5 начина да привлечем читателите в сайта ни

Кои са 3те основни цели на всяка статия? Това са информативност (даваш информация на читателя, дори понякога ги учиш на нещо), оптимизация (главен виновник за посещенията на блога ти) и удовлетвореност (надъхва те, че си полезен за обществото по някакъв начин, от което ти се чувстваш добре. “И ти си дал нещо на света“, ако трябва да перифразирам…). Но изпълнени сами по себе си, тези цели може и да не накарат един посетител на блога ти да прочете това, което имаш за казване (или да не прочете всичко). Сами по себе си, те не правят една статия привлекателна.

Ето някои съвети за да направиш статиите си по-привлекателни за редовия читател:

1. Заглавието

Заглавието е едно от най-важните неща в една статия. Първото нещо, което вижда потенциалният читател и първото нещо, което може да възпламени любопитството му. Няма да се спирам по-подробно на това колко е важно заглавието, защото съм описал всички трикове в предишната си статия за “Как да напишем заглавие, което ще се разпространи в Internet”. Там може да получите повече информация.

Но какво да кажем за SEO-то на едно заглавие. Няколко съвета от мен:

– определи ключовите думи на темата си и ги вмъкни в заглавието. колкото по-напред в него – толкова по-добре. Ако ключовата дума на статията ти е “заглавие”, титулувай я “Заглавието: как да привлечем погледите”, вместо “Как да привлечем погледите върху нашето заглавие”. Съвсем простичък и ефективен начин.

– ограничи заглавието до 72 знака. По такъв начин то ще се показва цялото в търсачките, което увеличава шанса на търсещия да го посети.

2. Съдържание

Понякога, качеството на написаното в дадена статия не е достатъчно за да е привлекателна тя за читателя. Ето как да раздвижиш нещата:

– давай мнение – остави обективността на вестниците. Предполага се, че щом пишеш блог, то ти си експерт по дадена тема или поне имаш мнение по нея. Изрази това мнение. Прост пример: Кого уважаваш повече – сервитьора, който ти обяснява как всичко в менюто е страхотно или този, който ти препоръчва (или предупреждава за) дадено ястие?

– бъди мултимедиен – използвай картини, скрийншотове, клипове и всякаква друга мултимедия, за да направиш съобщението си по-изразително. “Заиграй” читателя.

– линкове – ако подкрепяш думите си с факти от външно съдържание – слагай линк към източника. Първо – това е феърплей (а може и да имаш проблеми от юридическо естество, ако не го направиш), второ – когато слагаш признати източници, читателите ще знаят, че си си написал домашното и съмненията им, относно правотата на думите ти, ще се разсеят.

– примери – давай практически примери. Подкрепяй думите си с примери, дали за да улесниш разбираемостта на статията си или да защитиш тезата си. Ако се налага да даваш имена – първо потърси разрешение.

3. Смилаемост

Организирай съдържанието си, така че то да е лесно за четене. Колкото по-лесно се чете, толкова по-лесно се запомня.

– имай в предвид аудиенцията си – какви хора те четат? Адаптирай стила си към тях. Пишеш за бизнес – преминавай директно по темата, без да се отдалечаваш много-много. Пишеш на техническа тема – изразявай се точно и не оставяй двусмислия. Сам определи.

– използвай новинарска структура на писане – абзаците да са от 2-3 кратки изречения. Не създавай големи абзаци, където читателя да се изгуби.

– структурирай текста – слагай подзаглавия насочващи към темата на абзаца. Бъди последователен. Така освен читателя, ще улесниш и себе си.

– форматирай правилно – ако ще изреждаш списък от неща, направи ги едно под друго по точки, подточки. Ако цялата статия е списък на нещо, включи броя причини/трикове/съвети в заглавието – силна привличаща точка. Използвай bold и italic за да привлечеш вниманието на читателя върху дадено важно нещо, както и да стресираш огромното му значение.

4. SEO

При списване на блог е задължително да разбираш поне малко от оптимизация за търсачки. Ако искаш посещения, естествено. SEO-то не е лесна работа за един начинаещ, но ето няколко ключови фактора, на които да обърнеш внимание:

– извадката – това е описанието, което стои под заглавието на статията ти, когато излезе като резултат в търсачката. Ако нямаш специално създадена извадка, търсачката “хваща” първите 1-2 изречения от статията ти. Опитай се да обобщаваш темата на статията си във встъпителните 2-3 изречения.

– ключови думи – какви думи използват читателите ти? Кои думи, най-често ги отвеждат в твоя блог? Научи ги и ги използвай по предназначение.

– линкове – линковете към твоята статия и блог са много важни. Няма да разглеждам SEO от А до Я, за това ще кажа, че напишеш ли страхотно съдържание, хората ще слагат връзки към теб. Открих ли топлата вода?

– тагове – таговете са различни за всяка статия, но гледай да се отнасят за темата и. Около 10ина тага са перфектни за дадена статия, при повече може да се получи обратен ефект.

– категории – категоризирай статиите си, за да може читателят да потърси повече по темата, без да се налага да излиза от блога ти. Улесни го.

5. Насърчавай към активност

WEB 2.0 ни даде възможността да коментираме. Използвай това, като създаваш комуникация. За важност на коментарите под всяка статия също съм писал отделно тук – “3 проблема на блогърите и как да ги решим. От веднъж…”.

Броя на коментарите в даден блог е доказателство за неговото качество.

Окуражавай коментарите под статията си и отговаряй на всеки един от тях. Така ще създадеш комуникация, която е главен виновник за завърнали се посетители и конвертирането им в редовни читатели.

Освен това, така научаваш за мненията и потребностите на посетителите на блога ти, а това ще ти помогне да пишеш по-потребителски ориентирани статии.

Задавай въпроси в края на всяка статия. Искай мнението на читателя. Искай примери, други факти. Ако чисто и просто напишеш какво искаш от читателя в края на поста си, резултатите сами ще дойдат.