Google Search Console: Официален инструмент на Google за анализ и проследяване на сайт.
Google Search Console: Официален инструмент на Google за анализ и проследяване на сайт.

Официален Инструмент на търсачката GOOGLE наречен Конзола за търсене на Google (преди това Google Инструменти за уеб администратори ) е безплатна уеб услуга от Google за уеб администратори. Тя позволява на уеб администраторите да проверяват състоянието на индексирането и да SEO оптимизират видимостта на своите уебсайтове.

От 20 май 2015 г. Google препрограмира Google Инструменти за уеб администратори като конзола за търсене на Google.

Има инструменти, които позволяват на уеб администраторите:

 1. Подайте и проверете Sitemap, а също така помагате на уебмастърите да проверят дали има някакви грешки в тяхната карта на сайта.
 2. Проверете и задайте скоростта на обхождане и прегледайте статистиката за това, кога Googlebot осъществява достъп до определен сайт.
 3. Напишете и проверете файл robots.txt, за да откриете страници, които са блокирани случайно в robots.txt.
 4. Избройте вътрешни и външни страници, които свързват сайта.
 5. Получете списък с връзки, които Googlebot е имал трудности при обхождането, включително грешката, която Googlebot е получил при достъп до въпросните URL адреси.
 6. Вижте какви търсения на ключови думи в Google са довели до това, че сайтът е посочен в SERPs , а кликванията върху тези списъци са с кликвания. (По-рано наречени „Заявки за търсене“; преименувано на 20 май 2015 г. в „Търсене в Google Анализ“ с разширени възможности за филтриране на устройства, видове търсене и периоди от време).
 7. Задайте предпочитан домейн (например предпочитайте example.com над www.example.com или обратно), който определя как URL адресът на сайта се показва в SERPs.
 8. Маркирайте в елементите на Google Търсене на структурирани данни, които се използват за обогатяване на записите със заявка за търсене (пуснати през декември 2012 г. като Google Data Highlighter).
 9. Получавайте известия от Google за ръчни наказания.
 10. Осигурете достъп до приложния програмен интерфейс (API), за да добавяте, променяте и изтривате списъци и грешки в списъка за обхождане.
 11. Богати карти добавя нова секция за по-добро мобилно потребителско изживяване.
 12. Проверете проблемите със сигурността, ако има такива в уебсайта. (Хакнат сайт или атаки със зловреден софтуер)
 13. Добавете или премахнете собствениците и сътрудниците на уеб собствеността.

Характеристики на отчетите за Google Анализ

 1. Точни данни: Отчетите в Google Анализ за търсене предоставят по-точни отчети от отчета за заявките за търсене.Докладите са актуални и предоставят възможно най-новата информация.
 2. Броят на отделните страници: Аналитичните отчети за търсене разглеждат всички връзки към същата страница като единично импресия. Налични са отделни отчети за проследяване на типа на устройството и вида на търсенето.
 3. Броят на кликванията върху изображението е по-точен: Отчетите в Google Анализ за търсене отчитат само кликванията като кликвания върху разширените изображения в резултат от търсенето на изображения на страницата Ви. Предишният отчет за заявките за търсене брои всички кликвания върху изображения, разширени или не, както в уеб, така и в търсене на изображения.
 4. Данни, консолидирани от пълен домейн: Отчетите в Google Анализ за търсене присвояват всички кликвания, импресии и други данни за търсене на едно пълно име на хост.
  Поддомейните се разглеждат като отделни обекти от конзолата за търсене и трябва да се добавят отделно.

Всякакви други инструменти които ще анализират сайта ви нямат тежест пред Google инструмента, тъй като самата търсачка може да каже кое и как е най важно са сайта ви!