трендове сео 2019

Ще ви запознаем с всички начини, чрез които можете да подобрите ефективността на търсенето през 2019 г.

Тъй като всички технологични аванси ще напреднат през 2019 г., се предвижда това да е най-вълнуващият сезон за SEO. Потребителският опит, изкуственият интелект и умните реклами, които са били футуристични надежди неотдавна, вече са реалност.

Google продължава да поема огромен дял от пазара за търсене, тъй като над 88% от потребителите в Северна Америка се обръщат към него, за да отговорят на всяка своя нужда. Все по-често тези заявки се изразяват гласово, т.е. чрез гласово търсене, или чрез мобилно устройство.

Начинът, по който потребителите искат да им бъде предоставена информация, се променя, както и очакванията им за резултати. Около 74% от купувачите съобщават, че резултатите от търсачката, които имат само текст, са недостатъчни за намиране на желаните от тях продукти. Потребителите изискват богати, визуални резултати и очакват, че тези препоръки ще имат и голяма персонализация, тъй като опитът на AI въвежда нови формати за търсене.
SEO е един изцяло нов свят. Затова се замислете къде трябва да съсредоточите вашето внимание през 2019 г.?

Органичното търсене е ключ към разбирането на потребителите

Днес пътят на купувача към покупката е толкова уникален, колкото всеки клиент, но все още има някои общи тенденции, които можем да идентифицираме при търсенето на потребителите.

Потребителите не само се стремят да идентифицират продукт или услуга, за да задоволят своите нужди, те използват търсачката, за да научат всичко, което могат за продукта. Мобилните търсения са нараснали с 120% през тази 2018 г. Потребителите искат да знаят кога е отворен вашият бизнес, как да стигнат до там, как изглеждат отвътре и отвън, каква е услугата, и пр.

С това увеличено използване на Интернет и постоянна свързаност идват безброй нови възможности за връзка с маркетинг потребителите. Целта на търсещия изцяло е предефинирала пазара и, както казва Google, точно както всички отпечатъци са различни, така няма две еднакви търсения на клиенти. В техния неотдавнашен анализ на хилядите данни за кликванията на търсещите, изследователите на Google откриха, че:

 • Потребителите намаляват и увеличават своето внимание в зависимост от ситуациите, в които са поставени
 • Някои потребители правят задълбочено проучване за даден продукт преди да го закупят, т.е. проучват внимателно всеки наличен аспект на конкурентите, за да намерят такъв продукт, който наистина се отличава по цена и качество. Търсенето може да продължи дълго след покупката, тъй като потребителите се стремят да оптимизират своя опит с услуга или продукт
 • Търсещите стават все по-детайлно ориентирани и това отваря нови врати за всички, които искат да правят бизнес.

Преди търсенето беше линейно: един продавач можеше да контролира накъде иска да насочи вниманието на потребителите. Днес търсенето представлява двупосочен комуникационен канал, който ръководи разбирането на марката за това как да посрещне нуждите на своя пазар – от маркетинг до операции, обслужване на клиенти, лоялност и пр.

Интегрирането на функциите за търсене, задвижвани от AI, дава възможност на търговските марки да достигат до потребителите по по-подробни, смислени начини.

как изкуственият интелект ще повлияе
Начини, по които AI ще повлияе бъдещето на търсачката

По-рано тази година научихме, че 60% от маркетинговите компании планират да използват AI в своя маркетинг. Сред тези, които вече използват AI, 31% казват, че им дава по-добро разбиране за клиентите си, а 27% казват, че това води до повече производителност и спестяване на време.

Самият Google използва технологията „RankBrain“, за да разбере по-добре съдържанието, за да отговори по-добре на нуждите на търсещите, които извършват повече – и все по-сложни и уникални – търсения.

Дори когато потребителите търсят по-често, това не значи, че правят задълбочено проучване. Търсещите очакват, че AI на Google ще отсее резултатите и ще намери най-добрият за тях. Следователно, тъй като потребителите се опитват да правят различни заявки и търсят по-често, резултатите от Google, които са номер едно, получават 28% от кликванията (позиции 2 и 3 получават съответно 13% и 9%).

Съвети за най-ефективно търсене през 2019 година

Възползвайки се от функциите на търсачката, задвижвани от AI, има няколко области, върху които можете да се фокусирате през новата година.

 1. Уверете се в разбирането на аудиторията
  Потребителите ви очертават рамка, в която да създавате, оптимизирате, разпространявате и популяризирате съдържанието, което е най-вероятно да резонира с най-желаните от вас купувачи. Това не е нова концепция, а такава, която става все по-сложна и все по-важна, тъй като разбиранията на клиента еволюират и променят формата си.
 2. Разберете по-добре клиента си
  Какви са нуждите и желанията на всеки купувач? Как работят медиите? Как персонализирането ще бъде най-полезно и убедително? Говорихме вече за картографиране на съдържанието на уебсайта, което ще доведе до по-ефективно персонализиране на потребителския опит.
 3. Използвайте изкуствен интелект и машинно обучение, за да събирате данни, подобрявайки ефективността и мащаба
  Това, за което говорим не е бъдеще, а реалност. Големите динамични набори от данни ви позволяват да идентифицирате потребителските взаимодействия в реално време, като по този начин по-добре разбирате промените в потребителската база и конкурентния пазар като цяло. AI и ML означава, че извличането на данни е не само автоматизирането на повтарящите се задачи, свързани със събирането на данни, но и че вашият софтуер вече може да направи интелигентни препоръки за подобряване на производителността.

„Евангелизирайте“ SEO усилията си и наблюдавайте успеха си
Днес сте също толкова отговорни за опита на клиентите, колкото и тези членове на екипа от първа линия, които се занимават директно с потребителите. Често празнувайте успехите си и „евангелизирайте“ промяната, която трябва да се случи, когато стратегията ви за SEO се развие.