Онлайн магазин на PrestaShop

В случай че сте се спрели на платформата PrestaShop за създаване на онлайн магазин, следващите редове ще ви бъдат полезни. В електронен магазин може да продавате абсолютно всичко – и продукти, и услуги. Наличието на физически магазин не е задължително. Съществува вариантът да започнете с такъв и да създадете онлайн версия. Тя е препоръчителна, тъй като повечето хора сърфират в пространството, в търсене на желаните от тях стоки или услуги.

PrestaShop е един от софтуерите, позволяващи създаването на подобен бизнес. Има и други, но днес ще спрем вниманието си конкретно на него. Какво следва, щом решите, че искате да го използвате за вашата цел, а именно създаването на онлайн магазин?

Първо, трябва да изтеглите платформата. Това става от нейния официален сайт. Приложението е напълно безплатно. Следва да го изпратите във вашия домейн, използвайки FTP клиент – това е протокол за пренос на файлове от типа клиент-сървър. Изпратете го като FileZilla – това е най-използваният и безплатен FTP клиент, който се инсталира на вашето устройство. Трябва да го изтеглите от неговия официален сайт. Когато сте готови с всичко, следва създаване на нова база данни.

Когато сте изпратили PrestaShop към вашия домейн, трябва да стартирате неговото инсталиране. Щом отворите домейна си, ще откриете прозорец на платформата, който ви пита дали желаете да я инсталиране. Според избрания език, чиято опция ви се предлага, натиснете бутона по-долу, който казва на систена да продължи с инсталирането.

Следващата стъпка, която ще се повия в отворения прозорец пред вас, е приемането на общите условия за лицензите. Цъкнете, за да добавите отметка и натиснете отново бутона „продължи“.

Когато сте готови, ще настъпи моментът, в който трябва по-детайлно да запознаете платформата с магазина си. Ще видите полета, които ще изискат от вас да обозначите името на онлайн магазина, държавата и района, в който ще работите, и различна друга информация за акаунта ви. Когато попълните информация, продължете „напред“ с дадения бутон.

Запомнете, че най-важната част при създаването на онлайн магазин в PrestaShop, е инсталирането на базата данни. Ако не е налична такава, няма да успеете да стартирате платформата. Що се уверите, че връзката между базата данни и домейна е добра и работи правилно, може да продължите напред със зададените бутони. Накрая PrestaShop се инсталира и стартира вашия електронен магазин.

Когато това стане, пред себе си ще видите таблото за управление на магазина. Ще трябва да зададете съответните настройки. Нещо много важно е да изтриете инсталационната папка, за да получите достъп до магазина. Това се прави от съображения за сигурност.

За да достигнете до управлението на вашия магазин, ще се наложи да въведе имейл и парола, които вече сте въвели при регистриране на магазина. Това е стандартно изискване, което се прави при влизане в какъвто и да е сайт.

Щом отворите настройки ще забележите, че има богат набор от функции и възможности, които внимателно трябва да проучите. Обърнете внимание на всички детайли, не бързайте, за да научите всичко за управлението на вашия онлайн магазин. Ще видите прозорчета, които ви дават достъп до съобщения, достъп до количката за пазаруване, регистрирани потребители, коментари, падащо меню за основните функции на магазина и други.

Разбира се, навлизайки в същинската част на магазина, ще намерите и разположението на каталога с продукти, полета за вписване на описания и текстове, които впоследствие е добре да оптимизирате според правилата на сео, настройки за подбора на потребители, доставка и връщане, условия, статистически данни за трафик и продажби и т.н.

Не на последно място, обърнете внимание и на темите и шаблоните, с които да направите своя онлайн магазин в PrestaShop образцово и любимо местенце на вашите клиенти. Стремете се към оригиналност, проявете креативност и помислете за сео оптимизиране на онлайн магазина, ако смятате да превземате тази пазарна ниша.

 

Ние от WebsitePR, може да ви предложим качествена оптимизация на разумна цена:

Споделете: