ускорени страници

Ускорени мобилни страници (AMP): Струват ли си?

При настройка на SEO за онлайн магазин или уеб сайт, често се ползва AMP страници, които Гугъл приветства. Индексът на Google за мобилни устройства бе официално разкрит и може да сте получили известие от Google Search Console, че някои от уебсайтовете ви официално са регистрирани в индекса.

Индексирането с приоритет за мобилни устройства има предимство пред традиционния индекс на Google за десктоп версии и ще показва най-подходящите резултати въз основа на търсеното устройство. Това допълнително стимулира необходимостта уебмастърите да въведат напълно реагиращ дизайн, който е персонализиран за потребителите на всяко устройство.

Google се опита да направи този преход по-лесен за уеб администраторите, като създаде инициатива с отворен код, която използва изчистени HTML файлове, за да създава бързи и мобилни копия на уеб страниците. Те се наричат ​​Ускорени мобилни страници (AMP), които се отличават със символа на светкавица в резултатите от мобилното търсене.

Взимайки предвид следните фактори, изборът да приемете AMP за вашия уебсайт трябва да изглежда очевиден:

 • Скоростта на уеб страниците е фактор за класиране на мобилните и десктоп индексите на Google
 • Закъснението от 1 секунда в скоростта на уеб страниците може да намали реализациите с до 7%
 • Говори се, че AMP е фактор за класиране в първия им мобилен индекс (AMP е създаден от Google все пак)

Въпреки това, много уебмастъри са скептични да преминат към AMP версия на своя уебсайт, тъй като проектът AMP все още не е напълно развит и продължава да се среща с опасенията от уебмастърите, които са имали проблеми с правилното прилагане на AMP в своя уебсайт.

По тези причини бихме искали да ви предоставим най-актуалната информация за това къде се намира днес проектът за AMP и дали си струва да го приложите на вашия уебсайт.

AMP: Къде се намира в момента?

AMP маркираните страници първоначално бяха въведени, за да се конкурират с незабавните статии във Facebook и да се използват само за резултати от карусели на новините чрез мобилни устройства. Понастоящем резултатите от AMP са разпръснати в органичните резултати от търсенето, въпреки че може да не ги забележите като потребител.

AMP страници
Страниците на AMP вече не са ограничени само до резултатите от карусела

Наскоро може би не сте обръщали особено внимание на актуализациите на проекта AMP. Ускорените мобилни страници датират от почти три години, но развитието им се забави в някои области.

Ето хронологията на важните новини за AMP през последните няколко години:

 • 24 февруари 2016: Google стартира проекта си за ускорени мобилни страници
 • 20 септември 2016: Google включва AMP в резултатите от търсенето си
 • 21 август 2017: AMP Реклами завърши фаза 2 от развитието си
 • 13 февруари, 2018: AMP историите са въведени
 • 7 декември 2018: Официалният Plugin на WordPress беше пуснат

Разработването на AMP за реклами и целеви страници не е напълно завършено, въпреки че бързото извличане на реклами ги е накарало да се показват по-бързо от традиционните реклами над Google, а изпълнението на gtag.js свързва AMP рекламите със събития в Google Анализ и реклами от Google.

AMP стана доста популярна в целия свят. Резултатите от AMP сега се използват в Baigu, Sogou и Yahoo Japan. Стотици от най-известни издатели от цял ​​свят, включително Times of India и Slate, са приели AMP, за да подобрят своите органични резултати от търсенето.

Стотици топ издатели са приели AMP за всички новини и съдържание, свързано с блогове, а броят на домейните, които използват AMP, надхвърли 31 милиона от началото на миналата година.

Какво представляват ускорените мобилни страници?

Ускорените мобилни страници (AMP) са премахнали HTML копия на съществуващо съдържание на уеб страници, което предлага по-бързо зареждане от стандартните HTML5 документи. Уебсайтовете могат да обслужват страниците на AMP, като въвеждат етикета rel = amphtml в техния HTML. Страниците с AMP код съдържат тристепенна AMP конфигурация.

 • HTML: Съкратена и уникална маркировка на традиционния HTML код с уникални маркери.
 • JS: Използва се за извличане на ресурси и премахване, за да се елиминира ненужното изобразяване.
 • CDN: Оптимизирана мрежа, предназначена да кешира страниците и да ги адаптира незабавно към AMP кода.

AMP също така намалява необходимостта от допълнителни CSS заявки и елиминира някои премахнати страници, включително обемни снимки, CTAs в много случаи, и много повече backend код. Това води до значително увеличаване на скоростта.

На първо място, AMP ускорява времето за зареждане на уеб страниците с по-малко от секунда от общата скорост на зареждане, като позволява AMP кеширане. Общо взето, Google използва тази функционалност, като предварително зарежда документите на AMP, като използва един iFrame във фонов режим на страница с резултати от търсенето, така че страниците да се зареждат мигновено.

AMP документите могат също да бъдат изтеглени от библиотеката на AMP директно от оригиналния му сървър. Библиотеката AMP се състои от документ с AMP HTML и AMP JS. За съжаление извличането на тези документи не винаги осигурява бърза скорост.

Трябва ли да приемете AMP?

Докато AMP кеширането предлага подобрени скорости и вероятно е предпочитан от резултатите от търсенето с Google, приемането на AMP за вашия уеб сайт идва с няколко предупреждения.

За начало, AMP работи само ако потребителите кликнат върху AMP версията на уеб страницата, за разлика от оригиналната версия. Проучванията показват, че библиотеката на AMP може да намали броя на заявките за сървъри за изтегляне на документ с до 77%, но версията на AMP не винаги се изпълнява, ако не е приложена правилно.

Проследяването на данни от страниците на AMP над Google Анализ, реклами или дори DoubleClick е все още доста ограничено, въпреки че анализите за това нарастват.

Преди всичко, внедряването на AMP означава да се жертват много UX елементи на вашата уеб страница. Не само че пропускате някои изображения на вашия сайт, AMP страниците позволяват само един рекламен етикет на страница. Прилагането на този код беше изключително трудно преди WordPress плъгина.

Въпреки всичко, което проектът AMP създаде по време на стартирането му, разработката е била сравнително бавна, а потребителите са далеч от това да разпознаят съдържанието на AMP, което се предлага на мобилно устройство.

Така че, трябва ли да внедрявате AMP на уебсайта си? Не е задължително, но има огромни ползи. Мисля, че AMP е много полезна за издателите и ще играе важна роля в мобилното търсене напред, но ако не разполагате с лесен достъп за внедряване на AMP с WordPress, може би е добре само да се придържате към динамични страници, предлагани чрез отзивчив дизайн или мобилни устройства страница.

За щастие, няколко команди ви позволяват да персонализирате документите на AMP, за да ги направите по-подходящи за вашата SEO стратегия.

Как да персонализирате AMP страниците

Използвайки Google Конзолата за търсене или HTML, уеб администраторите могат да оптимизират AMP кода, за да ги направят по-адаптивни и проследяеми.

Уеб администраторите могат да актуализират своя AMP кеш чрез заявката „update-cache“.

Ето само няколко примера за това как да персонализирате вашия AMP HTML документ.

 • amp-pixel: пиксел за проследяване
 • amp-analytics: аналитично проследяване
 • amp-animation: добавете анимации
 • amp-access: достъп до платена стена
 • amp-dynamic-CSS-classes: динамични CSS елементи
 • Изпълнението на gtag.js tag позволява проследяване на събития в Google Ads и Search Console
 • amp-iframe: показва iframe
 • amp-access-laterpay: интегрира се с LaterPay
 • amp-list: изтегляне на данни и създаване на списък
 • amp-live-list: актуализиране на съдържанието в реално време
 • amp-app-банер: фиксиран банер

Бъдещето е AMP

Между скептицизма на Google и липсата на маркетингова кампания за AMP, повечето потребители и уебмастъри не бяха запознати с AMP за известно време или не искаха да го приемат.

За щастие, скоростта на приемане се ускорява значително. Помислете как споменахме, че 31 милиона домейна са приели AMP в началото на миналата година. Това е с по-малко от един милион отколкото преди две години.

Тъй като SEO продължава да се отдалечава от компютрите и се приближава към мобилните и други устройства, скоростта на приемане за AMP и други подобни технологии ще се ускори значително. Сега вече съществуващите платформи правят този преход по-лесен за нас.