Проучване насочва SEO специалистите, кои са най важните фактори за привличане вниманието на потребителите при търсене и реализиране на кликвания в сайт

Компанията Ignite Visibility сподели резултати от маркетинг проучване, на тема кои фактори най-много влияят върху решението на потребителите да кликнат върху връзката в резултатите от търсенето.

CTR представлява броят кликвания, които рекламата Ви получава, разделен на броя на показванията й: кликвания ÷ импресии = CTR

Докладът на компанията се основава на проучване, в което са участвали над 500 американски потребители на възраст от 25 до 60 години.

Според получените данни мета описанията (62,9%), името на компанията (24,2%) и заглавието на фрагмента (13%) имат най-голямо влияние върху CTR на резултатите от търсенето.

В същото време 55,1% от анкетираните са казали, че посещават само сайтовете на онези компании, с които са запознати.

Повечето от анкетираните (58,5%) отбелязват, че предпочитат текущата версия на дизайна на резултатите от търсенето с Google (към декември 2019 г.).

55,5% от анкетираните смятат, че добавянето на блокове за отговори (подредени фрагменти) и други функции на SERP подобрява резултатите от търсенето с Google.

Фактори които влияят на честотата на кликване (CTR) в търсачката на Гугъл
Фактори които влияят на честотата на кликване (CTR) в търсачката на Гугъл

Две трети от анкетираните (66,7%) казват, че увеличаването на броя на рекламите в резултатите от търсенето може да доведе до по-рядкото им използване на Google.

Почти 67% от анкетираните не искат реклами да се показват на заявки за марки, свързани с други компании.

Тъй като разпознаваемостта на марката е вторият най-голям фактор, влияещ върху CTR, авторите на проучването препоръчват компаниите да работят за утвърждаване на този показател.

Проучването разкри и значението на съставянето на привличащи вниманието описания. Важно е също така собствениците на уебсайтове и SEO специалистите да гарантират, че техните описания и маркери съответстват на намеренията за търсене. В противен случай Google независимо от заложените ще генерира свои описания от съдържанието на страницата.

Тъй като потребителите предпочитат съвременните SERP, марките трябва да се адаптират към това. Един от начините е да се въведе структурирано маркиране на данни, за да се получат разширени резултати.

 

Изводи: От цялото проучване може да извадим няколко извода:

  • Най-много кликвания носят, правилно написаните и структурирани мета описанията;
  • Името на компанията и добре изградения бранд, носи освен лесна разпознаваемост и завишен брой кликвания от хора и потребители, които се доверяват именно на марката/бранда. Което ни навежда и на още по глобален извод, че е добре SEO специалистите да работят както към увеличаване на продажбите и добро представяне на продукта в търсачката, така и популяризиране на бранда на фирмата, която го предлага(сайт, онлайн магазин или лендинг страница);

Пример: Ако вие продавате примерно телефони samsung, не е достатъчно само това, че продавате известна и разпознаваема марка на добра цена, но и вашия SEO експерт/специалист трябва да работи върху популяризиране на името на сайта/онлайн магазина ви, да го направи популярен и разпознаваем, като марка/бранд, за да му се доверят клиентите, в противен случай, влизат хора гледат и излизат от сайта … отиват и се доверяват на малко по скъпия подобен артикул, но в по доверен (известен/разпознаваем) сайт.

  • С увеличаване на броя на рекламите в търсенето се намалява интереса към самото търсене, както и когато се търси по конкретна марка да не излизат заблуждаващи реклами, които водят до объркване;
Споделете: