Индексирането с приоритет за мобилни устройства

Индексиране с приоритет за мобилни устройства:

Индексирането с приоритет за мобилни устройства е основната тема за разговор през последните месеци в SEO средите. Предполагаме, че имате доста въпроси около тази основана промяна  и до какво ще доведе тя, дали ще се отрази в начина, по който ще функционира Google търсачката. Важно е обаче, когато обсъждате каквито и да е типове актуализации на Google, да запомните основите на индексирането и класирането в търсачката, тъй като приоритетното индексиране е базирано на точно тези две основи.

Има две основни SEO задачи, които търсачките изпълняват: индексиране и класиране
Има две основни задачи, които търсачките изпълняват: индексиране и класиране

Индексиране VS класиране

Преди няколко години Google създаде чудесен микросайт, озаглавен "Как работи Google". Той е толкова добре направен, че ще дадем именно него за пример. Последната версия се нарича Как работи Търсенето и ни запознава с факта, че има две основни задачи, които търсачките изпълняват: индексиране и класиране.

Индексирането е четенето и съхраняването на информация от уеб страницата от индексиращия робот (в този случай GoogleBot). След като Google посети и прочете страница, той съхранява тази информация в своя индекс. Харесва ми да си представям индекса като огромна библиотека, например като библиотеката на Джедаите от "Междузвездни войни".

Класирането е процесът, при който търсещата машина оценява информацията в своя индекс и определя кои уеб страници отговарят на нейните критерии в зависимост от заявката за търсене и други фактори (например в зависимост от устройството). Сайтът обаче не може да бъде класиран, ако преди това не е индексиран. Представете си Класирането  като библиотекар, който предоставя препоръки въз основа на вашите критерии.

Важно е да запомните, че индексирането и класирането са две различни неща. В крайна сметка индексирането е основата. Ако нямате индексирана страница, тя не може да бъде класирана.

Индексиране с приоритет за мобилни устройства

Забележете, че е  индексиране, а не класиране. Тази промяна е една смела крачка за Google и традиционното индексиране на уеб страници. Но тя не означава непременно, че нещо ще се промени за вашия уебсайт. Всичко, което Google променя е коя версия на съдържанието на уеб страницата да индексира първо, в този случай- мобилната версия.

Ако отново се върнем на това как работи индексирането, ще си припомним, че е просто прочитането и съхраняването на информацията.Обаче ако мобилната версия на съдържанието на уеб страницата ви не съответства на тази от десктоп версията, може да срещнете някои проблеми.

За повечето сайтове, използващи отзивчив уеб дизайн, няма да има никакъв проблем, защото съдържанието на мобилни и десктоп версии е едно и също. Проблемът възниква, когато уеб страницата има различно съдържание в мобилната версия, отколкото в десктоп версията. Това се дължи обикновено на различията в размера и пространството, което означава, че има по-малко съдържание в мобилната версия. Ако съдържанието, което липсва в мобилната версия, съдържа някакъв важен сигнал за класиране, тогава тази страница може да бъде класирана по-ниско.

Ето как работи: Нека си представим сценарий, в който мобилното ви съдържание не съвпада със съдържанието на десктопа. Може би създателите на вашия уебсайт са решили да направят мобилното съдържание по-кратко от десктоп версията. В повечето случаи уеб разработчиците смятат, че мобилните посетители не искат да виждат толкова много съдържание, колкото от десктоп версията и именно затова го намаляват.  При първото индексиране на мобилни устройства индексирането се пренасочва към версията за мобилни устройства, а не към десктоп версията ; в такъв случай по-късото съдържание на мобилната версия се индексира спрямо по-дългото съдържане на десктоп версията.

В момента и за двете версии, Google базира решенията си върху наличното му съдържание в неговата библиотека (индексът). Факторите за класиране на Google търсачката ще бъдат приложени към тази по-кратка  мобилна версия.

Десктоп VS мобилно класиране

Не забравяйте, че класирането и индексирането са две отделни неща, всяко от които има отделни цели и фактори. Само защото Google променя начина, по който индексира, не означава, че Google ще промени и начина, по който класира уебсайтове.

В момента класирането на Google се различава въз основа на това, дали заявката се извършва на мобилно устройство или от десктоп. Съществуват редица фактори, които влияят на класацията по различен начин на настолни или мобилни устройства. Най-вероятно обаче тези фактори ще бъдат приложени по различен начин поради новия модел за индексиране. Класирането на уеб сайта ви вероятно няма да се промени тъй като тези фактори влияят на класирането, а не на индексирането. Когато мислите за SEO и факторите, които му влияят, върнете се към двете основи: индексиране и класиране. Не забравяйте, че всяка от тях има специфична функция, цел и ефект върху уебсайта ви и върху това как се показва в резултатите от търсенето.

Ето един видеоклип от YouTube, който обяснява всичко това една идея по-задълбочено:

Споделете: