SEO тенденции в пандемия

По време на пандемията трябваше да се изправим пред редица предизвикателства, които никога не сме мислили, че ще настъпят, и да преминем през голями промени във всички области на живота.

Голяма част от тези промени най-вероятно ще останат завинаги в ежедневието ни, тъй като по време на извънредното положение трябваше да преразгледаме всеки аспект от живота и бизнеса ни. SEO не прави изключение. С превръщането на COVID-19 в глобална пандемия все повече бизнеси осъзнаха ползите, които може да им донесе оптимизацията в дългосрочен план. Интересът към търсенето на SEO услуги нарастна значително от началото на пандемията досега, тъй като фирмите из целия свят се опитват да останат конкурентноспособни и да открият нови хоризонти за развитие.

Ето и кои са четирите областти, в които пандемията повлия на SEO:

  • Потребителите търсят теми, свързани с пандемията

Дори след една година, COVID-19 все още е тема номер 1 за много хора. Пандемията буди много въпроси, а най-удобният и неизчерпаем източник на информация остава интернет.

Достъпът до тази точна и навременна информация е от решаващо значение, поради което Google даде приоритет на съдържанието, свързано с COVID, като го направи по-лесно за намиране от потребителите.

Ако се интересувате от различни въпроси за вируса, Google ще Ви представи различни надеждни източници на първата страница – преглед на случаите във Вашия регион, статистика, информация за тестване, как да се справите с пандемията и др.

Интересът към теми, които не са непременно свързани със самия вирус –  хобита, музика, фитнес и дейности на открито също придобиха популярност, тъй като ограниченията и локдаунът продължават в редица страни.

Компаниите също намират нови начини да предоставят ценно съдържание или продукти/услуги на своята аудитория, които ще стигнат до повече потенциални клиенти, отколкото в миналото.

  • Повече хора се доверяват на малки, местни компании

Няма съмнение, че местният малък бизнес бе засегнат в по-големи размери от пандемията. Въпреки че поддържането на работеща компания е по-трудно от всякога, много потребители все по-активно търсят да се доверят на доставчици на продукти и услуги в околността, в която живеят.

Тази тенденция се обяснява с ограниченията за пътуване и проблемите с веригата за доставки –  в много случаи местният бизнес е най-сигурният и удобен вариант за потребителите.

Според проучване на Accenture тази тенденция няма да изчезне. 84% от анкетираните планират да продължат да пазаруват в квартални магазини или да купуват повече продукти от местни производители, което прави SEO услугите за местни бизнеси изключително важна инвестиция.

Малките компании трябва също да актуализират навременно информацията в уебсайтовете си, за да съдържат всякаква подходяща информация за COVID-19, която може да помогне на потребителите.

  • Онлайн пазаруването е по-популярно

Ако не сте пазарували онлайн преди пандемията, то вероятно сте започнали през последната година.

Няколко пъти през изминалата година компаниите се наложи да затворят физическите си магазини, а след отварянето им много бизнеси установиха, че клиентите им продължават да предпочитат онлайн пазаруването пред физическата среда.

Ако все още не сте създали своето онлайн бизнес пространство, сега е моментът да го направите. Все повече потребители ще осъзнават удобствата, които им предлага онлайн търговията – защо да не печелите допълнителни приходи от тази тенденция?

За да изградите обаче успешен онлайн магазин не е нужно просто да го разработите – ще Ви трябва време и усилия за оптимизацията му, за да бъде лесен за намиране и разпознаване от потенциални клиенти.

  • Съдържанието е все по-важно

С толкова много несигурност за бизнеса, много собственици на компании вярват, че заплащането за SEO услуги е излишен разход. Истината обаче е точно обратната.

Всеки бизнес трябва усилено да използва оптимизацията и да предоставя на потребителите качествено и полезно съдържание.

Най-голямото предимство, ако се доверите на SEO експертите на WebsitePR e, че ще Ви донесат дългосрочни позитиви за развитието на бизнеса Ви – сайтът Ви ще се класира на първа страница, а с това ще нарастнат и потенциалните клиенти и разпознаваемост на бранда. Имайте предвид, че професионалната SEO оптимизация изисква време и за постигане на резултати са нужни месеци усилена работа.

В заключение можем да каже, че пандемията ни застави да направим големи промени, но също така се утвърди и нуждата и важността на SEO услугите за бизнеса (особено за малките, местни компании). Тъй като разчитаме на интернет продажбите повече от всякога, SEO е жизненоважен ресурс за всеки бизнес, който иска да бъде разпознаваем и успешен.

Споделете: