SEO

Всяка компания иска да бъде разпознаваема в търсачките и поради тази причина използва и много похвати. Накратко казано това е SEO оптимизацията или всичко, което правим, за да сме на топ позиции. В тази статия ще разгледаме накратко какво се разбира под оптимизиране за търсачките.

Какво представлява SEO?

Това е съкращение на Search Engine Optimisation или оптимизация за търсещи машини. Необходимостта от нея идва, когато искаме да достигнем челни места, без да заплащаме за това или поне не на търсачките. Колкото по-напред сме в търсенето, толкова и повече трафик ще има към сайта ни и ще можем да привлечем потенциални клиенти.

Накратко казано, това са всички On page и Off page действия, които предприемаме, за да класираме сайта, като и SERP, което се отнася към техническата част.

Как се прави оптимизация?

Няма как в няколко думи да обясним целия процес по оптимизиране. На първо място е одитът, който ще ви даде отправна точка. То се състои от няколко елемента:

  • Техническо СЕО – занимава се с техническата част, като това дали са изпълнени алгоритмите, бързината на зареждане и други.
  • Ключови думи – дори да нямате никаква представа от оптимизация, със сигурност сте чували за ключовите думи. Това не е магическата отвара, с която издигнем сайта си на челни позиции, но едно от ключовите неща. Трябва да изберете кои са ключовите думи, по които искате да се класирате.
  • Оптимизиране на съдържанието – създаване на уникални текстове, в които да са включени ключовите думи.
  • Вътрешен и външен линк билдинг – поставяне на линкове в съдържанието към сайта и изготвяне на съдържание за връзки, които да водят към сайта ви.

Какво е SEO копирайтинг?

Това понятие се появи, като отговор на нуждата от съдържание за сайтовете, което да включват, не само ключовите думи, но и да отговаря на нуждите на потребителя. В повечето случаи потребителите бързат и нямат време да четат дълги текстове. Поради това е важно да структурирате текста си, така че да бъде четим, но и да отговоря на стандартите за оптимизация на сайтовете.

Съдържанието трябва да бъде полезно и стойностно, в което да присъства ключовата дума. То обаче трябва да бъде написано за потребителя, а не за търсачките.  Също така, трябва да има изряден правопис и граматика. Това можете да го проверите с инструментите на повечето програми за писане или пък да наемете служител за това.

Както виждате, оптимизирането на сайтовете е комплексен процес, който не винаги може да бъде извършен само от един човек. Разбира се, това е възможно, ако той е специалист и ви съветваме да потърсите именно специалисти в областта, а не да правите опити, които могат да струват скъпо.

Споделете: