Най-новата актуализация е Penguin 4.0, който ще проверява резултатите в реално време

От месец насам SEO оптимизаторите, както от България, така и SEO обществото в световен мащаб забелязват страни и постоянни проблеми в класиранията на определени сайтове в Google търсачката, seo анализа показа, че в гугъл алгоритъма настъпват сериозни промени, който са може би най големите от доста време насам. Фирмите занимаващи се със seo оптимизация следяха и анализираха всяка новина, която се пуска от Гугъл и от seo оптимизатори близки до google и лека полека се изяснява ситуацията. SEO оптимизацията на сайтове ще претърпи поредните си промени които този път са наложени от поредната и доста голяма промяна в един от алгоритмите на google или по точно в стартирането на актуализацията на Penguin 4.0. Google актуализира Penguin и той вече работи в реално време в рамките на алгоритъма за търсене в основния код на търсачката. Най-новата актуализация е Penguin 4.0, който ще проверява резултатите в реално време.

Най-новата актуализация е Penguin 4.0, който ще проверява резултатите в реално време.
Най-новата актуализация е Penguin 4.0, който ще проверява резултатите в реално време.

След почти две години чакане, алгоритъм Penguin на Google най-накрая беше актуализиран отново. Това е четвъртата основна версия, което е Penguin 4.0. Тя също е последната версия на този тип алгоритъм споделя Google, Penguin ще дава сигнал в реално време, и резултатите ще бъдат обработени веднага още при обхождане на сайта.

Penguin започва съществуването си в реално време

Penguin е филтър, предназначена да обхване (прихване) спам сайтове, сайтове които са спам резултати в търсачката на Google по начини, които редовните проверки на Гугъл бота не могат да открият. Въведената версия през 2012 г., е действала на периодична основа (през определен период от време).

С други думи, филтър Penguin ще следи постоянно и ще "улавя" сайтове които се считат за спам (или казано образно има спам код в тях). Тези сайтове ще останат наказани, дори ако те са подобрили и премахнали спама от съдържанието си, ще останат филтрирани, докато бота на пингвина не мине да отбележи положителните промени настъпили след наложеното наказание, което може да отнеме месеци.

Последната Penguin актуализация, Пингвина 3.0, се случи на 17 октомври, 2014 г. Всички обекти, засегнати от него са чакали близо две години за възможността да бъдат освободени дори и да са били "почистени" от спам в съдържанието си.

С тази последна актуализация и освобождаване на наказаните резултати, Penguin вече се настанява в търсачката за постоянно и в реално време, започва да действа. Google recrawls и reindexes (при следващо обхождане и следващо индексиране) на страниците - което се случва постоянно - то тези страници ще бъдат оценявани вече и от филтъра Penguin при всяко посещение на бота. Страниците ще бъдат улавяни и/или освободени от Penguin, като част от тази редовен непрестанен процес.

Както каза Google в своя пост:

"С тази промяна, данните от Penguin се опреснява в реално време, така че промените ще бъдат видими много по-бързо, обикновено като ефект, малко след като отново обходим и индексиране на страницата."

Penguin ще преминава страница по-страница, а няма да се отнася за целия сайт.

Google също така каза, че това е нов алгоритъм за Penguin:

"Penguin вече е много по-подробен. Penguin сега намира и наказва спама чрез коригиране в класирането на сайтовете мигновено, като основните наказания са за страниците със спам сигнали, а не засяга класирането на целия сайт."

По-рано, Penguin наказваше целия сайт. Но това значи ли че наказанията ще са само за дадени страници от сайтовете и няма да засягат целия сайт. Google споделят по въпроса:

"Това означава, че промяната на алгоритъма преглежда и засяга в по-голяма детайлност страниците, отколкото сайтове. Това не означава, че тя се отнася само за отделни страници и ще засяга само фрагменти от сайтовете."

Най-доброто ни тълкуването на това твърдение е, че Penguin може да повлияе на определени страници в сайт или може да повлияе на секции или раздели от даден сайт, докато други страници ще си запазят доброто класиране. Но е възможно и целият сайт да пострада.

Google вече няма да актуализира резултатите Penguin 4.0

Google също заяви,че повече няма да има актуализации за Penguin. Тъй като той се базира на един постоянен процес.

Кога ще бъде стартиран Penguin за постоянно (тъй като в момента е в тестов период)?

Тъй като алгоритъма е в реално време, Penguin актуализацията вероятно вече действа в тестов режим, като се очаква до няколко седмици да бъде пуснат перманентно. В момента тече ... "пускане в действие на актуализацията", каза Google. Google не споделя, колко дълго може да отнеме внедряването на алгоритъма, но подозирам, че няма да отнеме много дълго време, може би няколко седмици. Ако Google редовно посещава страниците ви и отчита промените в сайта, тогава трябва да видите промяната по-бързо. Ако Google идва към вашия сайт по-рядко, може да отнеме по-дълго докато се усетят промените.

Някои колеги мислят че от вчера е пусната официално актуализацията, но няма потвърждение от Google за това.

Минали актуализации Penguin

За любителите на историята, тук ще припомним на Penguin ъпгрейди с течение на времето, както и влиянието, което те имали по заявки, според Google:

-Penguin 1.0 до 24 април 2012 г. (отразила се е на ~ 3,1% от заявките). -Penguin 1.1 на 26 май 2012 г. (отразява се на по-малко от 0.1%). -Penguin 1.2 на 5 октомври 2012 г. (отразила се е на ~ 0.3% на заявки). -Penguin 2.0 на 22 май 2013 г. (отразила се е на 2,3% от заявките). -Penguin 2.1 на 4ти октомври, 2013 (отразила се е на около 1% от заявките). -Penguin 3.0 на 17 октомври 2014 г. (отразила се е на около 1% от заявките) -Penguin 4.0 & реално време на 23 септември, 2016 г.

При Penguin 4.0, % на който, ще се отрази при заявките няма да е постоянен, тъй като вече работи в реално време и този % ще се изменя постоянно.

SEO оптимизатори смята, че на база новите промени в гугъл алгоритъма трябва да настъпи промяна при разработане на концепция при изграждане на уеб сайтове и сео оптимизацията им. Вече оптимизирането на сайтове все повече ще се нуждае от намесата на seo специалисти, тъй като всяка грешна или прибързана намеса в сайт, било то добавяне, промяна на информация или функционалност може да доведе до наказание от новия актуализиран алгоритъм, като времето за реакция е доста намалено поради характера на новия seo алгоритъм, който действа онлайн при всяка проверка и обхождане на сайта от гугъл ботовете. Специалистите занимаващи се със SEO оптимизация, стават все по важен фактор при изграждане на seo репутация на сайт в търсачката на гугъл, тъй като "грешките" ще бъдат наказвани много по бързо и е от особено значение сайта ви да се поддържа и оптимизира от сео специалисти, които ще спестят сътресенията на сайта и той ще върви все по нагоре в търсачката и неговата SEO оптимизация и seo класиране, ще е постоянна и възходяща права.