проблеми и решения

/превод от searchengineland/

Barry Adams споделя: Много от това, което е написано за SEO оптимизирането в търсачка, е чиста теория; перфектни сценарии за идеалния начин, по който уебсайтовете трябва да си взаимодействат с обхождащите роботите на търсачката и системите за индексиране.

В реалния свят нещата са различни. Уебсайтовете и платформите не са непогрешими системи за разпространение на съдържание, търсачките не са безгрешни изкуствени интелекти и хората, които създават кодовете на сайтовете, правят много грешки и недооценки на състоянията на платформите относно SEO-то и.

През годините най-вероятно сте срещнали безброй много SEO проблеми, които не могат да бъдат обяснени теоретично. Вместо това тези въпроси изискват някои практически подходи за решаване и понякога основната причина за проблема остава необяснима.

Тук ще изброим някои от тези въпроси и се надяваме да ви дадем няколко идеи за отстраняване и решаване на подобни проблеми, ако някога попаднете на тях на база нашия SEO опит.

Структурирани данни и снипети

Един от нашите клиенти наскоро бе мигрирал уебсайта си в нова платформа, която по всички критерии беше по-бърза и по-добре оптимизирана от предишната. Преди мигрирането, този клиент имаше много страници с висок рейтинг в резултатите от търсенето на Google. По-конкретно, в повечето от ключовите си страници имаше рейтинг снипет.

пример за рейтинг снипет
Какво е рейтинг снипет?

Въпреки това, след миграцията, клиентът ни бързо загуби целия си рейтинг снипет. И не можехме да разберем защо.

Инструментът за тестване на структурирани данни на Google (SDTT) не помогна по никакъв начин. Структурираните данни на сайта бяха правилно разпознати от инструмента и изглеждаха като напълно валидни маркировки. Тогава изниква въпросът защо Google е пренебрегнал кода и е премахнал снипета от страниците на този наш клиент?

Решихме да опитаме нещо, което в крайна сметка разреши целия проблем: преместихме структурирания снипет за данни в секцията <head> на изходния код на страницата.

SEO решение чрез преместване на изходен код за снипет
SEO решение чрез преместване на снипета в секцията <head>

Това беше по-скоро finalno усилие, за да се види дали редът, в който нещата се появяват в изходния HTML код, се отразява на начина, по който Google го обработва.

Малко след като направихме тази промяна, рейтинг снипетите бързо започнаха да се завръщат. В рамките на няколко дни всички изгубени звезди бяха върнати.

Структурирането на данните има огромно значение за начина, по който Google ги обработва.

Макар че теоретично не би трябвало да има значение къде се намира маркерът – стига да присъства в изходния HTML код – на практика снипетът трябваше да бъде в секцията <head>, за да може даден сайт да получи рейтинга си в търсачката.

Въпреки че звучи лесно, това разрешение на проблема не става очевидно веднага от документацията на Google. Не е изрично споменато, че трябва да поставите маркера в секцията <head> на дадена страница, а не в <body>.

Затова ви препоръчваме винаги да поставяте структурираното маркиране на данните в секцията <head> на изходния HTML код на страница. Това изглежда води до по-лесното им обработване от Google.

 

Hreflang мета тагове и ифрейм

Срещнахме подобен проблем съвсем наскоро. Сайтът на клиента бе внедрил hreflang мета-тагове на своята начална страница, за да насочи, алтернативни версии към различни държави. Тези тагове hreflang бяха напълно валидни и присъстваха във всички версии на началната страница, но Google не успя да ги разпознае.

Прекарахме много време, опитвайки се да разберем какво може да попречи на Google да обработва тези мета тагове hreflang. Те бяха представени в изходния HTML код на страницата в секцията <head>, както би трябвало. Следователно не би трябвало да има проблем с тези тагове.

И все пак, Google не ги отчиташе в Search Console и показваше версията на неправилната държава в международните резултати от търсенето.

Когато се заехме с този клиент, едно от първите неща, които направихме, беше да сравним изходния код на HTML на страницата с попълнения DOM. Първото е това, което виждате, когато натиснете „преглед на изходния код на страницата“, а второто е това, което браузърът използва, за да покаже страницата на потребителите.

SEO оптимизиране на сайт и фрейм позициониране
JavaScript добавя ифрейм в страницата

И тук забелязахме нещо много интересно: в началния HTML код имаше част от JavaScript, който се намираше над hreflang мета таговете. Когато страницата е напълно заредена и цялата команда от страна на клиента е изпълнена, JavaScript е вмъкнал <iframe> в страницата.

Този ифрейм се намираше над мета таговете на hreflang. И това, както се оказа, беше проблем.

Виждате ли, ифрейма не принадлежи в секцията <head> на уеб страницата. Според официалния стандарт HTML5, ифрейма трябва да съществува само в секцията <body> на дадена страница. Поставянето на ифрейм в секцията <head> на кода на уеб страницата е в противоречие с официалния стандарт W3C.

Когато Google индексира уеб страници, той се опитва да отчете много такива стандартни проблеми. Много е рядко да се намери уеб страница, която има напълно съвместим с W3C код. За щастие, HTML е много толерантен език. Уеб браузърите и търсачките могат да обработват повечето уеб страници, дори ако тези страници имат невалидни участъци.

В този случай обаче проблемът попречи на индексирането на Google. Първият етап от индексирането се базира на изходния HTML код на уеб страницата и не се изпълняват скриптове от страна на клиента като част от процеса. След това Google извършва и второстепенно индексиране на същата страница, където са заредени скриптове от страна на клиента и страницата е напълно изобразена като на уеб браузър.

В този втори етап на индексирането се изпълнява JavaScript в HTML източника на страницата, който се намира над таговете hreflang, и ифрейма е вграден в кода на страницата.

позициониране на hrefland мета тагове
Правилната позиция на hrefland мета таговете

Накратко, ифрейм не принадлежат на <head> на кода на страницата; те трябва да са в секцията <body>. Когато Google види ифрейм в <head>, тя предполага, че <head> е приключило и <body> на страницата е започнала.

Съответно, таговете hreflang са валидни само ако съществуват в секцията <head> на дадена страница. Всички те, намиращи се в <body> на дадена страница се считат за невалидни и биват игнорирани от Google.

След като намерихме основния проблем, решението беше просто. Преместихме нарушения JavaScript в края на секцията <head>, където всяко вмъкване на ифрейм не би могло да причини повреда.

След няколко дни Google разпозна мета таговете hreflang на страницата и започна да отчита тяхното присъствие в Search Console.

 

Googlebot и автоматичното пренасочване на IP адреси

Преди няколко години срещнахме следния проблем: клиент току-що беше пуснал нова версия на сайта си и като част от стратегията му за разпространение имаше различни странични версии на сайта; един, насочен към САЩ, един за Обединеното кралство и един за останалата част от света.

Американската версия на сайта много бързо започна да се класира и се представяше изключително добре. Въпреки това Великобритания и останалата част от световните секции трудно получиха трафик от Google. По получени данни, Великобритания е най-голямата аудитория на клиента, но все пак новият сайт се представяше значително по-слабо на британския пазар.

Преглеждането на данните в Инструменти за уеб администратори също не помогна. Това беше преди Google да я преименува на Search Console и да ни даде по-полезни данни. По това време трябваше да използваме само доклада за състоянието на индекса, който показваше доста малък брой индексирани страници. Докладът за Sitemap също не помогна много – изпратихме една XML карта на сайта, съдържаща всички страници, и тук също така видяхме ниско индексиране, без реално да се разбира кое причинява проблема.

Виждате ли, този нов сайт използваше автоматични пренасочвания въз основа на IP адреса на потребителя. Сайтът определяше коя държава е свързана с IP адреса на посетителя и след това автоматично го пренасочва към правилната версия на сайта.

Когато Googlebot обхожда сайт ви, той го прави основно от IP адреси, намиращи се в САЩ. Много рядко, ако изобщо, обхожда уебсайтове от международни IP адреси.

Тъй като автоматичните IP пренасочвания на сайта бяха валидни за всички страници, всеки опит за преглеждане на страницата, която не съответства на текущата ви държава, означава, че ще бъдете пренасочени към правилната държава.

За Googlebot това означаваше, че не може да вижда друга част от сайта освен секцията за САЩ.

Когато Googlebot се опита да обходи страниците във Великобритания и останалите световни секции, той ще бъде пренасочен към раздела за САЩ. Така че, докато Googlebot имаше пълна видимост на американските страници, не можеше да види – и по този начин не можеше да индексира – останалите части на сайта.

След като разбрахме проблема, решението беше просто: променихме автоматичното пренасочване на IP, за да направим изключения за посещенията в Googlebot. По този начин Googlebot никога не бива пренасочван към определена държава и може свободно да обходи целия уебсайт.

Технически SEO решения в реалния свят

Надявам се, че тези примери показват, как в реалния свят техническите въпроси, свързани със SEO, могат да бъдат много трудни за идентифициране. Уебсайтът има много движещи се „части / фрагменти“, които си влияят една на друга и понякога малка промяна може да причини огромен проблем някъде в сайта ви.

Когато анализирате уебсайт, не винаги имате всички данни, които искате. Проблемът с пренасочването на IP, например, би бил по-лесен за идентифициране, ако имахме различни XMLmap за сайта за всяка версия на съответната държава, но това не беше така, така че трябваше да извлечем решение от малкото информация, която имахме.

Необходимо е добро разбиране за SEO по принцип и по-специално за техническа оптимизация, за да може да се идентифицират, анализират и решат такива проблеми. Доброто разбиране за това как търсачките обхождат и индексират уеб страниците е задължително.

Ако имате проблеми с класирането на сайта си , може да ни се доверите , ще направим задълбочен анализ и по време на SEO оптимизацията на сайта ви ще направим всичко възможно сайта ви да бъде „прочетен“ максимално добре от ботовете и да бъде класиран на първа страница в Google