основни seo елементи

В съвременната конкурентната онлайн среда, SEO-то става все по-важно от всякога. Една трета от потребителите в САЩ през 2018 г. започнаха да пазаруват онлайн с Google или друга търсачка - чрез сайтове, приложения и пр. За да се справят добре в органичните резултати от търсенето, сайтовете трябва да имат стабилна стратегия за оптимизация. Преди да можете да развиете SEO на следващото ниво, трябва да знаете къде се намирате сега и какво трябва да правите по-нататък. Нека да разгледаме четири градивни елемента, които можете да използвате, за да създадете по-конкурентна SEO програма за вашия сайт, за да достигнете до първа страница.

 1. Обхождане: поставете вашата SEO основа
  За да се показва в резултатите от търсенето, сайтът ви трябва да бъде намерен от търсещите машини. Това означава, че ако започвате от самото начало или никога не сте се занимавали със SEO, първата ви задача е да направите сайта си видим за роботите на търсачките. Един често срещан проблем тук е лесното отстраняване на файла robots.txt на сайта ви. Търговците с малки сайтове често пренебрегват този малък файл, но добавянето на инструкции към него указва на роботите кои страници искате да се индексират и кои - не.Също така ще трябва да покажете на роботите структурата на сайта ви, за да си осигурите по-добро индексиране. За да направите това, може да се наложи да актуализирате и разширите своята карта на сайта или да я изградите от нулата. Идеалната карта за SEO обхождане включва всички категории, подкатегории и продуктови страници на сайта ви. Ако се чудите колко време ще отнеме да се картографират или актуализират хилядите продуктови страници на сайта ви, услуги като Screaming Frog могат да генерират карта на сайта, към която можете да се свържете с вашия файл robots.txt. След като актуализирате robots.txt, изпратете го на Google или други търсачки, така че да могат отново да обходят сайта ви възможно най-скоро.

  Ако вашият сайт използва по-стара технология на приставката за показване на съдържанието, като Flash или Silverlight, то тогава ще се изправяте пред по-голямо предизвикателство. Съдържанието на Flash и Silverlight е невидимо за роботите на търсещите машини, така че то не може да се показва в резултатите от търсенето. За да стане това съдържание видимо, трябва да го конвертирате във формат, който може да бъде индексиран, като HTML5 или JavaScript. Процесът на конвертиране може да отнеме няколко месеца и може да ви е необходим нов софтуер. След приключване на конверсията можете да картографирате съдържанието, да актуализирате файла robots.txt и да го изпратите на Google.

 2. Оптимизация на съдържанието: използвайте съществуващите си активи

  Когато проблемите с robots.txt, карта на сайта и обхождането са решени, следващият SEO строителен блок, с който ще ви запознаем, е оптимизацията на съдържанието. Това изисква по-добро използване на текущите ви активи, за да подобрите класирането си по конкретни ключови думи. Можете да използвате инструмента за планиране на ключови думи на Google, за да разработите списък с ключови думи, базирани на обем и възвръщаемост на инвестициите. След това използвайте списъка, за да подобрите мета таговете и съдържанието си, като започнете от страниците от най-високо ниво и работите по категориите и подкатегориите си. Накрая трябва да завършите с продуктови страници.

  Алтернатива на работата с целия сайт е да се фокусирате върху оптимизирането на няколко избрани страници. Например, ако продуктовата категория „Страница А“ е доста добра, използвайте Google Search Console, за да оцените нейната ефективност. Страницата отговаря ли на определени ключови думи? Ако отговорът е да, можете да оптимизирате страницата на категорията за тези ключови думи, за да подобрите нейната ефективност. Това ще послужи за подобряване, но не и за замяна на вашите програмни SEO инструменти.

 3. Изграждане на връзки

  Следващият етап от изграждането на вашата SEO програма е преследването на стратегии, различни от изграждането на връзки и социалните мрежи. Не е нужно да чакате, докато цялото ви съществуващо съдържание бъде оптимизирано, за да започнете да оптимизирате, но колкото по-пълно е процеса на оптимизиране на съдържанието ви, толкова повече SEO ползи ще видите от усилията за изграждане на връзки и влияние в социалните мрежи.

  Изграждането на връзки изисква проучване и е добра идея да се запознаете със съветите на Google за създаване на връзки, преди да започнете. Най-ефективният начин за намиране на възможни връзки е с инструмент като SEMrush, който ви показва откъде идват връзките на конкурентите ви. Този инструмент показва списък с потенциални сайтове, с които можете да изградите обратна връзка. Ограничете този списък до висококачествени сайтове с добър трафик и силно присъствие в социалните медии. Не очаквайте огромен отговор на обсега ви - процент на отговор от 10 до 15% е добро начало.

 4. Създаване на съдържание: разширяване на темите

  Ако вашата компания има вече изградена SEO програма, можете да се съсредоточите върху създаването на съдържание на съвсем ново ниво. На този етап съдържанието ви трябва да се разширява отвъд описанието на вашите продукти и услуги, за да отговорите на въпросите на потребителите, свързани с това, което продавате. Например, вместо да създавате повече съдържание за обувките, които продавате, създайте съдържание за това как да изберете обувки за различни събития, как да се грижите за кожените обувки и т.н.

  Определянето на темите, върху които да се фокусирате, изисква изследвания на ключови думи и конкуренцията.Използвайте инструмент като SEMrush, за да направите анализ на пропуските в съдържанието, базиран на вашите продукти, сегменти, пазарни и подходящи фрази за търсене. Например, ключовите думи на продавач на часовници включват основни неща като „мъжки часовници“ и „женски часовници“, но има и други популярни фрази за търсене, които могат да използват, като например „ремонт на часовници“ и „видове часовници“ и др. Обикновено можете да генерирате някъде между 750 и 6 000 ключови думи, които можете да използвате, за да създадете непромоционално съдържание.

  списък с ключови думи в SEMRush
  Списък с алтернативни ключови думи в SEMRush

Въпреки това няма да използвате всички ключови думи, свързани с вашия продукт. Следващата стъпка е да сегментирате новия си списък с ключови думи и да анализирате начина, по който се представяте за тези фрази в сравнение с това как се представя вашата конкуренция. Това анализиране може да отнеме от няколко дни до цял месец. Времето, което прекарвате в това, е инвестиция, която води до качествена SEO оптимизация. Например, можете да зададете приоритет на ключовите думи, когато имате конкурентна възможност и да ги направите във фокуса на вашата програма за създаване на съдържание през следващата година.


Обобщение: за да стигнем до това ниво на SEO, първо трябва да изградите други малки поднива. Обхождането ви дава основа за оптимизиране на съществуващото ви съдържание. Оптимизацията прави изграждането на линкове и маркетинга по-ефективни. Създаването на съдържание е завършека на тези други стъпки. Заедно тези блокове ви дават трайна стратегия за SEO, която ще ви помогне да спечелите органичен трафик за търсене и да подобрите класирането си.