seo-съвети-разбиране-потребители

SEO съвети: Как да разберем нуждите на потребителите?

Актуализациите на Google, новостите в начина, по който търсим (мобилни устройства, гласово търсене и т.н.), и променящото се поведение на потребителите, ни държат постоянно в напрежение. Динамичният характер на нашата индустрия изисква адаптивни стратегии и продължително обучение, за да бъдем успешни.

Има два SEO въпроса, които винаги се питаме, когато клиентите ни дават списък с целеви ключови думи и фрази. Те са:

Трябва ли моята страница да се класира в тази категория?
Какво ще постигнат тези класации?

Тези въпроси принуждават нас и нашите клиенти да анализираме поведението на аудиторията и търсещите потребители, преди да се насочим към конкретни ключови думи и теми за SEO стратегията ни.

Основата на всяка успешна стратегия за SEO е твърдото разбиране на нуждите и търсенията на потребителите.

Видове намерения на потребителите

Четири типа намерения на потребителите
Видове SEO намерения на потребителите

Какво се надява да постигне търсещия потребител? Целта на потребителя може да бъде категоризирана по четири начина:

    Информационна
    Навигационна
    Търговска
    Транзакционна

Категоризирането на заявките в тези четири сегмента ще ви помогне да разберете по-добре какво се търси в момента.

 1. Информационна цел
  Хората, които въвеждат информационни заявки, се опитват да научат информация за даден предмет или тема. Това са най-често срещаните видове търсения и обикновено имат най-голям обем.
  Информационните търсения също съществуват в горната част на маркетинговата пирамида, по време на фазата на откриване, при която посетителите са много по-малко вероятно да се преобразуват директно в потенциални клиенти. Тези потребители искат богати на съдържание страници, които отговарят бързо и ясно на въпросите им.
 2. Навигационна цел
  Търсещите с навигационни намерения вече знаят коя компания или марка търсят, но се нуждаят от помощ при навигация до желаната от тях страница или уеб сайт. Тези търсения често включват заявки, включващи имена на търговски марки или конкретни продукти или услуги. Тези SERP обикновено включват начални страници или конкретни страници за продукти или услуги. Те биха могли да се отличават и с масови новини за марката.
 3. Търговска цел
  Търговските запитвания съществуват като вид хибридна заявка - смесица от информационни и транзакционни запитвания. Тези търсения служат за извършване на сделки. Тук вече навлизаме в графа купуване, т.е потребителите се превръщат в потенциални купувачи, но те също така търсят информационни страници, които да им помогнат да вземат финалното решение. Резултатите обикновено се състоят от смесица от информационни страници и страници за продукти или услуги.
 4. Транзакционна цел
  Транзакционните заявки покриват най-комерсиалните нужди на потребителите, тъй като те вече са се превърнали в купувачи. Ключовите думи, свързани с транзакционните търсения, включват [цена] или [продажба].Транзакционните SERP обикновено са 100% търговски страници (продукти, услуги и абонаментни страници).

Категоризирането на ключови думи и заявки за търсене в тези четири области улеснява разбирането на това, което потребителите търсят, информирайки ги за създаването и оптимизирането на страниците.

А сега нека отговорим на въпросите, които зададохме в началото на статията.

Въпрос: Трябва ли моята страница да се класира в тази категория?

С ясното разбиране на различните видове нужди и търсения на потребителите, можем да се впуснем в правилна оптимизация според тях.

Когато получим набор от целеви ключови думи от клиент, първото нещо, което питаме, е "Трябва ли вашият уеб сайт да се класира в тези категории на търсачката?"

Поставянето на този въпрос води до други важни въпроси:

Какви са нуждите и търсенията на потребителите?
Какво смята Google за тях?
Какъв вид резултати искат да видят потребителите?

Преди да можете да оптимизирате страниците си за конкретни ключови думи и теми, трябва да ги оптимизирате според нуждите и търсенията на потребителите.

Най-доброто място да започнете е от самите резултати в търсачката. Простото анализирането на текущите класирани страници ще отговори на вашите въпроси . Резултатите постове в блог ли са? Коментари или "Топ 10" списъци? Продуктови страници?

Ако сканирате резултатите за дадена заявка и всичко, което видите, са задълбочени ръководства и ресурси, шансовете да класирате продуктовата ви страница, са ниски. Съответно, ако виждате страници на конкурентни продукти, тогава трябва да знаете, че имате голяма възможност да класирате продуктовата ви страница с подходяща оптимизация.

Google иска да покаже страници, които отговарят на намеренията за търсене на потребителите, така че искате да сте сигурни, че страницата ви върши добра работа в това да помага на търсещите да постигнат каквото са решили. Оптимизирането на страницата и връзките са важни, но никога няма да можете да се състезавате в търсачката без първо да се отнесете сериозно към нуждите и търсенията на потребителите.

За да се класирате, ще ви е необходима страница, която е поне сравнима с текущите резултати. Ако нямате такава страница, ще трябва да създадете. Можете също така да преминете една стъпка напред и да помислите дали е възможно да създадете страница, която да ви служи като препратка и да привлича линкове.

Въпрос: Какво ще постигнат тези класации?

Опростеният отговор, който обикновено получаваме, е "по-голям трафик". Но какво наистина означава това?

В зависимост от нуждите и търсенията на потребителите, свързани с дадена ключова дума, този трафик може да доведе до откриване на марка, изграждане на авторитет или директни реализации. Трябва да обмислите всички тези неща, когато си изграждате очаквания и задавате КПИ.

Балансираната SEO стратегия ще бъде насочена към няколко етапа от маркетинга, за да се гарантира, че всички ваши потенциални клиенти могат да ви намерят. Aфинитетът към изграждането на марката е важна част от печеленето на трафик на първо място като разпознаването на марката оказва влияние огромно влияние върху кликовете. Сегментирането на целеви ключови думи и фрази въз основа на нуждите и търсенията на потребителите ще ви помогне да установите и запълнете празнотите в насочването по ключови думи.

Запитайте се как се класират потенциалните целеви ключови думи за вашия бизнес и как това съответства на вашите общи маркетингови цели. Това ще ви принуди да се съсредоточите върху възможностите (и SERPs), които могат да окажат най-голямо въздействие върху класирането на вашия уебсайт.

Оптимизирането на търсещите машини трябва да започне с оптимизиране на нуждите и търсенията на потребителите. Търсачките продължават да стават по-усъвършенствани и по-добре да измерват доколко една страница съвпада с намеренията на потребителите . Страниците, които се класират добре, са тези, които най-добре отговарят на заявката, поискана от търсещите. Задайте на себе си същите тези въпроси, като вземете предвид ключови думи и фрази за вашата собствена SEO кампания.

Споделете: