Кога и как да прилагаме пренасочване на сайт в Google

Ще ви запознаем с начините и ползите за SEO оптимизацията при пренасочване (редиректване) на интернет сайт. Джон Мюлер от Google е публикувал официално обяснение за това как Google обработва различни URL пренасочвания. Това отразява ли класацията на уеб страниците? Трябва ли да се промени нещо? Информацията беше изключително важна за SEO фирмите и SEO оптимизаторите, тъй като дава доста добри насоки при SEO оптимизация на сайтове и промяната на адресите или преминаване към нови домейни как да се постъпи, често се налага да се премести сайт на друга платформа, да се освежи или да се изгради отново тогава идва проблема пред SEO специалистите как да направят така че сайта - доменйа да не загуби от досегашната си SEO оптимизация или казано по просто да си запази класирането в Google (и другите търсачки)

Пример за пренасочване между две страници е като въведете URL адреса на страница А във вашия уеб браузър и начина по който тя редиректва за да отвори страница Б. Страница A казва на браузъра, че съдържанието може да бъде намерено на страница Б. Браузърът отива към страницата Б. Има различни видове пренасочване, които можете да използвате:

301 постоянно пренасочване Ако използвате сървър, той връща пренасочването, веднага след като се опитате да получите достъп до страницата. Потребителят никога вижда съдържанието на началната страница. "301 постоянно пренасочване" е сървър, който показва на търсачките, че стария URL адрес не трябва да се използват повече. Новият URL го заменя. Това е полезно, когато променяте вашите URL адреси, например, когато променяте дизайна на вашия сайт.

302 временно пренасочване „302 пренасочване“ е пренасочванеи от страна на сървъра. Разликата е, че подсказва на търсачките, че URL може да се променят. Според Джон Мюлер "търсачките индексират съдържанието (и пазят всички сигнали) под [оригиналния URL].“

Пренасочвания JavaScript Пренасочване JavaScript е така нареченото пренасочване от страна на клиента. Това означава, че на уеб сървъра първо се показва оригиналната страница. Началната страница показва на браузъра, че съдържанието се намира на друга страница.

Мета пренасочвания и опреснявания Тези пренасочвания са подобни на пренасочването JavaScript. Мета таговете на оригиналната страница пренасочват браузъра към нова страница. Тези пренасочвания не се препоръчват.

303 и 304 пренасочване Това обикновено е непрепоръчително да се използва. Ето какво казва Джон Мюлер за тях:. "Ако имате предпочитания към един от другите видове пренасочвания, не се колебайте да ги използвате. Ние ще се постараем да разберем кой URL да индексира съдържанието. " Можете да използвате до 5 пренасочвания в една верига.

При SEO оптимизацията е добре да се ползват или 301 или 302 тип редиректване за да не се губи от досега създадения рейтинг на домейна и позициите на сайта А който си е изградил до момента.