Влияе ли премахването на коментарите на SEO?

Влияят ли коментарите от потребители на класирането на даден сайт? Ще навреди ли премахването им на SEO целите? На тези въпроси ще Ви отговорят SEO експертите на WebsitePR в настоящата статия.

Имат ли влияние коментарите в сайта на класирането му

Търсачката Google взема предвид коментарите при класиране на уеб страниците. Малко вероятно е коментарите да бъдат премахнати от даден сайт, без това да повлияе на класирането му.

Въпреки това, всеки собственик на уебсайт трябва сам да реши дали иска да ги премахне или не. За да вземете информирано решение за тази важна стъпка, ще Ви представим няколко особености на коментарите от гледна точка на класирането.

  • Google чете коментарите като част от съдържанието

Трябва да сте наясно, че Google вижда коментарите като част от съдържанието. Ако коментар съдържа полезна информация, която потребителят търси, това може да помогне на страницата да се появи в резултатите от търсенето.

Търсачката обаче е достатъчно интелигентна, за да разграничи секцията коментари от основното съдържание на страницата, така че този вид съдържание се чете от машините по различен начин.

В определени случаи коментарите могат да бъдат изключително ценни за страниците,  тъй като предоставят допълнителна информация извън включената в основното съдържание. Тези случаи обаче са единични – повечето коментари носят малка или никаква стойност за останалите потребители.

  • Обърнете внимание на заявките към дадени страници в уебсайта

Добра стратегия е да направите анализ на заявките към дадени страници във Вашия уебсайт – така ще разберете какво ще е и въздействието на изтриване на всички коментари върху SEO.

Ако при този анализ откриете, че информацията в коментарите на страниците Ви помага на потребителите, то тогава трябва да преразгледате решението си за премахване на този тип съдържание. Щом чрез него потребителите откриват страниците Ви, то търсещите машини няма да са в състояние да го класират, ако го изтриете. Помислете дали част от заявките към определената страница няма да изчезнат, ако премахнете коментарите – въз основа на това ще вземете правилното решение.

Важно е да отбележим, че всичко зависи от вида на коментарите и количеството им, в някои случаи те наистина могат да носят допълнителна информация за Вашите страници.

Ако обмисляте подобна стъпка, не забравяйте, че Google не пренебрегва коментарите. При взето решение да изтриете всички коментари е съвсем възможно и очаквано да има и промени по отношение на класирането на сайта Ви.

Споделете: