SEO и WEB специалистите заUX и UI дизайн

Все по-често се срещате термините UI, UX и UX/UI дизайн, но какво означават те? Разликата между UX и UI?

SEO и WEB специалистите все по често се съобразяват с новите тенденции в UX и UI дизайна, тъй като освен, че потребителите започват да търсят и качествен дизайн на сайтовете и приложенията за ползване , но и самия Google  търси най доброто, което да предложи на потребителите си в търсачката и започва да класира сайтовете и по този показател.

UX и UI дизайн все по важен за SEO и WEB специалистите
UX и UI дизайн все по важен за SEO и WEB специалистите

UI: UI или „User Interface” дизайн: насочен към максимално опростяване и улесняване на потребителя при ползването на уебсайт, уебмагазин, мобилно приложение, устройство и др. Ако разгледате приложенията на gsm-ма си или посещаваните често от вас сайтове, ще забележите, че всяко едно бутонче е добре нагласено и функционално ефективно. UI е именно това!

UI дизайн e nasoèn, както върху графичната част, така и върху функционалната. Целта на UI дизайнера е да създаде максимално опростен и добре структуриран интерфейс, за да скъси максимално времето, необходимо на потребителя за извършване на дадено действие. UI дизайна е свързан с много анализиране на информация, тестване, изучаване на поведението на потребителите, техните действия и реакции докато използват определен сайт или приложение.

UX: Потребителите, като използват даден сайт или приложение, те реагират на интерфейса им по определен начин. Това наричаме User Experience или съкратено – UX. Чуствата и усещанията, които оставя в потребителите визията/дизайнът, докато използват продукта, уебсайта,уебмагазина, мобилното приложение, играта и други, са в основата на UX дизайна.

  • При започване на създаването на UX дизайна, трябва да набележим типа аудитория и да се съобразим с нейните характеристики и специфики. Съществуват няколко основни етапа при конструирането на един UX дизайн.
  • Трябва да  разбираме и познаваме и да аудиторията, техните нужди и очаквания от продукта, който ще им предлагаме.
  • Да се съобразим с устройва, които ще използват потребителите. По какъв начин ще постигнем респонсив дизайна? В каква обстановка ще бъде използван продуктът?
  • Изграждане на user-friendly навигация и подредба на основните менюта в интерфейса на сайта/приложението.
  • И накрая – изгледа и дизайна на продукта.

И в заключение ще отбележим User Experience и User Interface, не означават едно и също нещо. Всъщност UI дизайна е част от UX .
Може да имате много добър потребителски интерфейс (UI), но да ви куца UX дизайна и обратното.

Дизайнерите обикновено работят върху UI дизайна, докато UX дизайна се изучава и разработва от цял отдел разработчици, анализатори, маркетинг специалисти, PR експерти и други специалисти които се занимават със SEO и маркетинг и Web development.

Може да се възползвате от услугата ни редизайн, мобилна версия на сайт - респонсив дизайн, изграждане и подобряване на функционалности за уебсайт

Споделете: