Премахване на Гугъл наказание

Съвети за премахване на наложени от Google наказания

Преди няколко месеца Lewis Sellers, който работи за Pinpoint Designs, написал в блога на Moz статия за наказание, наложено на Pinpoint Designs заради неестествени линкове към сайта им.

Оттогава агенцията научила доста за указанията за администратори от Google и успяла да помогне на много компании отново да си стъпят на краката и да премахнат ръчно наложени на сайта им санкции.

Защо било наложено наказанието?

С две думи, основната причина за ръчно наложеното наказание била, че от Pinpoint Designs добавяли най-отдолу на сайтовете на клиентите си dofollow линкове с анкор текст "Web Design Yorkshire by Pinpoint Designs" (и фразата "web design yorkshire", и фразата "Pinpoint Designs" водели към сайта им). По онова време това се правело по навик, но от Pinpoint Designs никога не сменяли анкор текста, винаги използвали dofollow линкове и като цяло нарушавали указанията за качество на Google.

След усилена работа и доста проучвания, агенцията успяла да премахне наказанието и оттогава помогнала на много от своите клиенти да направят същото. Някои от наказанията били наложени както заради неестествени линкове, така и заради лошо качество, cloaking (за една и съща заявка на паяка и на интернет потребителя се отварят различни страници) или заради малуер (софтуер, който извършва негативни действия върху компютърните системи). От агенцията отчитат положителни резултати и постоянно се стремят към още по-голям успех.

Какво правят от агенцията за подобряване на резултатите

През последните няколко месеца агенцията изпробва различни инструменти, които да помогнат за възстановяване на линкове, за по-бърза връзка с уеб администраторите, за откриване на нови начини за връзка с тях и като цяло за опростяване на процеса по премахване на нежелани линкове. В настоящата статия се разглеждат някои от изпробваните инструменти и се дават идеи за ръчно премахване на линкове, което да доведе до отмяна на наложеното наказание.

Съветите са насочени предимно към хора, които са получили предупреждения за наказание заради неестествени линкове. За да проверите дали ви е било наложено такова наказание, просто влезте в профила си в Google Webmaster Tools и използвайте новия таб "Manual actions". На картинката се вижда надписът "Unnatural links" с удивителен знак, ограден в жълто.

Целта на Lewis Sellers е за период от няколко месеца да се опита да напише статии със съвети за различни видове наказания. Освен това от Pinpoint Designs разработват изцяло новия инструмент Peel, с който да се правят анализи на линковете.

Ето ги и самите съвети:

Стъпка 1. Събиране на информация за беклинковете

Първо трябва да направите списък на всички линкове към сайта ви, които идват от няколко източника. Наскоро във форума Webmaster Central един служител на Google препоръчал хората да се фокусират върху Webmaster Tool Links.

Съвсем друг е въпросът дали ще повярвате на това. Ето интересна дискусия по темата във форума на Webmaster Central:

http://productforums.google.com/forum/#!category-topic/webmasters/ga3vI8Y2RtA

Неотдавна и Matt Cutts от Google отговорил по следния начин:

"Стремим се да показваме примери от линковете, върнати от Webmaster Tool, и предпочитаме да оценяваме молбите за преразглеждане на базата на тези линкове. Но ако се появи добър примерен линк, който илюстрира даден проблем, оставяме възможност за споделяне на линка, особено като се има предвид, че той може по-добре да помогне на администратора да открие и реши проблема".

Може Google просто да иска да премахнете по-голямата част от некачествените линкове, а не абсолютно всички линкове, но Lewis Sellers препоръчва да свършите работата както трябва и първо да съберете колкото се може повече информация от различни източници на линкове към сайта ви:

•    Google Webmaster Tools – логнете се в Google Webmaster Tools и кликнете на помощния център, отидете на "Search Traffic" > "Links To Your Site", след това кликнете на "more" под таба "Who links the most". После кликнете на "Download more sample links".

•    Open Site Explorer – отидете на http://www.opensiteexplorer.org и изпишете името на домейна (бъдете много точни, защото дори съвсем дребни промени като например това да изпишете името без www. ще доведе до различни резултати). След като се зареди, кликнете на таба "Advanced Reports", изберете "Links that come from: External linking page" и не пипайте нищо друго по настройките. След това кликнете на експорт.

•    Ahrefs - отидете на http://www.ahrefs.com и въведете домейна си. Кликнете на таба "CSV" и експортирайте списъка с "Backlinks/Ref pages". Ahrefs е страхотен инструмент, който доста е помогнал на Pinpoint Designs в кампаниите за премахване на линкове. С него бързо откривате sitewide линкове, dofollow/nofollow линкове и др.

•    Majestic SEO - отидете на http://www.majesticseo.com, въведете името на домейна си и изберете "Historic Index". Ще ви излязат всички предишни линкове, а не само последните. Кликнете на таба за беклинкове, скролирайте до края на страницата и кликнете на "download data'".

За повечето от гореизброените сайтове се изисква регистрация.

Стъпка 2. Документирайте свършената работа

Още в самото начало създайте таблица в Google Docs, в която да отбелязвате свършената работа, за да видите как върви процесът по премахване на линкове. Това ще е от голяма полза, когато подавате молба за преразглеждане на сайт, защото от Google ще видят какво точно сте направили, за да решите проблемите със сайта си.

На този етап е важно да се отбележи още, че от Google не се доверяват на външни линкове от източници, които не са заслужили доверието им. Точно затова е препоръчително когато отбелязвате свършената работа, да използвате само таблица в Google Docs, защото това е техен продукт. Освен това в молбата за преразглеждане на сайт можете да сложите линк към таблицата.

От Pinpoint Designs обикновено още в самото начало създават таб за всеки отделен източник, например Google Webmaster Tools, Ahrefs, Majestic SEO и Open Site Explorer. Не е задължително да разделяте информацията в отделни работни листове, но по този начин изглежда така, сякаш сте свършили повече работа, и има по-голяма възможност за задълбочени анализи.

Единственият недостатък е, че много от линковете ще се повтарят – но от Pinpoint Designs задължително махат дублираните линкове.

В блога на Pinpoint Designs има таблица в Google docs, която можете да използвате и която помага да комбинирате много работни листове, както и да махате дублираната информация. Това ще ви е от голяма помощ в кампанията за премахване на линкове.

В Google Docs можете да въвеждате наведнъж само 50,000 символа. Символите изобщо не са много, дори да ви се стори така на пръв поглед. Можете да въвеждате данни от файл във формат CSV – отидете във файла си в Docs file и след това кликнете на "File > Import". Можете да повторите процедурата с всеки отделен документ, който експортирате от OSE, Ahrefs, Majestic и Google Webmaster Tools, и след това да ги импортирате в отделни работни листове в същия документ. Пак има ограничение, но символите са повече от 50,000 и процесът ще се ускори.

ВАЖНО: След като попълните цялата информация в таблицата, задължително добавете следните колонки в края на всеки работен лист или в основния, ако сте използвали само един:

•    Име
•    Имейл за контакт
•    Контактна форма на сайта
•    Twitter URL
•    Facebook URL
•    Google+ URL
•    LinkedIn URL
•    Дата – 1-ви контакт
•    Дата – 2-ри контакт
•    Дата – 3-ти контакт
•    Линк – статус
•    Записки

Може да ви се струва, че информацията е прекалено много, но това е най-добрият начин да документирате работата си. Когато правите проучване за домейните си, ще попълвате таблицата и ще улесните живота си в дългосрочен план. Освен това по този начин от Google много лесно ще видят какво сте свършили по премахване на линковете.

Ако не искате да попълвате цялата информация, съберете всичко в една клетка. По всяка вероятно Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Email и контактна форма на сайт няма да ви трябват за всеки отделен URL, така че от вас зависи какво ще включите. Горният списък представлява най-добрият начин за събиране на информация според Pinpoint Designs.

И накрая, добавете още един работен лист, в който да сложите няколко примерни снимки на имейли, изпратени до администраторите, с които сте работили. Спестете си негативните коментари, защото от Google ще четат доста внимателно.

Не заплашвайте администраторите с твърдения от сорта, че Google ще блокира сайта им и т.н. Вместо това обяснете, че просто се опитвате да следвате указанията за администратори от Google. Можете да се извините на администратора за причиненото неудобство и да му благодарите за съдействието. Така от Google ще разберат, че наистина се опитвате да оправите нещата, и може дори да смекчат отношението си към вас.

Съвет: ако използвате Mac, натиснете "Cmd + Shift + 4". Тази команда ви позволява бързо и лесно да правите скрийншот на определен участък от монитора, което е отличен начин бързо да снимате контактни форми, имейли, които изпращате, и т.н. и да ги качвате в таблицата в Google docs.

Стъпка 3. Разпознаване на линкове с лошо качество

Това е изключително важна част от премахването на линкове. Звучи просто, но трябва да сте много внимателни какви линкове премахвате. Изграждането на качествени линкове обикновено отнема много време и ако ги премахнете, мислейки си, че ви вредят, положените усилия ще отидат на вятъра.

През последната година от Pinpoint Designs са научили, че най-добрият начин да се разбере кои линкове са нежелани е като прегледате ръчно всеки един поотделно. Ако линкът е качествен, го отбележете в таблицата, за да се подсещате, че не трябва да го махате. Не трийте никакви линкове от таблицата, защото всички те са част от проучването, с което ще покажете на Google каква работа сте свършили. Оцветете клетката в различен цвят или добавете бележка в колонката, за да знаете, че линкът не трябва да се премахва.

Но как точно да разпознавате кои линкове трябва да махнете?

За някои от линковете е много лесно да прецените дали са нежелани или не. Например, ако има линк към вашия сайт в BBC News, "Guardian" или друг качествен, авторитетен сайт, можете да сте сигурни, че подобен линк не трябва да се маха.

Трудно е да се даде определение за органичен (естествен) линк. Като цяло това е линк, който се е появил вследствие друго съдържание, което сте създали по естествен начин. Да кажем, че работите в автомобилната промишленост и сте написали доста подробна статия за историята на автомобилите и различните производители. Статии от този тип със сигурност ще се окажат доста качествени, като по всяка вероятност ще са увлекателни и приятни за четене. Ако сте създали такъв материал и сте го споделили на правилните места, по всяка вероятност ще се сдобиете с естествени линкове. Хората ще слагат линк към вашата публикация, без да се налага да ги молите за това, така че тези линкове не ви вредят.

По същия начин се оказва лесно да забележите и нежеланите линкове. Например, ако фигурирате на сайт, където на същата страница има списък с още 10,000 линка или ако сте оставили коментар в блог, където има още xx,xxx коментара само заради беклинка, не е трудно да прецените ситуацията, въпреки че конкретният пример е малко преувеличен. С други думи, ако знаете, че един линк е поставен само и единствено с цел SEO, най-вероятно този линк е неестествен.

Понякога обаче не е толкова лесно да прецените дали линкът ви вреди, така че следните съвети ще са ви от полза:

Индексиран ли е един сайт в Google или не:

Ако не е индексиран, най-вероятно сайтът е получил наказание, така че махнете линка. Можете да проверите дали домейнът е индексиран в Google, като пуснете за търсене "site:yourdomain.com".

Авторитет на страница и авторитет на домейн:

Не им обръщайте прекалено много внимание. Може да имате силен линк на нов домейн, въпреки ниския авторитет на домейн и страница и обратното – сайт с ниско качество може да има висок авторитет на домейн и страница. Така че просто бъдете внимателни.

Sitewide линкове:

Sitewide линковете са линкове, които фигурират на всяка страница от един сайт. Като цяло представляват приятелски или платени линкове. По тази причина е по-добре да няма ваши линкове на всяка страница на нечий сайт: направете линковете nofollow или ги махнете, оставяйки линк само на една страница. Ahrefs бързо и лесно забелязва подобни линкове на сайтовете.

Ако линковете изглеждат като спам, ги махнете всичките.

Директории за линкове:

Лесно ще забележите директориите за линкове. Ако в техния URL има думи като "беклинкове", "линкове", "seo" и т.н., по всяка вероятност това са линкове с ниско качество, които трябва да махнете. Ако в директорията има всевъзможни категории – от уеб дивелъпъри до слънчеви очила, махнете сайта си оттам.

В интернет пространството има и добри директории за линкове, като по принцип те обхващат конкретна ниша, преглеждат се ръчно, а понякога таргетират определени градове. Задайте си въпросите "Ще се увеличи ли трафикът ми от този сайт?" и "Този линк има ли някаква стойност?". Ако отговорът клони към "Не", махнете линка. Бъдете честни със себе си и ако линкът не ви вдъхва доверие, най-вероятно имате право да мислите така.

Ето накратко съветите, които трябва да следвате:

Премахнете линка, ако:

•    сайтът не е индексиран в Google, защото това показва, че му е наложено наказание;
•    сайтът приема линковете автоматично, без ръчен преглед;
•    много нежелани линкове сочат към сайта (изпишете URL на директорията в Open Site Explorer и вижте какво ще ви излезе);
•    на сайта има категории за каквото се сетите (коли, екскурзии, слънчеви очила, уебсайтове, хостинг, рокли и т.н.);
•    очевидно сайтът е част от мрежа, обхващаща много свързани директории със сходни имена или с уебсайтове, които изглеждат по подобен начин;
•    в името на сайта се съдържат ключови думи като "най-добър", "линкове", "seo" и др.

Ако във футъра на сайта видите "powered by phpLD" или "PHP Link Directory", директорията не е за препоръчване. Това не е общовалидно правило, но важи за 9 от 10 случая.

Наскоро, по време на кампания за премахване на линкове, от Pinpoint Designs успели да накарат един уебмастър да махне линковете към сайта на техен клиент от 20 свързани директории. Вместо да махат всеки линк поотделно, направили сайтовете недостъпни, така че изчезнали линковете и на другите сайтове.

Профили във форуми:

Обикновено не се препоръчват. Някой и друг профил във форум, в който сте активни, не е проблем. Но ако сте регистрирани във форум в друга държава например и никога не сте публикували мнения в него, линкът трябва да се махне.

Ако сте в един форум само заради линка към сайта ви, премахнете този линк. Това е много полезна техника, с която да прецените дали линковете са нежелани, така че не рискувайте.

Коментари в блогове:

Подобно на профилите във форумите, и за коментарите в блогове лесно ще прецените качествени ли са или не. Ако от време на време сте оставяли коментари в блог, който е бил полезен за вас, или блог във вашия бранш, и коментарът ви е допринесъл за дискусията (а не е бил от сорта на "Страхотен материал"), няма проблем.

Следователно, ако сте оставяли много и безсъдържателни коментари в блогове и ако на един сайт има стотици коментари и вашият също попада сред безсъдържателните, махнете всички линкове.

Социални букмарк мрежи:

Подобно на профилите във форуми и коментарите в блогове, и социалните букмарк мрежи няма да ви създадат проблем, стига да влагате съдържание. Не забравяйте, че наказанията се налагат ръчно, и когато подадете молба за преразглеждане на сайт, по всяка вероятност служител на Google ръчно ще прегледа някои от линковете ви. Така че непременно трябва да премахнете некачествените.

Платени линкове:

Ако имате платени линкове, ги махнете или ги направете nofollow. В молбата за преразглеждане обяснете, че сте купували линкове, но вече сте решили проблема с тях, като сте ги направили nofollow или сте ги премахнали.

Google все по-успешно "улавя" платените линкове, така че не се опитвайте да го надхитрите.

Публикации в блогове:

Ето няколко съвета как за разпознаете нежеланите публикации в блогове:

•    Смислена ли е статията? - Имат ли смисъл отделните изречения или текстът е спиннат и няма абсолютно никаква стойност?

•    Хубав ли е дизайнът на сайта? - Оставате ли с впечатлението, че блогът е истински, че добре го поддържат и редовно се публикува информация на него? Или е използван стандартен темплейт с ужасно оформление и съдържание?

•    Уникално ли е съдържанието? - Можете да използвате сайт като http://www.copyscape.com, за да проверите дали съдържанието е дублирано или спиннато.

•    Качествена ли е статията? - Това също е въпрос на лична интерпретация, но все пак се запитайте полезна ли е статията за бизнеса ви или е там, колкото да се каже, че я има. Ако е качествена, но проблемът е в линка, помолете администратора да го направи nofollow.

•    Забелязвате ли прекалено стриктна последователност? - Публикуват ли се материали един ден за обувки, на втория за софтуер и т.н.? Във всяка публикация ли има изходящ линк към някакъв уебсайт, с еднаква дължина ли са текстовете и пълни ли са с анкор текст, за който са използвани конкурентни ключови думи? Ако отговорите са положителни, блогът не е фокусиран върху конкретна ниша и най-вероятно постовете се създават автоматично или пък целта на блога е оптимизация. Избягвайте подобни сайтове и премахнете линковете.

•    Осигурен ли е лесен начин за връзка с човека, който води блога? - В много от по-некачествените блогове няма контактна форма или изобщо не става ясно кой стои зад тях. Ако няма как да се свържете с човека, който води блога, по всяка вероятност този блог е некачествен.

Ако отговорът на някой от горните въпроси е отрицателен, премахнете линковете. Можете да обърнете внимание и на следните неща:

•    Използвате ли конкурентни ключови думи и анкор текст в статията? - Няма проблем, стига да не прекалявате и употребата им да е естествена. Ако ви се струва, че една статия е некачествена, за всеки случай я махнете.

•    Има ли прекалено много ключови думи в статията? - Ако статията звучи така, сякаш е писана специално заради търсачките, я махнете.

Ако отговорът на въпросите е положителен, махнете статиите.

Мрежи за размяна или купуване на беклинкове:

Тези мрежи представляват порочна практика, но много от фирмите, занимаващи се с оптимизация, ги използват. Ето как да ги разпознаете:

•    IP адрес - Ако IP адресът на голям брой различни домейни е един и същ, това е знак, че може да сте част от мрежи за размяна или купуване на беклинкове. Можете да направите бързо търсене в Whois на различните домейни, за да видите кой е собственикът. При някои от кампаниите за премахване на линкове от сайтовете на клиенти, Pinpoint Designs са се натъкнали на случаи, когато над 150 домейна са били от един и същи IP адрес.

•    Търсене в Whois - Когато пуснете за търсене в Whois име на домейн, в повечето случаи можете да видите кой е регистрираният му собственик. Ако забележите, че много от домейните с линкове към вашия сайт са на един и същи собственик, трябва да се замислите.

•    Google Analytics ID - Погледнете изходния код на сайтовете и потърсете кода в Google Analytics. Форматът е UA-XXXXXXXX-X (където X се замества с цифри). Ако видите, че UA-кодът е използван на много сайтове, това е знак за подобна мрежа.

•    Дизайн на сайта - Сайтът изглежда ли точно като други сайтове, които препращат към вашия домейн? Понякога става въпрос за едни и същи линкове във футъра, "спонсорирана компания" или дори един и същи външен вид и оформление на сайтовете. Това говори, че най-вероятно са създадени от един човек.

Някои от инструментите, изброени по-нататък в статията, ще ви помогнат по-бързо да разпознавате мрежите за размяна или купуване на беклинкове, като за всеки домейн автоматично ще събирате резултатите от Whois и Google Analytics и IP адресите. След това можете да използвате Excel, за да отсеете ръчно информацията и веднага да забележите линковете, които трябва да се махнат.

Свръхопитимизиран анкор текст:

Ако сте публикували статии с анкор текст ключови думи, по които искате да се класирате в  Google, трябва да махнете тези статии. В интернет пространството се е изписало много за съотношението между анкор текст за бранда и комерсиален анкор текст, но според Lewis Sellers не трябва да се разсъждава по този начин.

Вместо това се фокусирайте върху изграждането на бранда си. Ако ви се струва уместно да сложите линк към ключовите думи, които оптимизирате, или към тези, които ги заобикалят, го направете. Ако се стремите да изградите бранда си, ще видите, че по-често използвате името на бранда си или неговия URL като линк и линк профилът ви е по-естествен.

Един съвет: използвайте инструмента Link Detective на Eppie Vojt, за да видите как изглежда настоящият ви линк профил. Така много бързо ще разберете кои ключови думи таргетирате прекалено често.

Ако използвате само ключови думи като анкор текст, трябва да махнете линковете. По всяка вероятност обаче и самото съдържание на статията не е качествено.

Размяна на линкове:

Това е сравнително стара тактика, но много хора все още я прилагат. Не създавайте страница на сайта си, озаглавена "линкове", и не разменяйте линкове с други хора – по този начин се прави линк билдинг, който не е за препоръчване.

Информационни бюлетини:

Според Lewis Sellers информационните бюлетини са страхотен начин за оптимизация, но само ако са направени както трябва. Не сте на прав път, ако просто пускате някакъв бюлетин, който съдържа 3-5 линка към сайта ви с ключови думи като анкор текст.

Вместо това трябва да използвате информационния бюлетин, за да изградите бранда си и да покажете с какво се занимава фирмата ви. Също така трябва да използвате бюлетина само когато има какво да кажете на хората. Например, ако наскоро сте отчели най-високите си годишни приходи, напишете един наистина качествен бюлетин, който да бъде интересен на хората. В този случай можете да сложите линк към сайта си под името на бранда или пък URL на сайта.

