Google: какво да правите, ако сте купили домейн с лоша история

Знаем, че репутацията на домейните е от изключително значение за SEO оптимизацията. Често се случва, като закупим домейн, той да е имал предишен собственик (особено, ако е някое по популярни име/бранд), който да не се е отнасял добре към репутацията на домейна и след, като ние станем собственици на този домейн и тръгнем да го оптимизираме в Гугъл за да го класираме на първа страница по множество ключови думи и фрази, изниква проблем. Именно това са разисквали  по време на последния hangout за уеб администратори.

Служителят на Google Джон Мюлер попитан, разказа как да действаме, ако се придобие домейн с лоша история.

Един от участниците в срещата поставил следния въпрос:

„Купихме URL с нашата марка и след това разбрахме, че преди около две години предишният собственик използва този URL адрес за пиратско съдържание. И ако погледнем доклада за прозрачност на Google, ще видим, че има много проблеми с този URL адрес. Има ли начин да изясним тази история в Google? Не можем да се свържем с предишния собственик на URL адреса. В нашите материали са, без пиратско съдържание, разбира се. Какво трябва да правим?“

Мюлер споделил: с течение на времето, този проблем може да бъде решен от само себе си. Всичко зависи от това, колко дълго е историята на нарушенията и колко от злонамереното съдържание е публикувано. Ако периода е кратък, проблемът може да изчезне от само себе си. Ако историята на публикуването на пиратско съдържание продължи примерно 10 години или повече, тогава може да има причина за безпокойство.

За да видите историята на домейна и да разберете, колко дълго е продължила, неприемливата дейност, Мюлер посъветвал да използвате Archive .org (WEB инструмент, който може да прегледате във времето назад, как е изглеждал някой сайт или съдържанието на домейн).

  • Ако се окаже, че домейнът има дълга история на нарушения, собственикът на сайта може да се наложи да търси нов домейн.
  • Ако периодът на нарушения е кратък, тогава нищо не трябва да се прави. Просто трябва да се работи за SEO оптимизацията в правилна посока и методично.