АМР и значението за SEO оптимизацията и привличането на повече клиенти

SEO оптимизацията на сайтовете е свързана и с скоростта на работа на сайтовете и онлайн магазините. Тъй като един добре SEO оптимизиран сайт излиза на първа страница в Google търсачката и вече става търсен и достъпен до доста повече потребители, което е свързано и с ползването на повече типове устроойства (мобилни смарт телефони, таблети, компютри и др.). Вече за да може да е по ефективен сайта е задължително да има мобилна версия както и тя да е минала SEO (сео оптимизация), което най добре засега става с AMP. АМР е библиотека JavaScript, която ускорява значително работата чрез мобилен сървър. Google ще издигне пригодените мобилни страници (AMP) извън "Топ историите" и ще ги изкачи чак до основните резултати от търсенето. Днес компанията обяви, че разработва чисто нова визуализация, която ще бъде обявена в близко бъдеще.

Това значи, че мобилните потребители скоро ще започнат да забелязват лого на AMP резултатите от търсенето маркирани със специален символ-зелена светкавица, което ще показва, че следното съдържание е налично в мобилен формат.

Според думи на Дейвид Бесбрис от Google, AMP страниците няма да получат тласък при класирането си, т.е. те няма да превъзхождат уеб версиите и да имат преимущество в класирането си. Единствените плюсове ще са в това, че мобилните страници ще зареждат по-бързо на устройствата, за които са пригодени. Бесбрис обясни, че където има две идентични страници, един AMP и един удобен за мобилни устройства, Google ще си служи по подразбиране със страницата AMP.

През февруари, Google въведе AMР и в подраздела „Топ истории“ в мобилните резултати. От въвеждането им миналата година, Бесбрис каза, че в момента има повече от 150 милиона AMP документи в индекса на Google и около 4 милиона се добавят седмично.

Въпреки че първоначално тази идея беше песимистично погледната, Google заяви, че до момента кръгът на потребители се е разширил с пъти повече, включително eBay, Fandango, Reddit, Flipkart, TripAdvisor, Disney, Food Network и много други.

Но няма как да не си зададем въпроса дали сред потребителите на AMP е имало някакво предпочитание спрямо страниците? Бесбрис задоволява любопитството ни с обяснението, че е все още рано и мнението на потребителите е "не добре установено." Google се надява да поправи това и да изложи позитивите и ползите на АМР на повече хора. Тези плюсове са следните:

- AMP страниците са 4x по-бързи, ползват 10x по-малко данни в сравнение с другите.

- AMP страниците се зареждат за по-малко от секунда

- 80 на сто от издателите AMP изпитват по-високи темпове на видимост на рекламите

Google вижда инициативата за отворен код AMP като начин за стимулиране на мобилната мрежа (и търсенето) и начин да се справят с потребителски оплаквания като бавно зареждане на страници и досадните рекламни формати.