Ако включите и ключови думи, по-добре за всеки случай направете линковете nofollow. И накрая, махнете всички информационни бюлетини, които нямат никакво стойност.

Малуер:

Ако сайтът съдържа малуер, премахнете линковете към вас. Или, ако знаете, че сайтът е авторитетен, се свържете с администратора и го накарайте да реши проблема възможно най-бързо.

Дотук трябва да сте добили представа как да разпознавате линкове с лошо качество. Целта на статията е просто да покаже на какво обръща внимание Pinpoint Designs.

Най-важният съвет на Lewis Sellers е да се доверявате на здравия разум. Дълбоко в себе си ще знаете дали един линк е качествен или не. Понякога линковете са полезни и от вас се иска само да ги направите nofollow. Освен това се опитвайте винаги да се поставяте на мястото на Google.

Трябва ръчно да преглеждате всеки линк и да си записвате дали трябва да го махнете или не. Ако смятате, че линкът е надежден, отбележете, че не трябва да се маха. За тази цел оцветете линка или си напишете коментар до него. Ако използвате много цветове, си направете Легенда, така че служителите на Google да знаят кой цвят на какво отговаря.

Инструменти, които ще направят живота ви по-лесен...

Съществуват много онлайн инструменти, които ще ви помогнат да разпознаете линковете, заради които ви е наложено наказание. С някои от тези инструменти ще направите анализите много по-бързо, но не бива да им се доверявате на 100%.

Сайтове/инструменти за пълно премахване на линкове:

Link Research Tools/ Link Detox

Това е един от полезните инструменти, от които Pinpoint Designs са доволни. Link Detox определя рискова стойност за всеки от беклинковете ви, който се базира на 22 различни източника на линкове. Освен това предоставя подробна информация за линковете и се опитва да даде имейл адрес или име на собственика на сайтовете, които нарушават правилата на Google. За Lewis Sellers контактната информация е изключително полезна, а част от допълнителните данни (например IP адрес на сайта и регистратор на домейна) са му помогнали да разкрие мрежи за размяна или продажба на линкове. По отношение на оценките за линковете обаче има какво да се желае. Понякога линковете, за които рискът е оценен като много нисък, всъщност трябва да се премахнат, така че, ако използвате инструмента, трябва да сте много внимателни и повторно да проверявате линковете, които възнамерявате да махнете. Но въпреки това инструментът е доста добър.

Link Risk

Lewis Sellers никога не е използвал Link Risk, но е чувал добри отзиви за него, като екипът, който работи по Link Risk, определено си разбира от работата.

Linkquidator

Можете да използвате този инструмент безплатно в продължение на 30 дни за ограничен брой беклинкове.

Remove'em

Sellers е използвал Remove'em за няколко от кампаниите, но не е очарован от интерфейса. Инструментът обаче върши добра работа за намиране на некачествени линкове, но не показва качествените.

Rmoov

От Rmoov се опитват да не дават оценка кои линкове са с лошо качество. Системата помага по-бързо да се свържете с администраторите, като ви осигуряват контактна информация за всеки домейн и ви дава възможност да изпращате имейли и да ги проследявате чрез напомняне. Освен това периодично проверява статуса на линковете ви и отбелязва всяка предприета стъпка в Google Doc.

Barry Schwartz от Search Engine Roundtable е написал отличен материал за идентифициране на вредни линкове. Там се споменава, че все още се налага да правите ръчна проверка дори когато използвате инструменти, защото не може да им се има доверие на 100%.

Стъпка 4. Намиране на контактна информация за администратора на сайта

Това е една от най-важните стъпки от процеса по премахване на линкове. Първо трябва да намерите контактна информация за администраторите на сайтове, която включва:

Име за контакт, имейл адрес, контактна форма на сайта, Twitter, Facebook, Google+ и LinkedIn.

За някои от начините за намиране на контактна информация ще се сетите много лесно. Ако вземем за пример сайта с лошо качество miriblack.com, виждаме, че има контактна форма. От вас се иска само да копирате този URL в таблицата си. Другите варианти за намиране на контактна информация отнемат малко повече време.

Има най-различни начини да разберете името на човека, който води блога. Например, можете да пуснете за търсене в whois името на домейна. Понякога, наред с останалата информация, ще излезе и името на този, който го е регистрирал. Подобна информация не излиза всеки път, но е от полза.

Ако се върнем на примера за Miriblack, на следващата снимка се вижда резултатът от търсене в whois. В този случай, след като се пусне за търсене името на домейна, излиза само името на човека, който го е регистрирал – Matthew Hesser. Това дава възможност да се търсят и други начини за контакт.

Най-напред можете да се върнете в Google, да изпишете различни ключови думи и да откриете възможни начини за връзка с Matthew Hesser. Ето няколко примера:

Matthew Hesser Miriblack
Matthew Hesser Miri Black

Matthew Hesser LinkedIn
Matthew Hesser Facebook
Matthew Hesser Google+

Освен това можете да пробвате да използвате името на домейна, за да видите дали ще ви излезе човек, свързан с този домейн:

Miriblack.com LinkedIn
Miriblack.com Google+

и т.н.

Оказва се, че при конкретното търсене откриваме Matthew Hesser, директор на Majon International. Всеки, който е правил кампания за премахване на линкове, знае, че Majon има мрежа от сайтове и взима 25 долара за премахване на линкове от всички тях. Lewis Sellers споделя, че обикновено дава тези пари, защото така линковете ще бъдат премахнати по-лесно и бързо, отколкото ако трябва да убеждава администратора да го направи.

