Google препоръчва да се използва един URL адрес за цялото сезонно съдържание

По време на най-новото шоу за уеб администратори, служителят на Google Джон Мюлер сподели съвети как най-добре да се справят със сезонното съдържание, свързано с определени празници. Което е от голямо значение за SEO на сайта.

Така че един от участниците в срещата каза, че има клиент, който премахва коледното съдържание, когато празникът приключи, и го публикува отново през следващата година. Той се зачуди дали това би могло да причини проблеми с индексирането и класирането и ако е така, как най-добре да се действа в този случай.

В отговор Мюлер предложи две възможни решения:

Оставете такова съдържание за „разумен“ период от време.

Редовното изтриване и повторното публикуване на съдържание води до това, че Google го третира по различен начин, като ново и всеки път то започва да трупа „тежест“ наново.

Ако клиентът настоява за този подход, Мюлер препоръчва оставянето на такова съдържание за „разумен“ период от време тоест достатъчно дълго за да се индексира и да натрупа позитиви за сайта.

Също така ще помогне, ако има връзки към това съдържание от други места на сайта и по-специално от главната страница.

Този подход ще позволи на Google да знае, че това съдържание е подходящо и трябва да се разглежда като важно.

Колко време трябва да се остави такова съдържание, той не уточни.

Използвайте един URL адрес за цялото сезонно съдържание.

Друго решение е да се използва един URL адрес за цялото сезонно съдържание, публикувано през цялата година.

От гледна точка на Google е напълно приемливо, ако съдържанието на публикувано за Великден бъде заменено със съдържание по темата за Коледа, а след това със съдържание за Великден или друг празник и т.н.

Мюлер препоръчва това решение, защото с този подход URL ще увеличи референтната тежест. И това от своя страна ще помогне на Google да разбере, че страницата е наистина важна и подходяща., и от към SEO това съдържание става важно и полезно.

Това работи само ако съдържанието остава на този URL адрес за доста дълъг период от време.

Много честата промяна на това съдържание (на дневна база) Мюлер не препоръчва.

За по добро SEO оставяйте достатъчни дълго съдържанието и адреса да пребивават в Google пространството, за да могат да бъдат индексирани добре и да придадат „тежест“ на сайта (т.е. да работят за сайта)