дълги опашки от ключови думи

Основа на SEO: Какво означава "дълга опашка" от ключови думи

Ако вие отговаряте за SEO стратегията на вашата компания, вероятно вие оценявате върху кои ключови думи да се съсредоточите. Много професионалисти погрешно смятат, че "дълга опашка" от ключови думи се определят от броя на думите, които се използват в конкретна заявка за търсене.

Но това мислене е технически погрешно.

И така, защо те се наричат ​​„дълги опашки“? Често срещано погрешно схващане е, че „дългите опашки“ представляват броя на думите, използвани в фразата.

По-голямата част от търсенията, които хората въвеждат в Google, са специфични и пригодени точно за това, което потребителят търси. Поради това обемът на търсене обикновено е много по-нисък. Произходът на името може да бъде приписан на графиката на търсенето по-долу. Както можете да видите от илюстрацията, изключително дългата опашка на графиката на търсенето представлява тези високо фокусирани заявки за търсене и по този начин идва произходът на името дългите опашки.

графика на търсената дългата опашка
На графиката е показано търсене на ключови думи с дълги опашки. С червено са показани кратък брой от най-популярните търсения, а с лилаво - дълга опашка от непопулярни търсения

Как започна всичко
Концепцията за "Дълга опашка" за първи път придоби известност, когато тя бе представена на потребителите от Крис Андерсън, автор на "Дългата опашка: Защо бъдещето на бизнеса продава по-малко от повече" . Една от базовите SEO практики е да намерите ключова фраза с повече думи, защото те обикновено са по-лесни за класиране и въвеждат целеви трафик със специфични намерения. Ключовите фрази с по-малко думи обикновено са по-конкурентни.

Вероятно смятате, че това е причината, поради която те са дълги, именно защото имат повече думи във фразата.

Обикновено фрази, които имат по-малък обем на търсене, обикновено имат повече думи. В резултат на това тази дефиниция стана изкривена във времето и хората започнаха да корелират дълги опашки с броя на думите, използвани в фразата, а не в обема на търсене.

Нека погледнем по-отблизо кривата на търсене
Според кривата, илюстрирана по-долу, 70% от всички търсения онлайн се състоят от ключови думи с дълга опашка. Това означава, че популярните думи за търсене, върху които повечето фирми погрешно се фокусират, отчитат само около 30% от общите търсения в мрежата. Както виждате, оста Y е представителна за "# на месечните търсения", а не за "# на думите".

ключови думи с дълга опашка
Дългата опашка би трябвало да обхваща по-голям обем на търсене, а не повече думи

Пример: Чанта за фитнес
За да илюстрираме тази концепция по-подробно, разгледахме ключовите думи „спортната чанта“ и следните пет свързани заявки за търсене:

  1. Спортна чанта
  2. Фитнес чанта
  3. Малка чанта за фитнес
  4.  Спортна чанта за мъже
  5.  Спортна чанта за жени

Ако трябваше да действаме така, че броят на думите директно да корелира с обема на търсене, тогава горните ключови думи са изброени по ред. Ако обаче правилно анализираме всяка от тези ключови думи и съответния им обем на търсене из цялата търсачка, то те ще бъдат подредени от най-високата до най-ниската, както следва:

  1. Спортна чанта
  2. Спортна чанта за жени
  3. Малка чанта за фитнес
  4. Фитнес чанта
  5. Спортна чанта за мъже

Кривата на търсенето тук, както и всяка друга тематична ниша, която анализирате, показва последователно разделяне между ключови думи с къси и дълги опашки, както е показано в горния списък. Още веднъж, това доказва, че дефиницията на ключови думи с дълга опашка не е синоним на броя думи, въведени в заявката за търсене, а по-скоро на обема на търсене, който те обхващат.

Ако дадена ниша има общ обем на търсене от 100 000 резултата и е придружена от 1000 възможности за ключови думи, то по тази логика приблизително 20 до 30% от тях ще бъдат ключови думи с къса опашка, докато ключовите думи с дълга опашка ще отчитат останалите 70 до 80%.

Проучване, проведено от Hitwise през 2008 г., потвърди тази теория, изучавайки приблизително 14 милиона условия за търсене за период от три месеца. След като извадиха най-добрите 1000 търсени думи, беше направено следното заключение:

„Ако сте имали монопол над 1000 ключови думи за търсене във всички търсачки (което е невъзможно), все още бихте пропуснали 89,4% от всички търсения."

В обобщение, за да се изгради стратегическа, успешна стратегия за SEO за вашия бизнес, трябва да се съсредоточите върху 70 до 80 процента от ключовите думи, които се намират в частта от търсенето.

Пример: Увеличаване на теглото
Ето още един пример, който дискредитира мита относно броя на ключовите думи, включени в заявката за търсене.

ключови думи с дълга опашка
Таблицата показва, че броят на думите не определя дългата опашка

От горната таблица можете да видите, че по-малкото търсене в две думи е довело до по-малък обем на търсене в сравнение с по-големия набор от ключови думи, което показва, че броят на думите не е това, което определя ключова фраза с дълга опашка.

Фокусирайте се върху ключовите думи на естествения език
Включвайки естественият ви език, в нашия случай - български, в стратегията ви за ключови думи с дълга опашка може да направи чудеса за вашия бизнес. Има многобройни инструменти за изследвания, които да ви помогнат да усъвършенствате своя план за SEO . Сега, след като знаете точната дефиниция на това, което е ключова дума с дълги опашки и как се е появила общата погрешна представа, ще бъдете на прав път, когато извършвате проучване на ключови думи.