И все пак е важно да се отбележи, че няма как всеки път да знаете дали една фирма е свързана с конкретния сайт, затова трябва да потърсите хора, които са свързани със "SEO компании", "маркетинг и реклама" и т.н., защото това може да ви е от голяма полза.

Друго важно нещо, на което да обръщате внимание, е онази част от търсенето в whois, където се казва, че ако искате да получите пълна информация, трябва да отидете на Godaddy. Ако го направите, ще откриете следното:

И така, вече имаме имейл адрес за контакт, пълен пощенски адрес, име и т.н. В имейл адреса се споменава за премахване на линкове, така че конкретният случай няма да ви затрудни особено. Но понякога можете да използвате имейл адреса, за да търсите профилите във Facebook, Twitter и LinkedIn и през тях да се свържете с потребителя, да му обясните ситуацията и да го помолите да премахне линковете.

Сега вече можете да попълните таблицата с информацията, която сте намерили, а след това да се свържете с администраторите и да ги помолите да премахнат линковете. Този администратор обикновено изпраща автоматичен отговор, че трябва да платите такса, за да бъдат махнати линковете към сайта ви от цялата мрежата със сайтове. Ако таксата не е прекомерно висока, най-добре я платете и продължете нататък. В противен случай ще загубите много повече време в убеждаване на администраторите, като вероятността да не постигнете никакъв резултат е доста голяма.

Винаги обаче можете да използвате и някой от инструментите, които правят живота по-лесен:

Контактна информация за домейн:

http://tools.seogadget.co.uk – Освен брилянтен, този инструмент е и безплатен. Той позволява да въведете URL на сайта, на който е наложено наказание, и да откриете различни възможности за контакт. След това можете да попълните информацията в таблицата в Google Docs и да се свържете с администраторите.

Contact Finder на Citation Labs – Garrett French е създал инструмент, позволяващ да въведете списък с URL адреси, за които искате да сверите имейл адресите, контактната информация и страниците за контакт. Освен това можете да експортирате информацията в CSV файл, а това ще ви е от полза за намиране на допълнителни начини за контакт.

Contact Finder на Link Research Tools – Това е друг инструмент на Cemper, който помага да откриете контактна информация, включително профили във Facebook, Twitter, LinkedIn, Xing, Google+ и т.н. Инструментът е платен, но с него наистина ще си спестите време и досадна работа, особено ако информацията е доста.

Всички гореспоменати инструменти ще ви помогнат да спестите време. За съжаление, тъй като са автоматизирани, няма гаранция, че ще намерят всички страници, които ви трябват, но пък са отличен начин да откриете голяма част от тях. Ръчната проверка винаги помага да запълните пропуските, така че имайте това предвид, когато се захващате с премахване на линкове.

Стъпка 5. Връзка с администраторите на сайтове

Свързването с администраторите е важна част от кампанията по премахване на линкове. Целта е да бъдат премахнати колкото се може повече от лошите линкове. Всеки работи по свой собствен начин, така че на този етап вече ще разполагате с голям документ, включващ всичките спам линкове, надеждни линкове и подробна контактна информация или пък ще имате списък само със спам линковете и надеждните линкове, а с контактната информация ще се сдобиете в процеса на работа. Въпрос на личен избор е кой метод ще предпочетете.

Ето няколко препоръки, които ще са ви от полза, когато изпращате имейли до администраторите:

•    Не изпращайте отделни имейли за всеки линк, който трябва да се премахне – прегледайте цялата информация, за да видите кои линкове идват от един и същи домейн. В противен случай, ако администраторът отвори пощата си и види, че сте пратили отделни писма за премахване на 10 линка, има голяма вероятност да ги прати в кошчето. Опитайте се да направите списък с всички URL адреси, които искате администраторът да премахне, и чак след това му изпратете писмо. Ако линковете са прекалено много, създайте документ в Google Docs и изпратете на администратора линк към файла.

•    Не спамете администратора – не се свързвайте с уеб администратора едновременно по всички възможни канали за комуникация, които сте открили. Първо пробвайте да изпратите писмо по електронна поща и да изчакате седмица. Ако не последва резултат, изпратете още едно писмо. Ако след няколко дни администраторът все още не ви е отговорил, пробвайте да се свържете с него по друг начин (LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+ и т.н.). Не изпращайте всеки път все едно и също съобщение и винаги се старайте то да звучи адресирано лично до него. Не забравяйте да отбелязвате всичко в таблицата.

•    Бъдете учтиви – администраторите ви правят услуга. Не е техен проблем, че вие или хората, които са оптимизирали сайта ви, сте сложили линковете на сайта им. Затова бъдете учтиви, не ги обвинявайте и не ги заплашвайте, а се постарайте максимално да ги улесните. Според някои темплейти за премахване на линкове в интернет трябва да кажете на собственика на блога, че ако не махне линка, ще се откажете от лошите линкове с инструмента на Google за отказване на връзки, което ще се отрази негативно и на класирането на неговия сайт. Но това звучи като заплаха, така че не е за препоръчване. Не си мислете, че линкът към сайта ви е там заради администратора, защото най-вероятно не е така.

•    Опитайте се за разберете името на администратора – постарайте се да научите малкото име на администратора, за да можете да изпратите писмо, в което се обръщате към него по име. Така има по-голяма вероятност да получите отговор.

•    Изпратете писмото от домейна, към който води лошият линк – това звучи лесно, но ако работите за фирма или агенция, сигурно ще изпратите писмо от служебната си поща. Вместо това обаче е добре да използвате имейл адрес, чието окончание е като името на домейна, към който води линкът. Оказва се, че тогава възможността да получите отговор е по-голяма.

•    Старайте се писмото да е кратко – колкото по-сбито е то, толкова по-бързо ще го прочете администраторът, и толкова по-вероятно е да ви помогне. Все пак навярно не сте единствените, които пишат по този повод, така че не отнемайте много от времето на администратора, особено с първото писмо.

В интернет могат да се намерят няколко статии за хора, получавали имейли от фирми, които ги молят да премахнат линковете към сайта им. Поучете се от грешките на другите и направете проучване, преди да решите да се свържете с администраторите. Ето един пример от блога на Matt Bors –  http://www.mattbors.com/blog/2013/08/02/link-removal-request/.

Темплейтите за премахване на линкове, които Pinpoint Designs използва, се променят сравнително често в зависимост от броя получени отговори. Като цяло Lewis Sellers препоръчва писма от този сорт:

Hi %name,

We have recently received a notification from Google stating that our website has unnatural links pointing towards it. This has really damaged our rankings on Google and as a result, we're trying to clear things up. Our website url is %website_url.

We noticed the following links are pointing to our website from your site:

%list_of_links_here

I appreciate this is inconvenient and isn't a reflection on your website at all, but if you're able to remove the links, we would really appreciate it and would be very grateful.

I look forward to hearing from you.

%Your_name

%Your_company_name

В писмото трябва ясно да кажете какво очаквате от човека отсреща. Възможно е вината да е на фирмата, която е оптимизирала сайта ви, и ако е така, не се притеснявайте да я назовете по име. Освен това трябва да кажете какъв тип линк искате да бъде премахнат. Например, ако става въпрос за ваш коментар в блог, трябва да сте по-настоятелни в молбата си. Ако пък става въпрос за написана от вас статия и искате да бъде махнат само линка от нея, следва да обясните всичко това.

За да пестите време всеки път, когато изпращате писма, може да използвате шаблон, в който само да попълвате празните места.

Ако сте публикували спам на нечий сайт, е добре да се извините и да обясните, че сте го направили от незнание. По всяка вероятност ще се наложи с писмото си "да опипате почвата", за да разберете как бихте могли да постигнете целта си. Извинете се, опитайте се да сте възможно най-конкретни и си отговорете дали щяхте да помогнете, ако бяхте на мястото на администратора.

Бъдете честни и любезни и се постарайте писмото да е кратко.

Всеки път, когато се свързвате с някой уеб администратор, отбелязвайте в таблицата датата и начина, по който сте се свързали с него. Освен това е добре в края на таблицата в Google Docs да създадете допълнителен работен лист с примери за изпратени писма. Не забравяйте, че ще ги чете някой от служителите на Google, така че не критикувайте Google и не изкарвайте виновни всички други, освен вас самите. Не е необходимо да включвате абсолютно всички писма, а само няколко примера за попълнени контактни форми и съобщения, изпратени по електронната поща, по Tweets, Facebook и т.н. – това определено ще се отрази положително върху молбата за преразглеждане на сайта ви.

Lewis Sellers препоръчва да опитате да се свържете с администратора поне три пъти. Ако е възможно, го направете посредством различни комуникационни канали. Постарайте се повече и ще имате по-големи шансове линкът да бъде премахнат.

Вече би трябвало да сте добили представа как да покажете на Google, че правите всичко възможно лошите линкове да бъдат премахнати. За съжаление, ако не положите усилия и не следвате гореспоменатите съвети, няма как наложеното наказание да бъде премахнато. Отделете време, направете задълбочен анализ и работете системно по списъка с линкове.

И още един съвет: използвайте http://deletebacklinks.com, за да разберете дали не могат да се махнат повече беклинкове наведнъж. Lewis Sellers споделя, че са успели за цена само от 50 долара да премахнат 92 беклинка, водещи към сайта на един от клиентите им.

Стъпка 6. Google Disavow links – инструмент за отказване на връзки

По принцип трябва да прибягвате до този инструмент само в краен случай. Но преди да изпратите молбата за преразглеждане на сайта ви, можете да го използвате, ако не сте успели да премахнете всички лоши линкове.

Първо обаче задължително следвайте описаните по-горе стъпки. От Google искат да видят, че сте положили усилия, за да поправите грешките си, и да покажете, че няма да ги повторите.

Преди да стигнете до момента, в който да използвате този инструмент, би трябвало да попълните в таблицата солидна информация за линковете, които вече са премахнати, за начина, по който сте се свързали с администраторите, както и списък с всички линкове, които не сте успели да премахнете.

Сортирайте информацията, за да се види точно кои линкове не са били махнати – добре би било подредбата да е по домейни.

Вероятно в повечето случаи ще искате да се откажете от домейн, а не само от един URL. Друг път пък може да искате да се махне само един линк от домейн. Просто бъдете по-наблюдателни и преценете кой вариант ще е най-удачен за конкретния случай.

За този пример ще приемем, че искате да се откажете от домейни.

Прегледайте файла си и преценете точно от кои домейни трябва да се откажете, след което отворете Notepad и копирайте основния URL, като пред него изпишете "domain:", например:

domain: yourdomain.com

Съвети за файла за отказване на връзки от домейни:

•    Не изписвайте http://www. преди името на домейна.
•    Не включвайте нищо след разширението на домейна (.com, .co.uk и т.н.), освен ако не искате да се откажете от конкретен URL.
•    Отделете всеки домейн на нов ред и добавете коментари, така че на хората от Google да им стане ясно защо искате да се откажете от връзките от този домейн. Нека всеки коментар започва със символа #.

Накрая файлът трябва да изглежда горе-долу по този начин:

Задължително обаче обърнете повече внимание на коментарите, за да стане ясно какво точно сте правили. Освен това файлът трябва да отговаря на таблицата в Google Docs, за да не останат от Google с впечатление, че се опитвате да ги заблудите.

От Google са дали доста подробни указания как да използвате инструмента. За повече информация, отидете на сайта им.

Накрая запазете файла, изпратете го през страницата на инструмента и сте готови.

Забележка: от Google изрично предупреждават, че трябва да направите всичко възможно да премахнете неестествените линкове и че не е достатъчно просто да използвате този инструмент. Така че не се опитвайте да ги надхитрите.

Стъпка 7. Подаване на молба за преразглеждане на сайт

Това е последната стъпка, след което можете да очаквате наказанието да бъде премахнато. В общи линии молбата трябва да включва следното:

•    Къде сте сгрешили преди, но вече не грешите.
•    Какво сте направили, за да разрешите проблема (включете линк към файла си в Google Docs).
•    Защо си мислите, че няма да ви бъде наложено наказание в бъдеще (какви мерки сте взели, какви обучения сте преминали и т.н.).
•    Кратко описание на фирмата (включете го само ако смятате, че е нужно).
•    Извинение за причиненото неудобство.

Много е важно молбата да е максимално конкретна. Това означава да си признаете къде сте сгрешили, независимо дали става въпрос за платени линкове, спам коментари в блогове, профили във форуми и т.н. Ако сте използвали услугите на фирма за оптимизация и тя е изградила лошите линкове, не крийте името й. Обяснете, че сте допуснали грешка, когато сте се обърнали точно към тази фирма, но оттогава сте научили много за съветите на Google за администратори и стриктно ги следвате.

От Pinpoint Designs дори са пробвали да дадат информация за бюджета на един от клиентите им в Adwords, за да покажат, че фирмата е реална. За съжаление обаче това не върши работа. Така че не включвайте информация, която не е от значение за Google. От Google искат да видят, че сте премахнали спам линковете, че сте осъзнали грешката си и няма да я повторите.

От Pinpoint Designs винаги включват информация за положителни отзиви в интернет, стига да има такива за клиента им, но според Lewis Sellers това едва ли е от голяма полза. И все пак е хубаво да покажете, че се стараете.

Matt Cutts дава повече информация какво трябва да съдържа една добре написана молба за преразглеждане на сайт на https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8MfPe1NbsoA.

Подайте молба за преразглеждане едва след като сте направили всичко възможно да решите проблема и сте останали доволни от свършената работа. В блога на Google има доста полезна информация, която е добре да прегледате.

Ето един пример за молба за преразглеждане на сайт, като в този случай са взети предвид всички съвети. Поради спецификата на всеки отделен случай, молбата задължително трябва да е съобразена с конкретните ви нуждите.

Dear Google Webspam Team,

On the %date_of_penalty, we received a penalty from Google for unnatural links pointing to our website, %website_url.

Firstly, we would really like to apologise for the inconvenience we have caused and thank you in advance for reading our reconsideration request. In the past, we have carried out some techniques on our website which we now realise are outside your Google Webmaster Guidelines. This includes purchasing links which pass page rank, blog comments and forum spam (**example**).

After reading your webmaster guidelines, we realise we were completely in the wrong. To rectify the issue, we have checked all the backlinks pointing to our website using Google Webmaster Tools, Ahrefs, Open Site Explorer and Majestic SEO and contacted as many of the webmasters as possible in order to have these links removed.

All of the work we have carried out can be found in the Google Spreadsheet below:

%link_to_google_docs_spreadsheet

In the above spreadsheet, you will see a list of all the links pointing to our site, the webmasters we have contacted and the links we have successfully removed. There are multiple sheets included in the above spreadsheet, which show screenshots of emails we have sent to webmasters, contact forms etc. Any links which we haven't been able to remove have been added to a disavow file which we have submitted to Google.

I am very sorry for the work we have previously carried out. We now realise that we were completely in the wrong and we will ensure this will never happen again. I'm confident that our website is now in line with Google's webmaster guidelines and we will ensure that this is always the case.

We look forward to hearing from you and once again, sorry for the inconvenience.

%Your_full_name

%Your_company_name

На сайта на Powered By Search можете да видите друг отличен пример за молба за преразглеждане, написана от Dev Basu.

Важна забележка

Линкът към таблицата трябва да може да се отваря от всеки, до който сте го изпратили. Не допускайте грешката да прикачите таблица, която от Google нямат разрешение да видят. За тази цел отидете на документа и кликнете на "share" (горе вдясно), след което за "who has access" изберете "anyone with a link". След това спокойно можете да копирате линка в молбата.

Стъпка 8. Остава да чакате

На този етап не можете да направите нищо, освен да стискате палци. Обикновено ще получите отговор до няколко дни, но понякога това може да се случи чак след няколко седмици.

А ето как изглежда писмо, с което ви уведомяват, че наказанието е отменено: