Ако обхождащия роботът на търсещата машина не може да индексира съдържанието ви, то и сайтът ви няма да се класира по-напред. Това значи, че след като търсачката не може да намери някакво съдържание в сайта ви, то и потребителят няма да успее, такава е SEO логиката. Ето защо инструментите, които имитират действията на робота на търсачката, могат да бъдат много полезни.

Чрез тези обхождащи „тулове“, могат да се открият проблеми със SEO структурирането на сайта, който обхождаме и да реагираме навреме за корекции по сайта с цел запазване и подобряване на класирането му. От друга страна,  те могат да ви помогнат, с анализи на сайтове от които можем да сисъздадем полезен link building с добре класирани сайтове. Изграждането на връзки изисква усилена работа и може да се окаже безполезно, ако връзките са създадени в сайт, който има лоша SЕО оптимизация.

В тази статия ще разгледаме четири такива робота: два са уеб базирани и две са десктоп версии. Също така ще направим малък анализ на всеки от тях, за да ви покажем как могат да бъдат използвани. Надяваме се това да ви е полезно, когато изграждате връзки.
Sitebulb: предлага 14-дневен безплатен пробен период. Платформа за настолен компютър.
DeepCrawl: предлага 7-дневен безплатен пробен период. Уеб базиран робот.
Screaming Frog: Безплатно изтегляне за кратка употреба или закупуване на лиценз за допълнителни функции. Платформа за настолен компютър.
OnCrawl: предлага 14-дневен безплатен пробен период. Уеб базиран робот.

Забележка: тези роботи се актуализират непрекъснато, така че екранните снимки, представени в статията, може да не съвпадат с текущия изглед.

Извършете одит на сайта
Преди да се свържете със сайт, към който искате да създадете връзка, извършете одит на сайта. За целта можете да използвате Sitebulb. Предимството на този робот е, че извършва пълния преглед за кратко време. Някои ботове имат нужда от ужасно много време, за да направят пълен обход на сайта. Така че това е един от плюсовете.

Sitebulb инструмент
Снимка от инструмента на Sitebulb

След като направите пълен одит на сайта, ще получите отчет от робота, който ще ви каже дали вързката с този сайт си заслужава. Ако по-голямата част от съдържанието на сайта е недостъпна или има грешки в повечето страници, то тогава може би не си заслужава да изградите линк към този сайт. Точно тук се включва роботът. След като прегледа сайта, той ще ви покаже подобен отчет:

отчет за намиране на препратки
Снимка от инструмента на Sitebulb

Направете отчет за намиране на препратки, водещи към неработещи сайтове
DeepCrawl има лесена функиция за намиране на такъв тип страници. Това ви спестява купища главоболия и безсмислени проверки на всички линкове в сайта ви. Роботът ви показва, че в сайта ви има връзки, сочещи към страници, които не могат да бъдат намерени.

Направете сайта по- добър за изграждане на линкове

Можете да пуснете същия този отчет на собствения си сайт, за да видите кое съдържание не е достъпно. Ако искате сайтът ви да се класира по-напред, то тогава съдържанието в него трябва да бъде достъпно. Така ще се класирате по-добре в търсачката и съответно повече сайтове ще търсят обратна връзка към вашия.

Проверете за дублирано съдържание
Sitebulb разполага с удобен раздел „Дублирано съдържание“, на който можете да кликнете. Дублираното съдържание може да повлияе на класирането ви в някои случаи, затова е най-добре да го избягвате или да го използвате правилно.

дубликация на текст
Снимка от инструмента Sitebulb

Виждам ли кодове за грешки?
DeepCrawl има раздел на тази тема, който е много полезен. Можете да кликнете върху него и да видите графично представяне на тези страници.

По принцип бихте очаквали повечето страници да връщат код 200 или да срещнете 301 и 302 пренасочвания. Определено не бихте искали да видите над 50% от сайта ви да показва грешка 404. Screaming Frog има раздел, където можете лесно да преглеждате кодовете за отговор на всички страници, които са обходени.

 

представяне на грешки
Снимка от инструмента Screaming Frog

Но тук може би е по-добре сами да обходите страниците за  грешки и да ги поправите ръчно, тъй като някои от тях биха могли да попречат на правилното класиране.

Времето ми за зареждане кратко ли е?
Някои хора имат много нисък праг на търпение. Ако дадена страница не се зарежда почти веднага, по-голямата част от потребителите имат склонност да се изнервят. Ако се опитвате да се свържете към страница и тя зарежда 10 секунди, ще имате голям проблем с потребителите. Затова би ви било полезно да се погрижите важните страници да зареждат максимално бързо.

Ето един отчет от OnCrawl, който може да ви помогне да нулирате всички страници, които се зареждат прекалено бавно:

нулиране на грешки
Снимка на инструмента OnCrawl

Как е вътрешната структура на връзката ми?
Предполагам, че не бихте искали да имате връзки, водещо към несъществуващи страници. Ако страниците не могат да бъдат намерени и обходени, те няма да бъдат индексирани. Добрата структура на сайта също е много важна от гледна точка на потребителя. Ако имате важно съдържание, което не може да бъде намерено, освен ако не бъде допълнително потърсено, или  трябва да кликнете върху десет различни връзки, за да стигнете до него, това определено не ви носи плюсове..

Screaming Frog има колона Inlinks (достъпна чрез кликване върху раздела Internal), която ви показва колко вътрешни връзки сочат към всяка страница. Така лесно можете да видите най-големия брой вътрешни връзки, насочващи към най-важните страници.

Както казахме по-рано, има толкова много начини да използвате тези роботи. Някои роботи могат да използват доста ресурси. В интернет можете да намерите достатъчно истории за блокирали сайтове след като на роботите са зададени твърде много задачи наведнъж. Така че внимавайте как използвате ботовете и успех.