Дигитален Маркетинг

Дигитален маркетинг е новия маркетинг. Съвременния Интернет маркетинг, от чиито услуги се възползват все повече хора днес, за да преуспеят и да сбъднат мечтите си за собствен процъфтяващ бизнес.

Дигиталният маркетинг е набор от инструменти за реклама, които, за разлика от стандартния маркетинг, са ориентирани в Интернет. Публиката е във виртуалното пространство, рекламирането също се случва там. Каналът за разпространение е дигитален, клиентите също, но приходите са реални.

По начало маркетингът е съвкупност от действия, свързани с разпространението и продажбата на определен продукт или услуга. Хората рекламират бизнеса си и това винаги е било така. Дигиталният маркетинг обаче е маркетинг от ново поколение, което успешно завзема тази пазарна ниша всеки ден. Нека разберем малко повече за него.

Понятието дигитален маркетинг включва в себе си няколко подвида, без които той не би бил успешен. Това са:

  1. Визуален маркетинг – той включва мултимедията, която един сайт използва, за да привлече и задържи потребителския интерес. Това могат да бъдат картинки, снимки, видеа, банери, анимирани изображения и т.н. Те правят един сайт много по-привлекателен и са визуалния начин да се събере аудитория в Интернет пространството.
  2. Интернет маркетинг – той засяга сео оптимизирането на даден сайт, бил той фирмен, онлайн магазин или друг. Свързан е с всички онези промени, които трябва да бъдат направени по сайта, за да бъде той сео ориентиран или иначе казано – да привлече вниманието на търсачката и потребителите.
  3. Маркетинг в социалните мрежи – огромна роля играе рекламата в социалните мрежи, защото те са едни от най-посещаваните Интернет страници днес. Освен това е препоръчително да създадете страница на продукта си в тях и да я развивате. Това би била една страхотна подкрепа от страна на дигиталния маркетинг за вашия бизнес. Благодарение на социалните мрежи сте и една крачка по-близо до своите клиенти. Там те се чувстват по-спокойни и свободни да задават въпроси, да коментират и да споделят мнение. Общуването е важно за създаването на мрежа от лоялни клиенти.
  4. Мобилен маркетинг – свързан е с мобилната версия на сайта. Той трябва да работи еднакво бързо както на лаптоп и компютър, така и на таблет и смартфон, защото потребители сърфират от различни устройства. В случай че имате мобилно приложение, то също влиза в този раздел. Ако пък сте успели да създадете система за сканиране директно от мобилното устройство с цел предоставяне информация за продукта или друго на потребителя, мястото му отново е тук.
  5. Маркетинг анализ – съдейства за изготвянето на подходяща и печеливша маркетингова стратегия, посредством оформянето на анализ на потребителското мнение, продажби, развитие на сайта. Ако ви е интересува как се движи страницата ви в интернет пространството и дали сте близо до желаните резултати, можете да разберете веднага благодарение на анализите. Това е и начин да подберете подходящата аудитория по различни критерии, към която да ориентирате продукта си.
  6. Имейл маркетинг – той остава малко на заден план, но също е важна част от дигиталния маркетинг. Както се досещате става дума за изпращането на рекламни имейли на вашите клиенти. Може да ги информиране и да им предоставяте отстъпки, оферти, промоции; да им изпращате бюлетин с намаления, ако имате онлайн магазин или просто да ги информирате за новости по сайта.

Дигитален маркетинг : включва в себе си и още някои видове, но тези са основните, от които би зависимо развитието на вашия бизнес. Всяко едно от тези направления трябва да бъде изградено според целите на сайта ви. Само така дигиталният маркетинг ще бъде вашата добре смазана машина за работа, която ще ви носи очакваното.

Бъдете нащрек за тенденциите в дигиталния маркетинг, защото те се променят както при всичко останало. Хубаво е да ги следвате, да добавяте ново съдържание, продукти, услуги, интересни материали за информиране на клиентите си. Колкото по-креативни бъдете, толкова по-лесно и бързо ще се сприятели с дигиталния маркетинг.

Споделете: