Promotion on social networks

По-голямата част от хората в света, не само в България, има профил в поне една социална мрежа, най-често това е фейсбук. Вероятно и вие имате, щом четете, тъй като в следващите редове ще стане дума за това как да популяризирате сайта си в социалните мрежи.

Хората, които са решили да се занимават с онлайн дейност, била тя наличието на сайт или онлайн магазин, създават и негова страница в социалните мрежи. По този начин се превземат всички полета – когато потребителите не ползват търсачката, а сърфират из профилите си, пак имат възможност да попаднат на вашата страница или реклама.

Преди да преминете към популяризиране в социалните мрежи, решете кои точно ще използвате. Проучете ги, надникнете в паничката на конкуренцията, определете най-ефективната за себе си. Нищо не пречи да имате няколко „служебни“ профила. Целта ви ще бъде да съберете последователи, които ще бъдат вашата потенциална клиентска маса.

Социалните мрежи, и в частното фейсбук, ви дават възможност да ангажирате потребителското внимание с най-различни постове и реклами. Може да споделяте публикации, снимки, видеа, анимирани картинки, на които да добавите интересно описание, което да накара потребителя да посети сайта ви.

В страницата, която ще бъде създадена за вашия бизнес, е хубаво да споделяте неща, свързани изцяло с него. Така няма да обърквате и потребителите, и себе си.

Управляването на профил в социалните мрежи, особено когато е с популяризиране, е като всяка една друга работа – има нужда от време и усилия. Колкото повече внимание обръщате и работите по нея, толкова по-добри резултати ще ви носи тя. Фейсбук страницата, както и всяка една, която е от социалните мрежи, ще ви доближи до вашите клиенти още повече. Те ще могат директно да комуникират с вас, изпращайки ви съобщение или оставяйки коментар под ваш пост. Хубаво е отговаряте веднага, така ще направите добро впечатление на вашите клиенти, ще им покажете, че те са специални.

Когато създавате текстово съдържание към изображенията и споделяните публикации, е хубаво да изтъкнете своето предимство пред конкурентите. Да промотирате продукта си по интересен начин, но и да покажете, че той е по-добър и хората трябва да го имат. За целта може да се възползвате от услугите на копирайтър, в случай че нямате такива умения. Думите трябва да вълнуват, да предизвикват очакване и интерес, да създават желание за покупка.

Освен това, популяризирането на сайта в социалните мрежи е свързано с интеракция с потребителя. Накарайте хората да поставят лайк, да оставят коментар или да споделят ваша публикация. Това ще увеличи последователите ви и съответно интереса към вашия продукт.

Бъдете премерени в писането, в емоциите, в изразяването. Не претрупвайте нещата. Не прекалявайте и с публикациите. Има определени часови пояси, подходящи за публикуване, с които са доказани като такива с установен успех след подробно проучване.

Може да споделяте линк към страницата си в отделни групи, в които разбира се това е позволено и които отговарят на вашата целева аудитория. Това е още една възможност да бъдете забелязани и да спечелите нова фенска маса.

Не на последно място – популяризирането в социалните мрежи може да се случи и чрез платена реклама. Имате такава възможност, която може да бъде много изгодна, стига да направите правилната стратегия. Социалните мрежи предоставят инструменти на бизнес профилите, чрез които може да се посочи към кои потребители да бъде ориентирана рекламата и колко често да се показва тя.

Можете да направите продуктов каталог, карусел, една снимка с текст и други. Със сигурност ще минете през няколко експеримента, докато разберете коя реклама работи най-добре за вас, но със сигурност ще ви е забавно, защото създаването на постове в социалните мрежи е много любопитно.

Популяризирането чрез социални мрежи е напълно възможно и задължително, ако искате да постигнете добри резултати и да развиете своя онлайн бизнес успешно.

 

Споделете: