Google обяви коренни промени, които ще повлияят на това кои сайтове се класират в резултатите от търсенето. Някои промени засягат 10% от търсенията, други - 7%. Промяната в начина, по който се използва BERT, засяга почти 100% от търсенията, докато миналата година - едва 10%.

Някои от актуализациите ще са при нас до края на годината. Други вече са пуснати за употреба.

Много от обявените подобрения на алгоритъма вероятно ще създадат повече разнообразие в резултатите от търсенето, което ще направи нещата малко по-трудни за SEO експертите. Нека разберем защо това е така.

Google BERT е близо 100%
Едно от най-големите разкрития е, че Google използва BERT на практика при всяка заявка за търсене.

BERT е техника за предварителна подготовка за обработка на естествен език, която помага на Google да разбере думите от контекста. Google заяви, че BERT помага на Google Search да разбере по-добре целта на заявката.

При излизането на BERT беше обявено, че ще се използва в 10% от заявките, особено при тези ,които са по-дълги.

Сега BERT ще повлияе на почти всяка заявка за търсене на английски език.

Според Google:

„Днес сме развълнувани да споделим, че BERT вече се използва в почти всяка заявка на английски, което ви помага да постигнете по-висококачествени отговори на вашите въпроси.“

Нов правописен алгоритъм
Google също обяви алгоритъм за правопис, който ще му помага да разбере по-добре грешно изписаните думи.

Това, което прави правописния алгоритъм интересен, е, че помага на Google да разбере контекста въпреки правописа.

Индексирани пасажи
Това е важна промяна, която може да създаде най-видимото въздействие върху страниците с резултати (SERP). Сега Google индексира цели пасажи, а не само уеб страницата.

Така че по същество пасажите от една уеб страница могат да се третират самостоятелно при връщане на заявката за търсене. Google споделя, че това ще повлияе на 7% от заявките за търсене.

актуализация индексиране на пасажи
Тук можем да видим как Google класира пасажите - виждаме резултати преди и след актуализацията и как Google класира пасажи от уеб страницата, вместо самата нея.

Тази актуализация позволява на Google да показва страници, където отговорът на заявка се намира дълбоко в съдържанието.

Пример за пасажи на живо
Примерът, който Google показа, не беше на живо при търсене от десктоп версия, а на живо в мобилното търсене.

Когато диагностицирате спада на трафика, може да ви е полезно да погледнете разликите между мобилни устройства и десктоп версии, за да видите дали има някаква промяна в резултатите от търсенето, свързани с този алгоритъм.

Според Google:

„Наскоро направихме пробив в класирането и вече можем не само да индексираме уеб страници, но и отделни пасажи от тях. Чрез по-добро разбиране на уместността на конкретни пасажи, а не само на общата страница, можем да намерим информацията, която търсите подобно на игла в купа сено.

Тази технология ще подобри 7 процента от заявките за търсене на всички езици, докато я разпространим в световен мащаб. "

Google казва, че вместо да класира цяла уеб страница по конкретна тема, той вече може да класира конкретен пасаж по заявка за търсене. Това изглежда е огромна промяна в класирането на уеб страниците.

Подтеми
Това е друга област, която може драматично да повлияе на начина на класиране на общите фрази. Заявки, които обхващат широк спектър, като „уреди за домашни упражнения“, могат да означават много различни неща за различните хора.

Това е като да се опитваш да разбереш какво имат предвид хората, когато търсят ягуар: кола ли е, животното или футболен отбор?

Тази актуализация, която ще дойде в края на 2020 г., ще покаже по-голямо разнообразие от уеб страници за широките заявки за търсене.

Класирането на подтемите ще направи по-трудно класирането за ключови фрази с голям трафик.

Но това ще бъде от полза за бизнесите, които оптимизират за конкретни подтеми и никога не биха имали шанс да се класират за подтемите с по-голям трафик.

Така че, ако се състезавате за широкообхватна тема, може да искате да се уверите, че вашите страници са добре оптимизирани.

Ето как Google обяснява това:

„Приложихме невронни мрежи, за да разберем подтемите около дадена тема, което помага да се осигури по-голямо разнообразие на съдържанието.

Като например, ако търсите „уреди за домашни упражнения“, вече можем да разберем съответните подтеми, като бюджетно оборудване или идеи за малко пространство и да покажем по-широк набор от съдържание за вас на страницата с резултати от търсенето. Ще го пуснем за ползване до края на тази година. "

10% от търсенията ще бъдат засегнати от промяна на видео съдържанието

Това представлява основна промяна в SEO, която подчертава важността на добавянето на видео към комбинацията от типове съдържание, които издателите произвеждат.

Тази промяна е подобна на алгоритъма Пасажи, описан по-горе, само че става дума за видеоклипове. Тази нова техника използва AI за разбиране на различните пасажи във видеоклиповете.

Вместо да класира цели видеоклипове, които са на дадена тема, Google ще анализира видеоклиповете, ще направи маркер на всяка секция, за да опише за какво става дума и след това ще изпрати търсещите директно към тези секции на видеоклипа.

Това ще повлияе на SERP и може би видеопродукцията и планирането и така ще се гарантира, че видеоклиповете се разбират лесно, раздел по раздел.

Ето какво споделя Google:

„Използвайки нов подход, управляван от AI, вече сме в състояние да разберем дълбоката семантика на видеоклипа и автоматично да идентифицираме ключови моменти. Това ни позволява да маркираме тези моменти във видеото, за да можете да ги навигирате като глави в книга.

Започнахме да тестваме тази технология тази година и до края на 2020 г. очакваме, че 10% от търсенията в Google ще използват тази нова технология. "

Набори от данни в Tърсачката
Това може да повлияе на сайтове, които зависят от класирането за статистическа информация и сайтове, които продават статистически отчети. Тази промяна заобикаля уеб страниците и показва статистиката директно в резултатите от Търсенето като отговор на въпрос.

Това е нещо като нулево кликване, но също така предлага възможност за по-задълбочено откриване и изследване на темата.

Ето как Google обяснява това:

„Понякога най-добрият резултат от търсенето е статистиката. Но често статистическите данни са заровени в големи масиви от информация и не са лесно разбираеми или достъпни онлайн.

От 2018 г. работим по проекта Data Commons, отворена база данни със статистика ... сега правим тази информация по-достъпна и полезна чрез Google Търсене. “

Google използва обработката на естествен език, за да разбере дали дадена заявка за търсене отговаря на дадена статистика и след това я изважда от Data Commons, за да я покаже и като отговор.

Споделете: