SEO настройката  за „мързеливото” зареждане е, когато Google използва изсветлени изображения като заместители при зареждане на страницата и ги заменя с пълните изображения, когато потребителят стигне до съответното изображение.

Google пусна нов помощен документ, който има за цел да помогне на уеб администраторите и SEO  да разберат как съдържанието на уеб страниците им с „мързеливи” зареждания може да бъде обходено, индексирано и в крайна сметка класирано в резултатите от търсенето с Google. Новият документ може да бъде намерен в ръководството за разработчици на Google.

Защо трябва да обърнете внимание на тази новина?

Тъй като все повече уебмастърите и разработчици търсят начини да отложат зареждането на невидимо или маловажно съдържание на страницата,  т.е.  „мързеливо” съдържание, все повече от уебмастърите искат гаранция, че техните сайтовете, съдържащи такова съдържание, ще бъдат обходени и индексирани.  Ако прилагате мързеливи техники за зареждане без да мислите как Google може да открие скиртото съдържание, тогава рискувате то да не може да бъде открито от търсачката.

"Мързеливо" зареждане на изображение
Пример за „мързеливо“ зареждане на изображение

Google съобщи, че съдържанието трябва да се зарежда в прозореца задължително, иначе GoogleBot няма да го открие. Освен това, за да поддържа Google безкрайното скролване, трябва да предоставите уникална връзка към всеки раздел, който потребителите могат да споделят и зареждат директно. Google препоръчва да използвате History API, за да актуализирате URL адреса, когато съдържанието се зарежда динамично.

И, разбира се, не забравяйте да тествате. Google препоръчва да използвате скрипт Puppeteer.

Повече за случилото се

Мартин Сплит от Google обяви тези нови документи за разработчици чрез Twitter.
Това се случи преди около една седмица, след като Стип и Джон Мюлер от Google споменаха, че работят по такива документи за уебмастърите. Тези техни постове ни подсказаха много за бъдещето на „мързеливите” техники за зареждане.
Google също Ви препоръчва да прегледате новите  динамични документи за рендиране, тъй като това може да ви помогне в много ситуации.