Бърза помощ за сайт. Отстраняване на проблеми

Голяма част от хората, собственици на сайтове, се сблъскват ежедневно с грешки и бъгове по тях. Това е нещо нормално, още повече, ако сайтът не е създаден от професионалист. Дори да сте се доверили на фирма за разработването му обаче, не сте застраховани, тъй като технологиите са динамична материя. Важното е да успеете да реагирате навреме, ако сайтът ви претърпи сриване или друг проблем. Това е важно за вашите потребители и клиенти, които не трябва да бъдат ограничени от посещение или отваряне на страница от сайта ви.

Какво да правите, ако се сблъскате с грешка в сайта? – Да ни потърсите, за да я поправим. В следващите редове ще разгледаме някои от най-често срещаните грешки, които е възможно да срещнете в работата по вашия сайт или по време на неговото функциониране.

1. Проблем с функционалности – това е всичко онова, чрез което вашият сайт бива управляван от вас и осигуряващ комфорт на потребителите при разглеждане и пазаруване, в случай че става дума за онлайн магазин.

Функционалност може да бъде както самият панел за управление, така дизайнът и достъпните теми, от които може да избирате, за да създадете креативна визия, различните страници и категории, оформящи структурата на сайта, в които ще подредите текстовото съдържание, блога си или пък продуктите, всички функции, свързани с артикулите – бутоните за бърза поръчка, обикновена поръчка, особености тип размер, вид, цвят, цена и т.н., мобилната версия, която вече е крайно препоръчителна за всеки сайт, бутоните за разглеждате на снимки и видеа, форма за контакт и т.н.

Всички тези функционалности могат да дадат грешка в даден момент, да не работят, да не зареждат, да се изтриват продуктите от потребителската кошница, да не се отварят снимки и т.н.

Освен това може да добавяте функционалности, които сте си харесали от някой конкурент, но искате да имате в сайта. Може да става дума за улесняване на администрирането на сайта, както и за осигуряване на повече комфорт на вашите клиенти при поръчка. Може да споделите вижданията си с фирмата, с която работите, и да допълните сайта си с новите екстри, които са ви допаднали. Тук услугите на специалисти ще са ви необходими за добавяне на тези функционалности и за последващото им поддържане във времето.

2. Проблеми със стилизацията на сайт – макар този термин да не ви е познат на пръв поглед, стилизацията е нещо, което виждате всеки ден, във всеки сайт, включително и във вашия. Тя засяга оформянето на сайта и всичко в него.

Стилизацията касае добре организираната структура на сайта, това той да бъде достъпен и разбираем за потребителя. Това са менютата и тяхната подредба, различните бутони и икони, цветовото оформление и съчетание, баланса между елементите и техния размер, шрифта, цвета и стила на изписване на самите букви на всички думи и изречения в сайта. Стилизацията обхваща цялостното оформяне на сайта и страниците в него. От нея зависи колко приятен и привлекателен ще изглежда той в очите на потребителите. Сами се досещате, че при всички тези елементи могат да настъпят грешки, които изискват навременна реакция.

Освен това, ако искате да добавите някакъв елемент, това също може да бъде изпълнено от съответната фирма, която ще се заеме с разрешаване на проблема или поддръжката на сайта. Има определени правила и зависимости за добрия външен вид на онлайн магазин, корпоративен сайт или такъв от друг тип.

3. Проблем със SSL сертификат на сайта – SSL сертификатът представлява протокол за защита на потребителските данни. Той осигурява защита при комуникацията ви с вашите клиенти и е задължителен за всеки сайт. Хубаво е да използвате услугите само на такива, които го имат.

Възможните проблеми със SSL сертификата, с които може да се сблъскате, включват: изскачане на прозорец, съобщаващ за грешка в сигурността, тоест тя е изложена на риск. Тук вероятно става дума за бъг в сървъра, който се отстранява лесно от хората, разбиращи от тази работа.

Сертификатът ви може да бъде с изтекъл срок на годност. В такъв случай проверете дали това е проблемът и подменете сертификата. Освен това, сертификатът може да бъде отменен малко преди датата му на изтичане, което пак ще изведе съобщение за грешка и ще наложи неговата подмяна с нов.

Възможно е грешка да бъде свързана и с несъответствие между сертификата и името на домейна. Трябва да се покаже прозорец, който да ви даде детайлно съдържание, за да видите, че имената не съответстват.

4.Проблем със скоростта на сайта – никой не обича бавно зареждащи сайтове – нито клиентите, нито собствениците на съответните. Скоростта на зареждане на сайта ви трябва да е под 3 секунди в най-добрия случай. Може да я проверите чрез някои инструменти (например GTmetrix). Те ще ви покажат дали скоростта на сайта е добра или има нужда от коригиране. При втория случай е необходима намесата на специалист, който да отстрани проблема.

5. Проблем с преместване/разместване на местата на секции и елементи в сайта – тук може да възникне грешка от типа бутони или секции да сменят местата си автоматично, без видима причина, или вие да поискате да направите това.

Може да решите да освежите визията на сайта с лека промяна, да преместите някои елементи, блог секции или пък информационен блок, който може да съдържа информация за доставка, ако става дума за онлайн магазин например. Възможно е някои елементи да се преместят в горната част, други в долната, разделите да бъдат разменени, бутоните или други компоненти също.

6. Проблем с наказание на сайт – първо, нека споменем, че наказанията на търсачката са напълно реални, ето защо трябва да действате по правилата при управлението на сайта. Наказание може да възникне в различни ситуации, въпросът е да разберете, че сайтът е наказан, за да вземете мерки.

Ако забележите рязък спад на трафика към сайта, страница от него или ключова дума, деиндексиране на страница или на целия сайт или друго необичайно за вас събитие. Разбира се, тук не включваме случаите, в които използвате черно сео или пък действате против правилата на търсачката.

Наказание може да получите и за копирано съдържание, безсмислено съдържание, лошо написани текстове, купуване на линкове или използване на неестествени такива, опит за хитрост за изкачване позицията ви в търсачката, спам и т.н.

За да се премахне проблемът, първо трябва да се открие неговия корен. Защо Гугъл ви е наказал? Оттам нататък професионалистите ще ви помогнат да премахнете грешката, която сте направили, а после да се свържете с гугъл администраторите, които учтиво трябва да помолите да отменят наказанието. Обяснете проблема, запознайте хората със ситуацията, пишете стегнато и ясно.

7. Проблем с отваряне на сайт – тук, както се подразбира, става дума за проблем със самото отваряне на целия сайт, с отваряне на страница от него, бавно зареждане, циклене, някои елементи или раздели да не се показват. Всичко, което се опитвате да отворите и би трябвало да работи, не го прави. Тук отново се намесва ръката на специалиста, който трябва да провери сървърите, за да открие и отстрани проблема.

Ако, имате проблеми със сайта си или искате да подобрите работата, визията или функционалноста му, не с еколебайте , а ни потърсете, с удоволствие ще ви помогнем.

Извършваме ремонти при проблем в:

Споделете: