keywords for website

Без значение дали сте решили да оптимизирате сайта си сами или да се доверите на сео експерти, които да го направят, хубаво е да имате поне базово понятие относно подбора на ключови думи за него. Те са най-важният аспект, който може както да изстреля страницата ви на челните позиции в търсачката, така и да я направи неоткриваема. Едва ли искате това, така че следващите редове ще ви бъдат полезни.

Може би първоначално ще опитате сами да направи сео оптимизация на сайта си. Ако е така, трябва да подберете подходящи ключови думи, свързана с неговата тематика, отделните продукти, ако става дума за онлайн магазин, или думи, които ще бъдат свързани с отделните раздели в него.

Ключовите думи са важни, тъй като според тях хората ще ви намират и ще се възползват от услугите ви, било то и това да бъде единствено посещения. Редица бизнеси разцъфтят благодарение на трафика към сайта си. И така, как да подберете правилно ключовите думи?

Запитайте се какви хора желаете да привлечете в сайта си или по-точно кой би оценил вашето съдържание, за кого е подходящо то. Казано с други думи – трябва да определите целевата си аудитория, което ще ви бъде безкрайно полезно и ако ползвате социалните мрежи за интернет реклама на страницата си. Уточнете пола, възрастта, семейното положение, образование и професия, местонахождение и каквато друга характеристика се сетите. Нахвърлете ги на лист хартия. Познавайки или по-точно определяйки своята публика, по-лесно ще се ориентирате при избора на ключови думи.

При същинското избиране на ключовите думи, помислете какво описва сайта и услугите, които предлагате. Определете най-близки думи до вашата тематика, категории и раздели, публикации, теми, продукти. Много е хубаво, че гугъл се е погрижил да ви улесни. Той предлага инструменти, с които безплатно може да видите кои са най-често търсените думи от хората и да опитате да свържете някои от тях със своята страница. Освен това може просто да експериментирате, вписвайки определени ключови думи и виждайки какво търсене има за тях.

Когато пуснете сайта си на пазара, така да се каже, отново имате възможност да се възползвате от инструменти, които да ви покажат цялостен анализ на сайта ви. Последният може да ви покаже какви потребители ви посещават и благодарение на това да поправите грешки, свързани с аудитория или пък точно с думи, променяйки някои от тях.

Има сайтове, които ви позволяват да надникнете в паничката на конкурентите и да видите какви ключови думи използват те. Благодарение на инструментите, които предлагат, може да видите ключовите думи на някои от най-популярните страници. Сайтове, които ще ви помогнат в тази посока са: Alexa.com, Prodvigator.bg, SEMRush.

Щом имате представа какви ще бъдат вашите ключови думи, вече можете да ги разширите и да създадете производни на тях. Помислете по какъв начин хората, а и вие, бихте търсили съответния продукт или услуга. Позволено е да опитвате всичко, дори допускането на правописни грешки, тъй като в бързината хората често правят такива.

Добавете често срещани прилагателни и направете от една дума словосъчетание, което би било търсено от масата. Може пък и да съкратите думата, да използвате нейна абревиатура, ако има такава, синоним или подобна такава.

Вземете няколко ключови думи и ги обединете. Поиграйте си с думите и създайте уникални съчетания, които ще ви изстрелят на върха.

Не на последно място са и правописните грешки. Задължително включете няколко. Може да изпишете някоя дума с латински букви, ако често се среща така (сео/seo), да помислете за й/и, доста хора бъркат или просто в бързината пишат думата с подобна грешка. Макар да не е особено приемливо, сгрешеният правопис може много да ви помогне при подбора на ключови думи.

Когато сте нахвърляли всички възможни комбинации ключови думи, е време за финален подбор. Проверете какво е търсенето на всяка една от тях и оставете тези с най-голямо такова. Ако пък всички са толкова добри, може да не се отказвате от нито една. Въпрос на избор и преценка.

Общо взето, когато става въпрос за ключови думи, най-важното е те да представят вас и услугата, която предлага сайтът ви. Необходимо е да бъдат обект на високо търсене, за да ви осигурят необходимия трафик към страницата. Можете да променяте или добавяте нови ключови думи по всяко време, стига да сте убедени, че те ще ви служат вярно.

Споделете: