промени в Google Search Console

Промените свързани със SEO за онлайн магазини и сайтове са разяснени подробно в края на миналата седмица служителят на Google Джон Мюлер говори на събитието Google NYC, където разказва какви промени очакват SEO специалистите и уеб мастърите през следващите месеци. По-специално те говориха за конзолата за търсене, търсенето по снимки и преминаването към индексиране за мобилни устройства.

Веднага след събитието стана известно, че Google планира да изключи почти всички функции на старата конзола за търсене до края на март.

На 25 януари Мюлер публикува подробен пост в блога на Google Webmaster Central, в който се описват предстоящите промени, свързани с конзолата за търсене.

Какво да очаквате:

Грешките при сканиране ще бъдат деактивирани . Всички данни, изисквани от уеб администраторите, вече са налични в новия отчет за индекса. Също така в рамките на тази промяна APIът за грешки при обхождане ще бъде деактивиран. В момента няма замяна.

Промените свързани със SEO за онлайн магазини и сайтове са разяснени подробно в края на миналата седмица служителят на Google Джон Мюлер говори на събитието Google NYC
Промените свързани със SEO за онлайн магазини и сайтове са разяснени подробно в края на миналата седмица служителят на Google Джон Мюлер говори на събитието Google NYC

Отчетите във файла с Sitemap също ще бъдат деактивирани . Както и при предишния доклад, по-голямата част от тази функционалност вече е налична в индексния отчет.
Вместо „Google скенер за сайтове“ ще се използва за проверка на URL адреса . Новият инструмент предоставя още повече информация за URL адреса от стария – включително заглавията на HTTP, ресурсите на страницата, дневника на JavaScript и екранната снимка на страницата. Също така е възможно да се изпрати заявка за повторна обработка на страници и да се ускори тяхното обновяване или добавяне към индекса за търсене.
Инструментът за управление на потребители, собственици и разрешения сега ще бъде наличен в настройките на новата версия на конзолата за търсене.
Отчетите за тези типове структурирани данни, които не се поддържат в разширените резултати на Google, ще бъдат деактивирани . Понастоящем в новата версия на Конзолата за търсене има четири вида разширени резултати, които предоставят отчети за състоянието: обява за свободна длъжност, страница за рецепта, събитие, въпрос и отговор. Когато станат достъпни нови разширени резултати, ще бъдат добавени съответните отчети.

Освен това Google ще деактивира следните функции:

Раздел „Приложения за Android“ . Повечето от тези данни вече са прехвърлени в Firebase.
Отчет за оптимизиране на HTML .
Доклад за блокираните ресурси . Тези данни могат да се видят в инструмента за проверка на URL адресите и в други отчети в новата версия на конзолата за търсене.
Ресурсни комплекти. Според Мюлер тази функционалност ще бъде заменена от нова – така наречените Домейн имоти, която Google тества през 2018 година.

Търсене по снимки:

На събитието в Ню Йорк Мюлер каза още, че тази година търсенето на снимки ще се превърне в „по-важна тема“ за уеб мастъри и SEO общността. Според него те трябва да мислят за промяна на поведението на потребителите. Понастоящем търсенето по снимки може да се използва за различни цели – за извършване на различни задачи, закупуване на стоки онлайн, за научаване на нещо ново и др. Поради промени в поведението при търсене, специалистите по SEO трябва да вземат различен подход към оптимизирането на това вертикално търсене.

Първо индексиране за мобилни устройства:

Според Мюлер, Google активно работи по прехвърлянето към новия тип индексация на останалите 50% от сайтовете. Компанията планира да засили взаимодействието с уеб мастъри чрез конзолата за търсене, за да им помогне да подготвят ресурсите си за тази промяна. Google ще уведоми собствениците на сайтове какви проблеми вижда, за да могат да ги поправят преди прехвърлянето.

Повече SEO и уеб мастъри за уеб мастъри

През 2019 г. Google планира да проведе още повече срещи за уеб мастъри с участието на специалисти по SEO от Google. Освен това тези събития ще се провеждат по целия свят, а не само в офисите на компанията в Маунтин Вю и Ню Йорк.