отговаряне на въпроси в гугъл

Класирането на първа позиция в SEO резултатите от търсенето не е това, което беше преди. В старите дни на 2014 г. класирането на първа позиция означаваше, че ще получите около 31% от кликванията в този SERP (Search Engine Results Page).

Завръщането в челните позиции на органичните класации става все по-трудно, тъй като Google добавя повече елементи към SERP. Това традиционно се дължи на опитите на Google да изцеди възможно най-много платени реклами.

През изминалата година, в допълнение към AdWords, нарастващите количества пространство на SERP се използват от елементи като панели за още информация, местни пакети и фрагменти с информация. Всъщност, при търсене без марка, средната CTR за първата позиция сега е 19,30%.

Възникването на свързани въпроси

Полето за отговор беше най-забележителният опит на Google да даде окончателен отговор на запитванията. За съжаление, този първокласен блок с информация беше ограничен само до един отговор. Google започна да поправя този проблем с помощта на фрагмента „Хора питат още“ (“People Also Ask”), който позволяваше вариации в отговорите на въпроса, както и търсещите да видят свързани с темата заявки.

През изминалата година „Хора питат още“ започна да доминира SERP и стана почти всеприсъстващ до края на годината. Този фрагмент стана много забележим през юли 2018 г., когато „Хора питат още“  започна да се появява в повече от 40% от SERP. Според MOZ, свързаните въпроси сега се появяват в 79% от SERPs.

"Хората питат още" доминира търсачките
„Хората питат още“ се появява в 79% от SERP.

Благодарение на все по-нарастващата хармонична природа на „Хора питат още“, органичните резултати от търсенето могат да бъдат изтласкани безкрайно надолу по страницата. Добрата новина обаче е, че полето за отговор е загубило част от своята изключителност. Сега има много шансове да получите фрагмент с информация за вашия сайт, така че автоматично да прескочите до първа позиция (още за позициите и фрагментите тук).

Значението на „Хора питат още“ и полето за отговор стават още по-големи, когато се отбележи, че до 2020 г. над 70 милиона американски домакинства се очаква да имат глас асистент като Amazon Alexa или Google Home. Началната страница на Google използва фрагменти с информация (заедно с графики със структурирани данни), за да отговори на въпросите на потребителите.

Как да създадете съдържание, което да попадне в полето за отговор

Сега има много повече възможности да превърнете уебсайтовете си в такива фрагменти. Все пак трябва да създадете съдържание, което има добри шансове да се превърне в отговор на такъв въпрос. Ето някои съвети за създаване на съдържание, което би попаднало в полето за отговор:

  • Напишете пълни въпроси и отговори. Уверете се, че всеки въпрос е зададен и отговорен изцяло.
  • Използвайте обикновен език
  • Избягвайте маркетинг език
  • Добавете схема за въпроси и отговори

Качествени отговори на обикновен език в полето за отговор на Google и „Хора питат още“

Накратко, създайте качествено съдържание, което ясно отговаря на въпроси относно вашата тема или услуга. Това означава да отговаряте на въпроси на кратък, ясен език или в лесни списъци с водещи символи. Това не е мястото, където да изпращате съобщения за продажби. Например, McDonald’s не могат да устоят на включването на рекламен език в техните често задавани въпроси.

 

използване на маркетингов език
McDonald’s използват маркетингов език, което не ги води до панела с отговори

 

Като избере да не използва ясен език в отговора си, Макдоналдс отваря вратата към други уебсайтове в полето за отговор, както се вижда в тези примери.

 

отговор на въпрос в полето за отговор
Някой друг е отговорил на въпроса за McDonald’s и е спечелил челна позиция в търсачката

Това също е предупреждение за марките, които отказват да отговарят на въпроси относно бизнес разходите и условията онлайн. Ако не отговорите ясно на тези въпроси, някой друг ще го направи.

Ако отговорът на уебсайта ви „Колко струва вашата услуга?“ Е „Обадете ни се за безплатна оферта“, то тогава не влизате в панела за отговор. Някой друг ще отговори на този въпрос и ще открадне фрагмента ви, а потенциално и трафика ви.

Използвайте схемата за въпроси и отговори, за да подобрите шансовете си при фрагментите с информация

С въвеждането на все повече и по-структурирани данни (схеми) стана ясно, че Google иска да ги използвате. Миналата година Гари Илиес от Google отбеляза:

„Структурирани данни. Това е едно от онези неща, на които искам да обърнете много внимание на тази година. Стартирахме куп функции за търсене, които се основават на структурираните данни. „

Докато Google никога не е заявявал изрично, че структурираните данни засягат неща като фрагментите с информация, това е силно подразбиращо се. С неотдавнашното добавяне на въпроси, HowTo и QAPage, в съчетание с неотдавнашното разширяване на панела с отговори, може да се начертае линия между въпросните схеми и тези фрагментите.

„Хора питат още“ няма просто да изчезне

Запомнете тези съвети, за да подобрите шансовете на уебсайта ви за появяване като представен фрагмент за въпросите на търсещите: Напишете пълни въпроси и отговори, използвайте обикновен език, избягвайте промоционалния език и добавете някои варианти на схема за въпроси и отговори.