подобряване на техническото SEO

Лесно е да се объркате, докато работите с технически поправки на SEO – много оптимизатори достигат точка на намаляване на възвръщаемостта, където продължават да правят малки промени, които постигат наистина много малки резултати. Ето защо е важно да знаете какво да поставите като приоритет, както и как да постигнете целите си.

Тази статия изследва трите ключови етапа, върху които можете да се съсредоточите, за да подобрите вашето техническо SEO. Не забравяйте, че тази статия разглежда само най-добрите техническo SEO практики и че не можете да пренебрегвате SEO на страницата си, като например създаване и оптимизиране на съдържанието, както и офлайн SEO, като например изграждането на връзки, ако искате вашият уебсайт да се класира добре и да се конкурира за ключови думи с висок приоритет.

различните видове SEO
Видове SEO: Техническо SEO, SEO на страницата, офлайн SEO
 1. Индексиране и обхождане

Google трябва да индексира страниците на уебсайта Ви, преди да се появят в търсенето. Можете да помогнете на търсачката, като се уверите, че можете да намерите важните страници (стига те могат да се търсят) и да ги индексирате правилно. Това е SEO 101, жизненоважната първа стъпка.

Уверете се, че всички основни страници са индексирани

Можете да проверите статуса на индексация на уебсайта си, като въведете сайта си: domain.com в търсачката, използвайки инструмент за обхождане или влезете в Google Search Console и след това кликнете върху Google Index > Coverage.

Ако броят на индексираните URL адреси не съвпада с общия брой URL адреси във вашата база данни, които са отворени за индексиране, това може да е показател за дублирани URL адреси и и такива, които съдържат мета маркер noindex. Трябва да идентифицирате грешката и да следвате препоръчаните от Google стъпки за поправка.

Уверете се, че всички важни ресурси са валидни за обхождане

Robots.txt ще ви даде представа за това дали най-важните страници са валидни за обхождане или не, но може да се сблъскате и с редица други проблеми, за които трябва да внимавате:

 • Осиротели страници (страници на сайта, които не са свързани с вътрешното съдържание)
 • Мета маркер noindex
 • Заглавия на X-Robot-Tag

Оптимизирайте бюджета си за обхождане

Броят на страниците, които системата за търсене обхожда в уебсайта Ви за определен период от време, се нарича „бюджет за обхождане“. Това не е фактор за класиране, а е статистика за това колко често Google обхожда и индексира страниците ви. Това може да ви помогне да различите някои технически страници с дупки, които изобщо не се обхождат. Кликнете върху Обхождане> Статистика за обхождане в конзолата за търсене на Google, за да видите дневния бюджет за обхождане.

Някои от най-добрите начини за увеличаване на бюджета за обхождане са:

 • Премахване на дублиращото се съдържание и дублетни страници
 • Ограничаване на индексирането на страници като условия, правила за поверителност и остарели промоции (с други думи, страници без SEO стойност)
 • Фиксиране на развалени връзки и пренасочване на вериги

Друг чудесен начин да подобрите бюджета си за обхождане е да увеличите профила на връзката си, но това ще отнеме време и инвестиции във вашите SEO кампании извън страницата.

Използвайте структурирани данни

Схемата за маркиране подобрява CTR, като предоставя на потребителите ясна представа за това, което прави вашата компания (богати фрагменти), и помага на търсачките да получат контекстуално разбиране на съдържанието ви. Ако нямате структуриран набор от данни за страниците си, отидете на schema.org, за да научите как да преглеждате фрагментите си с помощта на инструмента за тестване на структурираните данни на Google.

Не забравяйте индексирането за мобилни устройства

 • Вземете предвид фактора гласово търсене в проучването на ключовите Ви думи
 • Преценете плюсовете и минусите на AMP страниците, докато създавате съдържанието си
 • Помислете дали вашите мобилни потребители са местни или чуждестранни и дали не трябва да оформите местните си SEO кампании
 1. Структура и навигация на обекта

Създаването на сайтове, които са интуитивни и лесни за навигация, помагат както на ботовете, така и на потребителите да изследват сайта ви и да разбират неговото съдържание. Архитектурата с плосък сайт, ясна и чиста карта на сайта са само някои от корекциите, които можете да направите, за да подобрите UX и обхождането на сайта Ви.

Прегледайте своята Sitemap

Sitemap помагат на търсачките да намерят сайта ви, да кажат на търсачките как е структуриран вашият сайт и да улесняват откриването на ново съдържание. Ако не разполагате с карта на сайта, тогава е време да я създадете и да я качите в Google Search Console и Bing Webmaster Tools.

Поддържайте актуалната си карта кратка (тя трябва да е под 50 000 URL адреса, но, ако е възможно, е хубаво да бъде още по-кратка,) и да не съдържа грешки, пренасочвания и блокирани URL адреси. Също така се уверете, че вашата Sitemap се управлява правилно чрез валидатора W3C.

Одит на структурата на вътрешните връзки

Трябва да закрепите всяка вътрешна връзка с текст, който ясно показва къде ще изпрати потребителите. Колкото по-ясна е навигацията ви, толкова по-добре търсачките ще разберат контекста на уебсайта Ви. Също така, не забравяйте да премахнете прекъснатите връзки и осиротелите страници.

Създайте логическа йерархия

Като цяло, колкото повече кликвания са необходими за достъп до определена част от съдържанието от началната ви страница, толкова по-задълбочено трябва да бъде това съдържание. В идеалния случай всяка важна страница трябва да бъде достигната в рамките на три кликвания от началната страница.

Проверете вашите hreflang маркери

Ако уебсайтът Ви използва маркери hreflang, за да локализира съдържанието на различни местоположения, по-добре се уверете, че са без грешки. Миналата година SEMrush откри, че 75% от всички уебсайтове имат поне една грешка в изпълнението на hreflang, което води до грешни насоки, неправилно съдържание и загубени класации.

Уверете се, че редовно наблюдавате и отстранявате неизправностите си, изберете най-добрия метод за изпълнение на това, което се опитвате да постигнете, генерирайте hreflang код за всяка страница и актуализирайте вашите hreflang маркери за мобилната версия на уебсайта си.

 1. Скорост на сайта

Нека бъдем честни, „скоростта на сайта“ е малко погрешно название, защото няма магически бутон, който да направи сайта ви „по-бърз“. Всъщност вие се целите да направите малки технически подобрения, които подобряват ориентираните към потребителя метрики, като например времето до първо съдържание.

Това, което прави тези технически поправки толкова важни, е, че в крайна сметка подобрявате скоростта на страницата си и своя Оптимизационен резултат – и докато FCP / DCL показателите понастоящем не оказват значително влияние върху рейтинга, проучването на Page Speed, проведено през юли, доказва, че Оптимизиращият резултат оказва голямо влияние.

Проучване на Page Speed
Проучването на Page Speed, проведено през юли

Освен това по-бързите сайтове имат по-ниски проценти на отпадане и по-висок процент на реализации. Наистина няма никакви недостатъци в оптимизирането на уебсайта Ви и осигуряването на по-бързо потребителско изживяване.

Ограничете пренасочването

Всяка страница трябва да има не повече от едно пренасочване. Когато трябва да се използват пренасочвания, използвайте 301 за постоянни пренасочвания и 302 за временни пренасочвания.

Активиране на компресията

Когато е възможно, елиминирайте ненужните данни. Когато това не е възможно, използвайте инструмент като Gzip или Brotli за компресиране на съдържанието и намаляване на размера на файла. Не забравяйте да използвате различни техники за различни ресурси.

Намалете времето за отговор на сървъра до по-малко от 200ms

Използването на HTTP / 2 може да даде на сайта ви подобрение в скоростта, което увеличава производителността и активира OCSP закрепването, за да ускори вашите TLS. Можете също така да подобрите скоростта на сайта, като използвате ресурсните съвети и като поддържате IPv6 и IPv4.

Задайте политика за кеширане

Използвайте кеширането на браузъра, за да контролирате как и за колко време браузърът може да кешира отговор (според оптималната политика за контрол на кеша на Google). Също така използвайте Etags, за да активирате ефективни препроверки.

Намаляване на ресурсите

Използвайте усъвършенстване, за да отстраните ненужния код от всичките си активи, включително CSS, HTML, JavaScript, изображения и видеоклипове.

Оптимизирайте изображенията си

Изображенията съставляват 60% от средния размер на уеб страницата. Някои от по-простите съвети: изберете най-добрите растерни формати за вашите изображения, премахнете ненужните ресурси от изображения и се опитайте да се уверите, че всички изображения са компресирани, преоразмерени и мащабирани, за да отговарят на размерите на дисплея.

Оптимизирайте доставката на CSS

Вмъкнете малки CSS файлове директно в HTML документа (просто не вграждайте големи CSS файлове или CSS атрибути в HTML елементите).

Останете в прозореца над сгъването

Дайте приоритет на видимото съдържание чрез организиране на HTML маркиране, за да визуализирате бързо съдържанието по-горе. Размерът на това съдържание не трябва да надвишава 148kB (компресирано). Това е особено важно за мобилните потребители.


Заключение
Сега, когато имате трамплин, който да ви помогне да скочите в дълбокия край на техническите подобрения в SEO, е време да започнете да мислите как можете да използвате SEO за оптимизиране на профилите на съдържанието и връзките, както и за подобряване на сървъра. От мигрирането на уебсайта ви в HTTPS домейн до стабилното изследване на ключови думи и оптимизирането на H1 таговете, няма край на подобренията, които можете да направите.