Link Building for SEO

Ако спадате към хората, избрали интернет за печелене на доходи чрез собствен сайт, предлагащ продукт или услуга, вероятно сте запознати с основните понятия в тази сфера. Едно от най-важните е seo оптимизацията, според която google ви отрежда място в своите класации. Ръка за ръка с оптимизацията върви и линк билдингът.

Ето какви са предимствата на линк билдинга и как тази стратегия би могла да подобри класирането на сайта ви.

Линк билдингът обединява всички връзки, които водят към съдържанието от вашия собствен сайт. Те могат да са както вътрешни, така и външни, но и двата вида са много важни за повишаване на позицията ви в търсачката.

Вътрешните линкове са онези, поставени в страница от вашия сайт и водещи към друга такава. Външните – връзки от чужди сайтове, които отново водят към вашия. Търсачката гледа с много добро на око на тях, което ги прави неизменна част от добрата сео стратегия за популяризиране на сайта и генериране на повече трафик.

За създаването на полезни линкове обикновено се наемат професионалисти, които са запознати с начина на работа на търсачката и имат представа как да повишат позицията ви, изграждайки най-добрата мрежа от линкове.

Важно е да включите ключови думи в линковете, защото така шансовете ви да попаднете сред челните позиции в google се увеличават още повече. Търсачката класира съответните ключови думи за определено съдържание и когато покажете, че вие имате такова, давайки линк към него точно с тази ключова дума, позицията ви се покачва, трафикът – също. Както сами виждате важността на линкбилдинга за добрата seo оптимизация е огромна.

Друг важен фактор, който има значение за печелившата линк билдинг стратегия е броят на линковете. Колкото повече, толкова по-добре. Търсачката обръща внимание и на чуждите сайтове, които имат връзки към вашия – тяхната тежест, авторитет и качество. Колко по-популярен, добре класиран и посещаем е сайтът, толкова по-добре и за вас.

Вътрешният линк билдинг също не е за подценяване. Колкото повече линкове има към една страница, толкова по-важна става тя за търсачката спрямо останалите страници в сайта ви. Друго предимство на линк билдинга в самия сайт е това, че може да подобрите класирането и на пръв поглед невидимите страници, като „форма за контакти“, „за нас“ и други от този тип, на които хората рядко кликат. Освен това когато изграждате връзки във въведено ново съдържание в сайта си, последното добавя ново качество и стойност, а линковете казват на google, че имате нещо ново, което трябва да види бял свят, образно казано.

Бъдете нащрек за токсични линкове – онези, които вместо ползи, носят вреда на сайта ви. Те не правят нищо, за да го класират по-високо в търсачката и дори е възможно да нанесат щети, отказвайки посетителите от него. Токсични линкове могат да се появят от недоброжелатели, конкуренти, които действат нечестно, от лошо оптимизиране и работа с непрофесионалисти, от сайтове със забранено и неподходящо съдържание. Ако това се случи, фирмата, с която работите за изграждане на печеливша лин билдинг стратегия, ще ги елиминира и ще обнови мрежата, за да ви издигне отново в очите на посетителите ви и на търсачката, разбира се.

Ако вече сте се убедили в ползите на линк билдинга за вашия сайт и неговото по-високо класиране, следва да наемете фирма, на която да поверите задачата. Повишаването на рейтинга ви няма да се случи веднага, вероятно ще усетите първите резултати след няколко месеца, но все пак трябва да откриете професионалисти, които да работят по въпроса.

Когато определите кои да бъдат те, знаете каква стратегия ще бъде приложена и как ще се случи целия процес стъпка по стъпка, може да изберете чуждите сайтове, на които ще предложите взаимно подпомагане под формата на линк билдинг.

Споделете: