seo одит дублирано съдържание

SEO одит: Как да проверим за дублирано съдържание

Идентифицирането на проблемите с дублираното съдържанието е решаваща част от вашия SEO одит. Ето какво трябва да проверите и как да го направите.

Различните видове проблеми със съдържанието могат да съсипят вашия сайт - от проблеми с URL до дублирано съдържание, копирано от страница на страница без никакви промени.

Сякаш това не е достатъчно, имате и други проблеми, свързани с дублираното съдържание, за които да се притеснявате, като например страници с продукти и категории.

Идентифицирането на тези проблеми е решаваща част от вашия SEO одит.

Ето какво трябва да проверите и как да го направите.

Бързо идентифицирайте проблемите с дублираното съдържание 

Как да проверя
Използването на инструмента Siteliner.com (създаден от Copyscape) може да помогне бързо да се идентифицират тези проблеми.

Той има лесен интерфейс, който ви показва кои страници имат процент на съвпадение и кои съвпадат с други страници.

дублирано съдържание siteliner
Ето как изглежда Siteliner.

 

Определете кои страници са дублирани в мрежата

Как да проверя

  • Използвайте Copyscape, за да проверите и да видите кои страници на вашия сайт са дублирани в мрежата. Copyscape се счита за един от стандартните инструменти за одит в SEO кръговете. Този инструмент може да ви помогне да идентифицирате дублиращо се съдържание в целия сайт, като използвате функционалността на частния индекс на тяхната премиум услуга.
  • За да покриете всички бази, проверете индекса на Google за плагиатско копие на съдържанието на вашия сайт от цялата мрежа. Изберете част от текст, който искате да проверите, и просто го копирайте / поставете в лентата за търсене на Google. Това трябва да ви помогне да идентифицирате дали е било откраднато.

Проверете URL адресите за дублирано съдържание
Идентифицирането на дублирано съдържание не е ограничено само до текстово съдържание на страницата.

Проверката за URL адреси, водещи до дублиращо се съдържание, също може да разкрие проблеми, които причиняват голямо объркване на Google ботовете, обхождащи вашия сайт.

Проверете и проучете следното:

  • Какви са последните актуализации на съдържанието
  • Величина на актуализациите на съдържанието.
  • Историята на актуализациите.

Как да проверя
В Screaming Frog, превъртете докрай надясно и ще намерите колона Last Modified. Това може да ви помогне да определите колко са актуалните актуализации на съдържанието и големината на им.

Ако имате наистина голяма конкуренция, можете да извършвате обхождане всеки месец и да държите тези данни под ръка, за да определите тяхното развитие.

Би било доста лесно да анализирате и поддържате тези данни актуализирани в таблица на Excel и да идентифицирате историята на актуализациите им.

Това може да бъде безценна информация.

Какво да проверя

  • Съединено съдържание.
  • Полезно допълнително съдържание.

Разбирането на това как съдържанието е сегментирано в даден сайт или по някакъв начин е съединено, е полезно за оригиналното съдържани.

Ключови думи в H1, H2, H3 тагове
В Screaming Frog кликнете върху раздела H1 и след това разгледайте H1, H2 и H3 маркерите.

Освен това можете да щракнете върху раздела H2. В допълнение можете да настроите персонализиран филтър за идентифициране на H3 тагове на сайта.

 

ключови думи и тагове screaming frog
По този начин изглежда раздела за H1 таговете в screaming Frog.

 

Какво да проверя

  • Подреждането на ключовите думи.
  • Граматиката и правописа.
  • Ниво на разбиране.

Определянето на лоша граматиката и правопис във вашия сайт по време на одита може да бъде неприятна работа, но осигурява надеждност и прегледност.

Ако не сте професионални писатели или учители по български език, използвайте приложението Hemingway, за да редактирате и напишете съдържанието си.

То може да ви помогне да идентифицирате основните проблеми, преди да публикувате статията.

Брой изходящи връзки
Броят на изходящите връзки на страницата може да попречи на работата й.

Отдавна съществува SEO практиката да не надвишавате 100 връзки на страница.

Въпреки че Google заяви, че изискването за ограничаване на изходящите връзки до 100 връзки на страница е премахнато, има противоречиви твърдения.

Джон Мюлер заяви, че изходящите връзки не са фактор за класиране.

Проучване на RebootOnline.com противоречи на това твърдение:

„Резултатите са ясни.

Изходящите връзки към авторитетни сайтове се разглеждат в алгоритмите и оказват положително влияние върху класирането. “

Тук контекстът е от значение, защото 100 изходящи връзки на дадена страница могат да значат всичко, от 100 навигационни връзки до 100 връзки, сумирани заедно.

Идеята тук е да се провери качеството на тези връзки, както и количеството.

Ако видите нещо странно по отношение на количеството, то трябва да настъпи по-нататъшно проучване както на тяхното качество, така и на количеството.

Ако искате да извършите бонус проверка, винаги можете да проверите това в Screaming Frog, въпреки че не е необходимо.

Как да проверя
В Screaming Frog, след като идентифицирате страницата, чиито изходящи връзки искате да проверите, щракнете върху URL адреса в главния прозорец и след това върху раздела Outlinks.

screaming-frog-проверка-външни-препратки
Ето къде можете да откриете раздела Outlinks.

Брой вътрешни връзки, сочещи към страницата
За да идентифицирате броя на вътрешните връзки, насочващи към дадена страница, щракнете върху URL адреса в главния прозорец Screaming Frog и след това върху раздела Inlinks, който се намира точно до раздела Outlinks.

Качество на вътрешните връзки, сочещи към страницата
Използвайки експортирания документ на Excel от стъпката, в която групово сме експортирали връзките, е по-лесно да прецените качеството на вътрешните връзки, сочещи към всяка страница в сайта.

Прекъснати връзки
Идентифицирането на прекъснати връзки при SEO одит може да ви помогне да намерите страници, които се показват като прекъснати в Google, и ще ви даде възможност да ги коригирате, преди да станат основни проблеми.

Как да проверя
След като Screaming Frog завърши обхождането на вашия сайт, щракнете върху раздела Internal, изберете HTML от филтъра: ще ви излезне падащо меню и ще можете да сортирате страниците по код на състоянието.

Това ще организира страниците в низходящ ред, така че да можете да видите всички страници с грешки преди текущите 200 OK страници.

Чрез тази проверка искаме да идентифицираме всички 400, 500 и други грешки в страницата.

За някои връзки, в зависимост от техния контекст, е безопасно да пренебрегнете 400 грешки и да ги оставите да отпаднат от индекса на Google, особено ако мине известно време и не ги намерите в индекса.

Но ако те са индексирани, вероятно ще искате да ги пренасочите към правилната дестинация.

Партньорски връзки
Ако целта на вашия одит е да идентифицира и премахне връзките от тежък партньорски уебсайт, то ето един съвет.

Как да проверя
Партньорските връзки са склонни да имат общ референт или част от техния URL, който може да се идентифицира в много различни уебсайтове.

Използването на персонализиран филтър може да ви помогне да намерите тези връзки.

Освен това, използвайки условно форматиране в Excel, можете да филтрирате партньорските връзки и да идентифицирате къде се намират в основния износ от Screaming Frog.

URL дължина
За да идентифицирате URL адреси над 115 знака в Screaming Frog, щракнете върху раздела URL, после върху Филтър и след това Над 115 знака.

Това ще ви даде всички URL адреси в сайта, които са повече от 115 знака и може да ви помогне да идентифицирате проблеми с прекалено дългите URL адреси.

Споделете: