SEO оптимизация на мобилни версии на сайтовете

Мобилното SEO оптимизиране – Пригответе се за огромната Google Мобилна Актуализация на 21 април
Моят сайт се отваря в мобилните търсения на смартфоните по-различно отколкото на компютъра. Google обяви, че ще пусне актуализация на 21 април , която ще има значително въздействие върху уеб сайтове, които не са с мобилни версия. Според Google Webmaster предстоящата мобилна актуализация ще е с много по-силно въздействие от всяка Panda актуализация!
Като СЕО специалист, искам да ви кажа, че има разлика при СЕО оптимизация на домейн за настолна и мобилна версия и каква е конкретна възможност за подобряване на оптимизацията му и в двете насоки. Защото, тенденцията е трафикът от мобилни устройства продължава да расте, тогава имате само няколко възможности да реагирате и трябва да си зададете въпросите:

– Какво е състоянието на мобилната ми ефективност?
– Какво е най-правилно да направите, за да го подобрите?
– Каква е конкуренция ни?

Много важно е да има база за сравнение, в която може да бъде отразена разликата между настолната и мобилната версия . Тук ще ви представим данни за 10 популярни сайта каква е SEO видимостта им от Десктоп и Мобилно устройство:

 

Разлика в потреблението при мобилна и десктоп версии
Разлика в потреблението при мобилна и десктоп версии

Събрах и анализирах данни през изминалата година за различията при Мобилното и Настолно SEO оптимизиране. Разликата на URL адреси между настолния и мобилния индекс вече е достигнала до 36%.

Виждате как резултатите се диференцират все повече и повече.
И така, стигаме до извода, че на Мобилната SEO оптимизация трябва да започнем да обръщаме все по голямо внимание.
Все повече SEO оптимизаторите трябва внимателно да проучат възможностите и реакциите на сайтовете без мобилни версии както и на мобилните версии на сайтовете с налични такива, както и възможността за подобряване на класирането им в мобилната и в настолната „среда“ също и връзките помежду им .
Съпоставим на настолни и мобилни версии на сайтовете: Изходният проблем е, че настолната и мобилната версии на сайт наистина трудно се сравняват и анализират , не са привързани един към друг в реални условия. В мобилния вариант има различни за кликване ставки, обем на търсене, потребителските намерения и влиянието на локалните параметри на резултатите от търсенето е по-различно.
Различия между IOS и Android могат да се появят, но по мое мнение те са без значение, тъй като единствените разлики, които преди това са били известни се появят в заявки за приложения. Например, ако търсите „Netflix“на App Store на Apple, то принадлежи на iPhone, докато Google Play Store принадлежи на Android. Това е и причината, поради apple.com и google.com да показват такива големи отклонения в Мобилното SEO . Но досега не е имало някакви значими разлики между двете системи досега.
Смятам, че като влезе промяната на 21-ви април резултатите при търсене, ще стават все по различни при мобилна и настолна версия на сайт. Добре е да си анализирате и подготвите сайта, както пълната му версия така и мобилната . Също така е добе тази SEO подготовка и SEO анализ да бъде направена от добър специалист в SEO оптимизирането , а в България има няколко наистина можещи и разбиращи тази материя.