е зададения, каноничен адрес.

Ако не посочите в Google Search Console кой вариант на уебсайта е предпочитания, ботът ще приеме, че двете версии на домейна са от различни уебсайтове, а това ще бъде причина за трудности при оптимизирането и класирането му. Ето защо, ако бъде избран www.test.com като предпочитания начин за зареждане на сайта, го запишете по същия начин в конзолата.

Имате ли нужда от карта на сайта?

В случай, че конструкцията на уебсайта е добре устроена (има логична свързаност между страниците), поначало ботовете ще намерят и индексират голяма част от страниците, но съществуват обстоятелства при които изграждането и прибавянето на карта на сайта играе важна роля за правилното  индексиране и честотата на обхождане на уебсайта. Няколко причини, заради които да се добави sitemap:

 1. В сайта има изобилие от “изолирани” страници. Ако страниците не разполагат с никакви или имат много малко входящи линкове (без значение дали са вътрешни или външни) се считат за трудни за намиране и индексиране от ботовете.
 2. Уебсайтът е създаден скоро, което означава, че е необходимо да мине определено време, за да се индексира от Google. Добавяйки sitemap в XML формат ще помогнете на бота да Ви намери по-бързо.
 3. Уебсайтът е огромен и има много страници. Това означава, че има голяма вероятност Google бота да не обходи новите страници или да изпусне направените промени по вече създадените.

GSC показатели и данни

При работата с Google Search Console ще се сблъскате с нови термини и за това ви препоръчваме да се запознаете с тях.

Що е то импресия?

– генериране на импресия се получава когато при търсене се визуализира в SERP-a страница от уебсайта ви (тоест колко пъти се е показвала страница от уебсайта ви). За да се причисли импресията към отчета не е необходимо потребителят да стигне до резултата и да го отчете.

Що е то клик?

– генериране на клик се получава когато потребителя натисне върху определен URL адрес в страницата с резултатите (SERP) и той го прехвърли извън въпросната страница. Ако потребителят натисне върху определен линк, след него върху back бутона и отново се върне на същия линк – това ще се отчете за един клик.

При избор на линк от рекламните резултати в Гугъл, това не се отразява за клик.

Какво представлява GSC заявката?

– генериране на импресия или импресии в резултатите от търсене на дадена  ключова дума или ключова фраза. Например, потребителя е написал в търсачката “магазин за дрехи” и сайта ви се е показал в резултатите от търсенето. В този пример, заявката е “ магазин за дрехи ”.

Що е то CTR?

– Click Through Rate (CTR) представлява процентът на импресиите довели получаване на кликове, тоест – количеството кликове, разделени на количеството импресии, умножени по 100. Например, ако страница от сайта ви е индексирала 8 импресии и 1 клик, то CTR-a ще бъде 12,5%.

Какво представлява средната позиция?

– представлява осредненото класифициране по дадена ключова дума или фраза (заявка) в резултатите от търсене. Например, че сайта е класиран на първо място по “изработка на сайт” и на трето място по “редизайн”, средната позиция ще бъде №2, при условие, че сайта се индексира само по двете заявки.

Ефективност и филтриране на информацията в GSC

Google Search конзолата дава възможност да се разпределят събраните данни и да се обединяват в така наречените филтри. С тяхна помощ може да получите изключително полезна информация, а правилното им използване е от съществено значение.

 • Тип търсене

Съществуват четири вида търсене: от мрежата, изображение, видеосъдържание и новини. Най-често използваното търсене е “от мрежата”, но ако желаете да проверите класирането на сайта и по другите критерии, винаги имате възможност да го направите.

Съществуват четири вида търсене: от мрежата, изображение, видеосъдържание и новини.

В раздел “Сравнение” имате възможност да съпоставяте два вида посещения. За целта избирате двата вида посещения за които искате да проследите трафика и натиснете върху бутон “Прилагане”.

съпоставяте два вида посещения

 • Период от време

До този момент конзолата предоставя филтриране на данните до 16 месеца назад, както и най-скорошна дата един ден назад. Имате възможност да изберете от зададените филтри, както и да посочите определен период от време.

От меню “Сравнение” имате възможност да съпоставяте два различни периода от време.

филтриране на данните до 16 месеца назад

 • Бутон Ново

С помощта на този бутон имате възможност да добавяте още пет различни филтъра: заявка, страница, държава, устройство и облик на търсенето.

добавяте още пет различни филтъра: заявка, страница, държава, устройство и облик на търсенето.

Филтрите може да ги използвате колкото пъти желаете. Например, интересувате се от информация за заявка, свързана с “онлайн маркетинг” от таблет и генерирано търсене от България, ще добавите филтър за заявки от таблет, съдържащи “онлайн маркетинг” и държава България. Вариантите са  много, така че разполагате с поле за изява, което неминуемо води до добри резултати при анализа на сайта.

Покритие

В това меню секция страниците са обозначени със следните статуси:

 1. Грешка – показва страниците, които не са могли да се индексират.
 2. Валидни с предупреждения – това са страниците, които са индексирани, но е регистриран проблем с тях.
 3. Валидни страници – това са индексираните страниците.
 4. Изключено – това са страниците, които умишлено не са индексирани, поради дублиран каноничен адрес или някаква стара версия.

Покритие

Карти на сайта – Sitemap

Използвайте отчета за Sitemap, за да съобщите на Google за всички нови карти на сайта ви, за да видите историята на изпратените и проследите всички грешки, с които Google се сблъска при анализа на изпратените ви Sitemap.

съобщите на Google за всички нови карти на сайта ви

Как да приложите наученото и да работите с Google Search Конзолата

Заявките с най-висок Click Through Rate

 • Отидете в меню “Ефективност”
 • Изберете от филтъра “Дата” желания от вас времеви период
 • Натиснете върху бутон “Средна CTR”
 • Вижте в меню “Заявки” дали стрелката до CTR колоната показва надолу

Заявките с най-висок Click Through Rate

Най-много посетените страници

 • Изберете от меню “Ефективност” раздел “Страници”
 • От филтрите зададете времевия период, например един месец
 • Вижте в раздел “Страници” дали стрелката до колоната на кликванията показва надолу

Най-много посетените страници

Заявките, които са с най-много посещения

 • Изберете от меню “Ефективност” раздел “Заявки”
 • От филтъра “Дата” задайте времевия период
 • От полето с показателите изберете само “Общо кликвания”
 • Проверете в раздел “Заявки” дали стрелката до колоната на кликванията показва надолу

аявките, които са с най-много посещения

Сега вече имате представа кои заявки се търсят най-много от потребителите на вашия сайта и бихте могли да измислите варианти в които да подобрите класирането им. Може да направите като добавите ново съдържание, изградите линк билдинг към тези страници или пуснете платена реклама в някоя от социалните мрежи.

Мониторинг на CTR-а през изминалия период

Желателно е да проследявате измененията в CTR-a на страниците от сайта ви, тъй като резките промени оказват влияние. Даваме ви няколко съществени ситуации, които да ви помогнат при анализирането на информацията.

 • В случай, че се наблюдава спад на CTR-a и увеличение на импресиите това значи, че Google е индексирал повече ключови думи в сравнение с изминалия период.
 • В случай, че се наблюдава увеличение на CTR-a и спад на импресиите, това значи, че по някои от ключовите думи, които са били индексирани са извън класирането.
 • В случай, че се наблюдава едновременно увеличение на CTR-a и импресиите, това означава, че се движите в правилното направление.

Мониторинг на импресиите през изминалия период

С течение на времето при създаването и добавянето на ново съдържание, както и оптимизирането на каченото е съвсем естествено количеството на импресиите да се повишава. Разбира се и тук се наблюдават някои изключения. Ако се насочите към по-малко количество ключови думи и фрази, които не са от по-общ характер, количеството на импресиите ще бъде статично в сравнение с търсенето, при условие, че касирането на сайта е добро.

Мониторинг на средната позиция през изминалия период

В голяма степен количеството на средната позиция не е от съществена важност. Ако се наблюдава индексиране на по-голям брой ключови думи към определена страница, в повечето случай средната позиция се увеличава, но може да се случи точно обратното. Да не забравяме, че това е средноаритметична стойност и затова не и отдавайте голямо значение.

Съпоставяне на различните устройства (десктоп, таблет, мобилно) и влиянието им върху сайта

 • Изберете от меню “Ефективност” всички показатели (общо кликвания, общ брой импресии, Средна CTR, Средна позиция)
 • Натиснете върху раздел “Устройства”
 • Направете анализ на данните

Съпоставяне на различните устройства (десктоп, таблет, мобилно) и влиянието им върху сайта

 

Наблюдаване на подобряването и понижаването в класирането

 • От меню “Ефективност” изберете раздел “Заявки”
 • Филтрирайте времевия период от “Дата” и изберете раздел “Сравнение”
 • Сравнявайте еквивалентни времеви периоди, например последните 28 дни с предходния период и натиснете върху бутон “Прилагане”.

Така ще проследите изменението в кликовете и класирането през периода, който сте задали.

Наблюдаване на подобряването и понижаването в класирането

 

Мониторинг на общото количество индексирани страници и грешките при индексация

 • От меню “Общ преглед” изберете раздел “Покритие”
 • Изберете параметрите, които виждате на екрана (грешка, валидни с предупреждение, валидни страници, изключено)

Мониторинг на общото количество индексирани страници и грешките при индексация

Общото количество на индексираните страници от сайта ви прогресивно ще се повишава в случаите, които:

 • Качвате статии в блога, лендинг страници, създавате нови страници и въобще всичко, което е като допълнение към сайта;
 • Изчиствате грешките, заради които определени страници отчитат проблем с индексирането;

В случаите, които при индексиране значително се увеличава количеството на страниците с грешки е възможно да бъде поради редизайн, страници, чиито достъп е само с парола, погрешно зададени инструкции в robots.txt., смяна структурата на сайта или на страници, съдържащи noindex директиви.

В случаите, които общото количество на индексираните страници от сайта ви се понижи (несъразмерно в сравнение с повишаването на количеството грешки), по всяка вероятност достъпа на ботовете до въпросните страници е блокиран.

Във всеки случаи е препоръчително да разберете откъде е възникнал проблема, а това може да го направите като анализирате раздела с “изключени” адреси за индексиране.

Страници, които не са индексирани и какво трябва да се направи с тях

 • От меню “Общ преглед” изберете раздел “Покритие”
 • Натиснете върху бутон “Отваряне на отчета”
 • От раздел “Подробности” може да научите кои страници съдържат грешки

Страници, които не са индексирани и какво трябва да се направи с тях

Определяне на грешки при търсене от мобилни устройства

 • От меню “Използваемост на мобилни устройства” посочете параметъра “Грешка”
 • В раздел “Подробности” може да научите кои са засечените грешки и кои страници засягат.

Определяне на грешки при търсене от мобилни устройства

Какво е количеството на индексираните страниците в сайта ви

 • От меню “Общ преглед” изберете раздел “Покритие”
 • В поле “Валидни страници” може да видите какво е количеството на индексираните страниците в сайта ви.

Какво е количеството на индексираните страниците в сайта ви

Съпоставяне на развитието на уебсайта в различни държави

 • От меню “Ефективност” изберете раздел “Държави”
 • Задайте параметри – общо кликвания, общ брой импресии, Средна CTR, Средна позиция
 • Направете анализ на получените резултати

Съпоставяне на развитието на уебсайта в различни държави

Разберете с колко беклинка разполага сайта ви

 • От меню “Връзки” изберете раздел “Външни връзки” и натиснете върху бутон “Още”
 • В поле “Общо външни връзки” може да видите какво е количеството на беклинковете
 • Вижте дали стрелката до “Входящи връзки” сочи надолу

Разберете с колко беклинка разполага сайта ви

Беклинковете водещи към сайта ви носят определена стойност, която може да бъде положителна, така и отрицателна. Трябва да знаете, че при изграждането на линкбилдинг е по-важно качеството и многообразието, а не количеството.

За да научите кои са уебсайтове, които имат линк към някоя страница от сайта ви, натиснете върху някои резултат и на екрана ще се визуализират “Водещите целеви страници”.

Имайте предвид, че посочените резултати не са съвсем точни и ако имате желание да научите възможно най-изчерпателната информация е препоръчително да използвате външни инструменти.

Проследете сайтовете, които разполагат с входящи връзки към сайта ви

 • От меню “Връзки” изберете раздела “Водещи сайтове за свързване”
 • Натиснете върху бутон “Още” и анализирайте отчета

Научете кои са най-използваните анкър текст от входящите връзки към сайта ви

 • От меню “Връзки” изберете раздела “Водещ свързан текст”
 • Натиснете върху бутон “Още” и анализирайте отчета

Имайте предвид, че  един добре изграден беклинк профил трябва да включва различни анкър текстове, съдържащи главната ключова дума на сайта ви, но и да не се дублират, като например добавяне на бранда ви, LSI ключови думи, словосъчетания като “можете да посетите от тук”, “линк към сайта” и др.

Разберете какво е количеството вътрешни връзки на сайта ви

 • От меню “Връзки” изберете раздел “Водещи страници с вътрешни връзки” и натиснете върху бутон “Още”
 • В поле “Общо вътрешни връзки” може да видите какво е количеството им

Разберете какво е количеството вътрешни връзки на сайта ви

Намерете и коригирайте грешки свързани с AMP

 • От меню “Използваемост на мобилни устройства” посочете параметъра “Грешка”
 • В раздел “Подробности” може да научите кои са засечените грешки и кои страници засягат.

Намерете и коригирайте грешки свързани с AMP

От Google съветват преди всичко да се коригират проблемите в раздел “Грешки” и след тях тези във “Валидни с предупреждение”.

Проучете как Google “вижда” даден URL адрес

 • Изпишете URL адреса на страницата в полето, намиращо се до лупата в най-горната част на екрана

Проучете как Google “вижда” даден URL адрес

След проверка от Google на екрана се визуализира следната информация. Ако въведеният URL адрес е в Google, което значи, че той е индексиран и се визуализира при търсене (SERP).

URL адрес е индексиран

За да научите повече информация за дадения URL адрес, натиснете върху Покритие и вижте дали адресът е обходен и кога е било последното посещение от бота на Google.

вижте дали адресът е обходен и кога е било последното посещение от бота на Google

 

В заключение:

Google Search Consoleе изключително полезен и резултатен маркетингов инструмент, от който могат да бъдат извлечени редица ползи за собствениците на сайтове.

Ако имате нужда от съдействие и консултации за всичко свързано със Google Search Console, ние сме на Ваше разположение (seo@websitepr.eu).

 

изтегли Google search console – пълно ръководство
Споделете: