google-инструмент-уебадминистратори
Google Search Console: Официален инструмент на Google за анализ и проследяване на сайт.
Google Search Console: Официален инструмент на Google за анализ и проследяване на сайт.

Официалният инструмент на търсачката GOOGLE, наречен Конзола за търсене на Google (преди това Google Инструменти за уеб администратори ) е безплатна уеб услуга от Google за уеб администратори. Тя позволява на SEO експертите да проверяват състоянието на индексирането и да оптимизират видимостта на своите сайтове.

От 20 май 2015 г. Google препрограмира Google Инструменти за уеб администратори като конзола за търсене на Google (GSC).

Инструментите позволяват на уеб администраторите да:

 1. Проверяват Sitemap и грешките в карта.
 2. Проверяват и задават скоростта на обхождане. След това могат да прегледат статистиката кога Googlebot осъществява достъп до определен сайт.
 3. Напишат и проверят файл robots.txt, за да открият страниците, които са блокирани случайно в документа.
 4. Изброят вътрешните и външни страници, които свързват сайта.
 5. Получат списък с връзките, с които Googlebot е имал трудности при обхождането, включително грешката, която Googlebot е получил при достъп до въпросните URL адреси.
 6. Видят кои ключови думи в Google са довели сайта в SERP (По-рано наречени „Заявки за търсене“; преименувано на 20 май 2015 г. в „Търсене с Google Анализ“ с разширени възможности за филтриране на устройства, видове търсене и периоди).
 7. Задават предпочитан домейн (например, ако предпочитате example.com вместо www.example.com или обратно), който определя как URL адресът на сайта се показва в SERP.
 8. Маркират елементите на Google Търсене във вид на структурирани данни, които се използват за обогатяване на заявките  (пуснато през декември 2012 г. като Google Data Highlighter).
 9. Получават известия от Google за ръчните наказания.
 10. Осигурят достъп до приложния програмен интерфейс (API), за да добавят, променят и изтриват списъци и грешки при обхождането.
 11. Добавят карти и нови секции за по-добро мобилно потребителско изживяване.
 12. Проверяват проблемите със сигурността, ако има такива в уебсайта. (Хакнат сайт или атаки със зловреден софтуер)
 13. Добавят или премахват собствениците и сътрудниците на уебсайта.

Какви са предимствата на Google Анализ отчетите?

 1. Точни данни: Отчетите в Google Анализ предоставят повече точност от тези в заявките за търсене.Докладите са актуални и предоставят възможно най-новата информация.
 2. Броят на отделните страници: Аналитичните отчети за търсене разглеждат всички връзки към същата страница като единична импресия. Налични са отделни отчети за проследяване на типа устройство и вида на търсенето.
 3. Броят на кликванията върху изображението е по-точен: Отчетите в Google Анализ показват само кликванията върху разширените изображения в резултатите от търсенето. Предишният отчет за заявки брои всички кликвания върху изображенията, разширени или не, както в уеб, така и в раздела за изображения.
 4. Данни, консолидирани от пълен домейн: Отчетите в Google Анализ присвояват всички кликвания, импресии и други данни за търсене под един хост.
  Поддомейните се разглеждат като отделни обекти от конзолата за търсене и трябва да се добавят отделно.

Всякакви други инструменти, които ще анализират сайта ви, нямат тежест пред Google Инструментите, тъй като самата търсачка може да каже кое колко е  важно за сайта Ви!

Споделете: