Google пусна нов web SEO инструмент за оценка и анализ на сайта

Има много програми, приложения и тулове за SEO оценка и анализ на сайт и онлайн магазин, но когато Google изкара и предлага свой такъв е най нормално да му се доверим на 100%.

Google пусна нов SEO web базиран инструмент за оценка и анализ на сайт.

Google пусна нов SEO инструмент за анализ на сайта
Google пусна нов SEO инструмент за оценка на сайта

Google представи новия портал Web.dev, където уеб администраторите и seo специалистите, могат да анализират и оценят ефективността на сайтовете си, както и спазването на стандартите наложени от Гугъл за SEO, най-добри практики, достъпност и PWA.

Новият инструмент, има за цел да помогне на разработчиците да научат за съвременните SEO възможности за сайтове и да ги приложат.

Web.dev извършва цялостен одит на сайта и го оценява според средните стойности в бранша който оперира. Някои от тези индикатори се припокриват с актуализирания инструмент PageSpeed ​​Insights.

След извършването на одит порталът също така ви казва какви стъпки можете да предприемете, за да подобрите сайта. В секцията „Научете“ можете да разберете, как да осигурите бързо зареждане на сайта, стабилната му работа, да го направите възможно най-сигурен и безопасен за потребителите, лесно да го откриете и да е достъпен за всички, т.е. прави един задълбочен и подробен SEO анализ.

По време на одита се проверяват следните категории:

  • Изпълнение: Проверка на такива показатели, от типа на време за зареждане на сайта и взаимодействие;
  • Pwa: Оценка на страницата според контролния списък за прогресивни уеб приложения (PWA);
  • Най-добри практики: Пълна проверка на всичко от използването на HTTPS до пропорциите на изображението;
  • SEO: Колко лесен,достъпен и удобен е сайтът;
  • Наличие: Проверява за често срещани грешки, които могат да затруднят потребителите да имат достъп до съдържанието на сайта;
Google с нов SEO инструмент за анализ и оценка на сайта
SEO инструмент за оценка на сайт

Спомнете си, че по-рано тази седмица Google пусна актуализирана версия на инструмента PageSpeed ​​Insights. Изчисляването на скоростта на изтегляне вече се основава на данни, получени чрез симулиране на зареждането на сайта с помощта на инструмента Lighthouse .

В заключение ще отбележим, че може да има много SEO инструменти за анализ на сайтове и създателите им да ни убеждават, колко са полезни и важни , но след като Google предлага свой собствен SEO инструмент е най нормалното да му се доверим и да загърбим останалите такива (от знайни и незнайни „SEO специалисти“).

Най добре е когато, Google  ни казва, кое е важно за Google при една задълбочена SEO оценка на сайта който оптимизираме.