Какво трябва да знаят разработчиците

Service Workers и SEO: Какво трябва да знаят разработчиците на сайтове

В миналата статия разгледахме какво всъщност представляват Service Workers, така че сега е време да обобщим защо бихте ги прилагали на сайта ви и как ще повлияят на класирането ви и по конкретно на SEO за сайта ви.

Разработчиците, работещи върху уебсайтове, дълго време бяха в неизгодно положение, тъй като бяха ограничени до използването на уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript. Но сега това се променя, тъй като тези технологии се адаптират, за да доставят повече функции подобни на тези, използвани от приложенията. В тази статия ще разгледаме услугите, които предлагат Service Workers  и ще ви обясним как трябва да се използват за най-добър резултат по отношение на SEO.

Първоначалната идея за Service Workers е да позволят на програмистите да създават програми, използвайки само уеб технологии. Този JavaScript интерфейс (API) се представя стандартно с помощта на разработчиците на Chrome и Mozilla. Проектната спецификация сега се публикува на W3C (World Wide Web Consortium), така че Edge, Opera и Apple Safari също започнаха да поддържат Service Workers.

Потребителски опит
По-рано създаването на собствено приложение за десктоп означаваше, че програмистите могат да използват C ++ на Windows или Objective C на Mac. Това обаче не са уеб технологии. В интернет сте ограничени до използването на HTML, CSS и JavaScript, но светът на уебсайтовете напредва толкова бързо, че UX (потребителски опит) вече е много подобен на приложението. Естествено е, че създателите на браузъри искат да разширят новите уеб технологии до нови потребителски устройства.

Статично срещу динамично
Въпреки че вече можете да напишете базов уебсайт на работния плот, който да се отваря в браузър и дори да прехвърляте файлове на телефон, резултатът винаги е бил много статичен.

Например, ако основният ви сайт е отворен в браузър, можете да напишете известие. Но ако нямате уебсайт, отворен в браузър, това няма да проработи. За да имате дистанционен уебсайт, който пуска известие, когато местният ви уебсайт не се изпълнява в браузъра, имате нужда от Service Workers.

Магически функции
Помислете за Service Workers като за магията, която позволява на SEO-интелигентния разработчик да създаде уебсайт с функции, които комуникират с потребителите, инсталирали приложението. Потребителите могат да инсталират толкова, колкото и PWA (Progressive Web App) или поне да представят уебсайта на своите компютри, таблети и телефони. След това комуникационните възможности се допълват с функции като push известия и динамично съдържание на устройството.

Предназначение
Преди да помолите разработчиците си да въведат нещо подобно, уверете се, че каквото и да искате да построите, ще бъде изградено по правилните причини. Дървото на решението започва с: Какъв уебсайт смятате да добавите към Service Worker-а и защо? Достатъчно ли ще е само една обикновена услуга за уведомяване или наистина трябва да изградите цяло уеб приложение, което може да се изтегли? Какви устройства насочвате и какви UX очаквате? Искате ли да извлечете чувствителна към времето информация, като например резултати от спортни занимания или цени на акции?

Аудиторията, която ще се възползва от PWA, често иска приложение, което работи офлайн. Както беше обяснено по-горе, тя няма да има нужда от Service Workers за базов уебсайт. Простото прехвърляне на файловете на устройството не би позволило никакви актуализации или по-динамични функции. Service Workers са разработени изрично, за да позволят създаването на PWA, която да работи както онлайн, така и извън мрежата. Не е необходимо ръчно да прехвърляте актуализации на файловете, за да актуализирате сайта.

С PWA, можете да съхранявате “shell” файловете (мислете за тях като файлове за оформление) на устройството, а обектът на глобалния кеш ви позволява да зареждате местно съдържание или да извличате най-новото динамично съдържание, в зависимост от обстоятелствата.

SEO последици
Как Service Workers влияят на SEO? Отговорът е по малък и непряк начин. Имайте предвид, че няма как да напишете някакъв невероятен Service Worker хак, който светкавично да повиши класирането ви в ранглистата.

Осъзнаването на сигурността от създателите на браузъри ограничава API до използването само на жизненоважни методи, необходими за осъществяване на желаната функционалност, включително TLS (SSL или това, което може да знаете като HTTPS), за да работят. Тук няма много какво да се знае, когато става въпрос за общо SEO, но SEO разработчиците и техническите специалисти по SEO могат да извлекат някои ползи.

SEO разработчици
Възможно е да се възползвате от това, че Google обхожда и индексира уебсайтове и по този начин може да разпознае, когато даден уебсайт има предложение за PWA. Може би ще постави икона за директно инсталиране в SERP. Вероятно това няма да бъде скоро, но е възможно да измислят начин как да индикират това, че сайтът има PWA. Но не забравяйте, че все още трябва да оптимизирате базовия сайт.

Техническо SEO
Едно от последствията за използването на workers в по-широк контекст на SEO е възможността да се изгради начин за използване на JavaScript инжекционни техники за динамично и интелигентно адаптиране на съдържанието на уебсайта ви към класирането в търсачките. Споменаваме тази възможност като малко мисловен експеримент, защото има много по-добри начини това да се направи . Но намекът за идея е там по отношение на Service Workers за „търсене и замяна“ на Cloudflare.

Edge SEO
"Edge SEO" - дефиниран от Дан Тейлър, който е измислил термина като "използване на крайни компютърни технологии за създаване на нови SEO, тестови и изследователски процеси" - е вълнуваща възможност за практикуващите технически SEO. Но замествайки съдържание, за да манипулирате класирането, може да бъде доста  опасно. Според Тейлър:

„Със Service Workers вие променяте отговора на DOM. Google показва промените, които вижда в HTML. "

Затова е важно да се действа предпазливо и да се запази контролът. Edge SEO е изключително мощен подход за моментите, когато не можете да използвате техническо SEO, което принципно се използва.

Споделете: