Всеки SEO специалист, а и всеки занимаващ се със SEO на уебсайтове се интересува, кога, къде, защо, колко често и как, Google обхожда и индексира оптимизирвания сайт.

кога, къде, защо, колко често и как Google индексира вашия сайт
Кога, къде, защо, колко често и как Google индексира вашия сайт

Ще споделим със вас един SEO трик , чрез който може да следите, тези движения на Гугъл бота през сайта който настройвате.

Решението на това проследяване е изключително лесно и се осъществява с няколко ред код, като освен всички полезни инструменти за SEO анализ, може да приложите и този seo метод за по ясна представа, кога и как преминава проследяващия робот на търсачката, като този метод може да следи не само googlebot, а и други ботове които ни интересуват.

SEO метода е следния: взимате кода описан по долу и го поставяте във футера на сайта (така че той да присъства на всички страници), който искате да проследите.

 

Кода, който трябва да поставите е следния:

 

 

<?php
if ( strpos( $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'Googlebot' ) !== false )
{
// Вашия email
$email_address = 'you@yourdomain.com'; 
// Получете писмо/email
mail($email_address,'Googlebot Alert', 'Googlebot посети моята страница: '.$_SERVER['REQUEST_URI']);
}
?>

Каква е идеята: Първо скрипта проверява потребителския агент за „Googlebot“. Ако е така, тогава скриптът генерира писмо и го изпраща на посочения имейл. Така вие получавате писмо с линк, коя страница точно е обходил и кога.

Този скрипт трябва да бъде поставен на всяка страница на сайта, за да може по-ефективно да се хване ботът на Google. Този SEO скрипт, може да е изключително полезен за хората с по задълбочени познания в SEO оптимизацията и да им помогне при по прецизен SEO анализи/одит за сайта който оптимизират или анализират.