SEO публикациите в Google+ са към края си. Социалната мрежа на Google+ ще бъде затворена на 2 април

Google съобщи , че потребителската версия на социалната мрежа Google+ ще бъде затворена на 2 април. От тази дата Google ще изтрие цялото съдържание и страници, създадени от обикновените потребители. Снимки и видеоклипове също ще бъдат изтрити. Ако потребителите искат да запазят съдържанието си, те трябва да го изтеглят преди крайния срок.

Както вече беше съобщено , официалните причини за прекратяване на услугата бяха ниски нива на усвояване (90% от сесиите продължиха по-малко от 5 секунди), както и "трудности при поддържането на успешен продукт, който отговаря на очакванията на потребителите".

Освен това през последните месеци бяха открити две уязвимости, които застрашиха данните на милиони потребители на социални мрежи.

Закриването ще се извършва на етапи:

- От февруари потребителите вече няма да могат да създават нови профили, страници, общности и събития в Google+.
- От 2 април всички профили и страници ще бъдат изтрити, но това няма да се случи за една нощ. Според оценките на компанията, този процес ще отнеме "месеци". Въпреки това Google препоръчва на потребителите да запазят всички важни и ценни данни за тях до тази дата. -  - - Стъпковите инструкции са достъпни на връзката .
- Публикациите на Общността ще бъдат достъпни за архивиране през март.

Що се отнася до страниците, ако поне един от собствениците е потребител на G Suite, страницата няма да бъде изтрита. Всички членове на социалните мрежи, които не са потребители на G Suite, ще бъдат изтрити от 2 април.

Възможността да коментирате платформи на трети страни чрез Google+ ще бъде деактивирана през следващите седмици.

От платформата на Blogger и други сайтове, коментарите в Google+ ще бъдат премахнати съответно до 7 февруари и 7 март.

Google също ще затвори всички API на Google+.

Припомнете си, че първоначалното закриване на Google+ бе насрочено за август 2019 година. През декември обаче дружеството премести тази дата на по-ранна дата. Причината за това е откриването на друга уязвимост.